Άνοιγμα Καραμανλή σε Ντόρα, Λιάπη

Άρον άρον επιχειρεί να κλείσει όλα τα εσωκομματικά του μέτωπα ο κ. Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί η Ν.Δ. ενωμένη και να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

 

Μετά το κρύο ντους, τείνει χείρα φιλίας ο Κώστας Καραμανλής στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μιχάλη Λιάπη

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωκομματικές αντιπαραθέσεις εν όψει του συνεδρίου. Αντιθέτως, είναι ανάγκη τα στελέχη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βγουν στην κοινωνία δηλώνοντας με έμφαση ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να δείξει την καλή του διάθεση απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους προχώρησε σε δύο κινήσεις τα τελευταία 24ωρα. Πρώτα ζήτησε από την Ντόρα Μπακογιάννη να τον συνοδεύσει στην Κύπρο και να είναι δίπλα του σε όλες τις συναντήσεις ως αρμόδια τομεάρχης επί των εξωτερικών θεμάτων. Ο κύριος στόχος του προέδρου ήταν σε αυτό το διήμερο ταξίδι να βελτιώσει τις σχέσεις με την πρώην υπουργό.

Η δεύτερη κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. είναι να ρίξει γέφυρα στον εξάδελφό του κ. Μ. Λιάπη, με τον οποίο εδώ και έξι μήνες δεν είχαν ανταλλάξει ούτε «καλημέρα». Συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 20 ημέρες στον γάμο της κόρης τού Αχιλλέα Καραμανλή. Χαιρετήθηκαν με αμηχανία και ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στο εξάδελφό του πως θέλει «σύντομα να τα πούμε από κοντά». Ακολούθησε ένα τηλεφώνημα και εντός της εβδομάδος αναμένεται τα δύο ξαδέλφια να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο και να λύσουν τις διαφορές τους.

Πάντως ο κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος όπως είναι γνωστό μετά τις τελευταίες εκλογές απομακρύνθηκε από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, είναι αποφασισμένος να μην τείνει χείρα φιλίας στον πρόεδρο αν δεν εισακουσθούν τουλάχιστον κάποιες από τις προτάσεις του.

Ο κ. Μ. Λιάπης θα του ζητήσει να δώσει ενεργό ρόλο στην Ντόρα Μπακογιάννη και να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σε όσα στελέχη έχουν διαγραφεί ή απομακρυνθεί.

Και το σημαντικότερο: ο κ. Μ. Λιάπης θα πει στον κ. Κ. Καραμανλή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει τον κ. Γ. Σουφλιά να επιστρέψει στο κόμμα, διότι κατά την άποψή του υπάρχουν ακόμη περιθώρια προσέγγισης με τον Θεσσαλό πολιτικό, αρκεί η Ν.Δ. να έχει ειλικρινείς διαθέσεις για την αξιοποίησή του.

Την ίδια ώρα πονοκέφαλος έχει γίνει στη Ρηγίλλης ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ο δήμαρχος της Αθήνας διαμηνύει στην ηγεσία της Ν.Δ. με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να περάσει το κατώφλι του κόμματος. Ενώ μιλώντας στο Mega άφησε περισσότερο από κάθε φορά να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ίδρυση δικού του πολιτικού φορέα.

Όταν ρωτήθηκε «αν τελικά θα ιδρύσει κόμμα» απάντησε επί λέξει: «Αλίμονο στους πολιτικούς που δεν είναι ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και αυτόνομοι. Οι δε πράξεις τους, οι επιλογές, οι προτάσεις τους και αποφάσεις τους αξιολογούνται πάντοτε από τον κόσμο.

Η ερώτησή σας στενεύει πολύ τα περιθώρια· εάν σε κάποια στιγμή κρίνω ότι πρέπει να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θα περιμένω τη δική σας ερώτηση».

Στην ερώτηση εάν θα ολοκληρώσει πρώτα τη θητεία στον δήμο απάντησε ότι θα ολοκληρώσει την πορεία της δουλειάς του και σαν έρθει η ώρα να καταθέσει τον απολογισμό, «τότε είναι φυσικό να ανακοινώσω τις αποφάσεις μου για τα επόμενα βήματά μου».

Συνομιλητές του κ. Δ. Αβραμόπουλου εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο δήμαρχος να κάνει το μεγάλο βήμα έξι μήνες πριν από τη λήξη της δημαρχιακής θητείας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2002».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “