Ο... Σκανδαλίδης της Ν.Δ.

Σκανδαλίδη της Ν.Δ. τον αποκαλούν οι φίλοι του και εκείνος όταν ακούει την προσφώνηση χαμογελάει μάλλον με ικανοποίηση. «Γιατί όχι ­ λέει ­ ο Κώστας είναι φίλος και καλό παιδί». Ο λόγος για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παλιός και καλός φίλος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και πολιτικό παιδί του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είδε τη μετοχή του να ανεβαίνει στα ύψη επί ημερών Καραμανλή. «Ο Βαγγέλης έχει και ικανότητες, αλλά πάνω απ’ όλα μπέσα», λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους βάζοντας φρένο έτσι στους καραμανλικούς που δεν καλοβλέπουν την άνοδο των μετοχών του πρώην εμπίστου της Ντόρας.

Πράγματι, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει πολλά κοινά με τον Κώστα Σκανδαλίδη. Μπήκαν και οι δύο μικροί στην πολιτική. Πέρασαν τα νιάτα τους μέσα στις οργανώσεις και τον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Είναι και οι δύο αγαπητοί στη βάση, γνωρίζουν και τις πέτρες στο κόμμα και έχουν πολλούς φίλους σε όλη την κλίμακα της κομματικής ιεραρχίας.

Μπορούν έτσι με την ίδια ευκολία να συνομιλήσουν με τα υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων και τα μέλη το μικρότερης τοπικής οργάνωσης της χώρας. Ουδείς τούς αποκαλεί με το επίθετ΄΄ο τους. Είναι ο Κώστας και ο Βαγγέλης για τους «συντρόφους» τού ΠΑΣΟΚ και τους «συναγωνιστές» της Ν.Δ.

Ειδικές αποστολές

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει δεθεί για πολλά χρόνια με την οικογένεια Μητσοτάκη και πολιτικά και κοινωνικά. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι είναι γιος παλιού βουλευτή της ΕΡΕ και ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον έφερε στο κόμμα, αλλά τον βρήκε. Πάντως, το πολιτικό του άστρο άρχισε να ανατέλλει όταν το 1984 ανέλαβε να αλλάξει την ΟΝΝΕΔ. Να διαλύσει ουσιαστικά τις σκληρές ομάδες των «ρέιτζερς» και των «κενταύρων» και να προσαρμόσει τη νεολαία στα πρότυπα του κεντροδεξιού κόμματος που ήθελε να δημιουργήσει ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Αυτή η στενή σχέση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πάντα σε όλες τις πολιτικές κινήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός και η κ. Ντ. Μπακογιάννη βρήκαν αρωγό τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Ουδείς λοιπόν από τους φίλους του κ. Κ. Καραμανλή είχε διαβλέψει ότι θα ανέβαινε επί ημερών του σημερινού προέδρου τόσο ψηλά στην κομματική ιεραρχία. Η πρώτη αποστολή που του ανατέθηκε ήταν οι δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης και το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για το κόμμα. Η δεύτερη αποστολή ήταν να αναλάβει την ευθύνη των ευρωεκλογών στην Κρήτη. Σ’ εκείνη την αναμέτρηση μειώθηκε θεαματικά η διαφορά των δύο κομμάτων.

Και η τρίτη και πιο κρίσιμη αποστολή ήταν η προεδρία του συνεδρίου πριν από τις εκλογές και εκτάκτου συνεδρίου που έγινε τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή την ικανοποίησή του για την επιτυχή κατάληξη των αποστολών που ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο κ. Ευάγγ. Μειμαράκης και αμέσως έσπευσε να τον τοποθετήσει στο επιτελείο των στενών συνεργατών του.

Μετά τις εκλογές τον όρισε επικεφαλής της πιο σημαντικής γραμματείας του κόμματος, που είναι η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «πάντα συμπαθούσε τον Βαγγέλη». Του άρεσε να μιλάνε και να κάνουν παρέα, προκαλώντας την ενόχληση των σκληρών καραμανλικών.

Παράλληλα όμως θεωρεί πως είναι αξιόλογο οργανωτικό στέλεχος, το οποίο γνωρίζει τα πάντα στο κόμμα και μπορεί να τηρεί τις ισορροπίες. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές, πριν ακόμη γίνει στενή η συνεργασία τους, που του ανέθεσε ρόλους μεσολαβητή με τη μητσοτακική πτέρυγα. «Γεφυροποιό» αποκαλούν πολλοί τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη και έχουν δίκιο.

Κάθε τρεις και λίγο πηγαινοέρχεται από τη Ρηγίλλης στην Αραβαντινού και στήνει γέφυρες φιλίας ανάμεσα στον κ. Κώστα Καραμανλή, τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Φίλοι και αντίπαλοί του παραδέχονται ότι είναι το μόνο στέλεχος που μπορεί να το κάνει με επιτυχία αυτό, γιατί είναι φερέγγυος συνομιλητής και των δύο πλευρών. Φροντίζει να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να βρίσκει τα σημεία επαφής.

Ο κ. Καραμανλής και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θυμούνται καλά και το εκτιμούν ­ όπως λένε ­ πως την επομένη της εκλογής τού κ. Καραμανλή στην προεδρία ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης είπε δημοσίως: «Ψήφισα Σουφλιά, όμως το εσωκομματικό πρόβλημα της Ν.Δ. πρέπει να τελειώνει κάποτε και θα στηρίξω τον νέο πρόεδρο όπως θα στήριζα και τον Σουφλιά και τον Έβερτ αν είχαν εκλεγεί».

«Θα κυριαρχήσει»

Τώρα ετοιμάζεται για νέα αποστολή. Θα είναι εκτός απροόπτου ο πρόεδρος και του νέου τακτικού συνεδρίου που θα γίνει τον Μάρτιο. Η άποψή του είναι ότι και αυτήν τη φορά θα κυριαρχήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. «αν δεν πολώσει τα πράγματα, κινηθεί με άνεση και αυτοπεποίθηση και παράλληλα να είναι ανοιχτός να ακούσει τις προτάσεις και της άλλης πλευράς».

Πολλοί στη Ν.Δ. προβλέπουν μετά το συνέδριο να ανατίθενται νέα καθήκοντα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Πιθανότατα ­ όπως λένε κορυφαία στελέχη ­ θα είναι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν γίνει, τότε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα ορισθεί συντονιστής όλων των γραμματειών του κόμματος. Αυτό δεν είναι θέμα ουσίας, διότι οι αρμοδιότητες και στη μια περίπτωση και στην άλλη θα είναι ίδιες. Σε κάθε περίπτωση δικαίως θα αποκαλείται τότε από όλους «Σκανδαλίδης της Ν.Δ.».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “