25 ημέρες στην «ηλεκτρική καρέκλα»

Είκοσι πέντε ημέρες κάθεται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στην ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου της Ν.Δ. Κάθε ημέρα από αυτές που πέρασαν, δέχθηκε και ένα χτύπημα στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο από εφημερίδες της παράταξης, στελέχη και βουλευτές. Οι «κατηγορίες» που του προσάπτουν είναι δύο: «Δεν προέρχεται από τους κόλπους της παράταξης και μας ήρθε ουρανοκατέβατος. Ενώ ως δημοσιογράφος υπερασπίστηκε στο παρελθόν πολλές κυβερνητικές αποφάσεις».

 

Τα ίδια στελέχη που αμφισβητούν τη νέα επιλογή του προέδρου, στις ομιλίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους μιλούν για άνοιγμα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο προκειμένου να προσελκύσει η Ν.Δ. ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Και όταν τους θυμίζουν όσοι θεωρούν πως η επιλογή Ρουσόπουλου μπορεί ίσως να αποδώσει καρπούς προς αυτή την κατεύθυνση, απαντούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους: «Είπαμε άνοιγμα αλλά όχι να δώσουμε τις καλές θέσεις σε πρόσωπα που δεν είναι του χώρου μας και δεν έχουν ιδρώσει για το κόμμα».

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στην 18ετή δημοσιογραφική θητεία υπήρξε συμπαθής και στους συναδέλφους και στους πολιτικούς. «Καλό παιδί της δημοσιογραφίας» τον αποκαλούσαν πολλοί. Διατηρούσε πάντα χαμηλούς τόνους και ήταν ευγενής στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Υπάρχει όμως μια παροιμία που λέει πως «όταν αλλάζεις τη σκάλα που ανεβαίνεις, φυσούν διαφορετικοί άνεμοι». Και αυτό έχει συμβεί στον νέο εκπρόσωπο. Από την πρώτη στιγμή δέχθηκε αιχμές και επιθέσεις από δημοσιογράφους αλλά και στελέχη της Ν.Δ. με τους οποίους μέχρι τότε διατηρούσε καλές κοινωνικές σχέσεις. Διάβασε και άκουσε σχόλια τα οποία δεν τα περίμενε, μολονότι ο ίδιος λέει ότι «από την ώρα που μπήκα στην πολιτική ξέρω ότι πρέπει να έχω μεγάλο στομάχι».

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τον νέο εκπρόσωπο από το περασμένο Σάββατο, οπότε και δημοσιεύθηκε στην «Ημερησία» η δημοσκόπηση της V-PRC. Σ’ αυτή εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εντός και εκτός της Ν.Δ. με δημοτικότητες που μόνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτουν μέχρι σήμερα. Δηλαδή αιφνιδίως στη συνείδηση του κόσμου καταγράφηκε μεταξύ των προβεβλημένων στελεχών. Οι πιο ψύχραιμοι στη Ν.Δ. κατάλαβαν αμέσως γιατί συνέβη αυτό και το εξηγούν: «Ο Ρουσόπουλος είχε πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και καλή εικόνα στη δημοσιογραφία, επομένως μπαίνει στην πολιτική με ένα πλεονέκτημα και αυτό το εξαργυρώνει τώρα σε δημοτικότητα. Η πορεία του στην πολιτική θα δείξει αν αυτό θα το διατηρήσει ή θα το χάσει σε λίγο χρόνο». Δεν έχουν όλοι όμως την ίδια εκτίμηση στο κόμμα. Αρκετά στελέχη δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την εκτίναξη του εκπροσώπου και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους του επιτίθενται με όποια όπλα διαθέτει ο καθένας. Παλιοί βουλευτές εκτιμούν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος θα τα αντιμετωπίσει από τα κορυφαία στελέχη και τους επιτελείς της Ρηγίλλης, τα οποία δεν επιθυμούν την παρουσία ενός νέου ισχυρού προσώπου στο κόμμα.

Ερωτηματικό είναι για πολλούς στη βάση και την κορυφή του κόμματος πώς αντιμετωπίζει τον νέο εκπρόσωπο ο παλιός. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι σχέσεις των κ.κ. Θ. Ρουσόπουλου και Αρ. Σπηλιωτόπουλου είναι καλές. Ο ένας δεν μπερδεύεται στα πόδια του άλλου, επικοινωνούν αραιά αλλά με συμπαθητικό τρόπο. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος είναι άλλωστε πιθανό κάποια στιγμή να επιστρέψει στη Ρηγίλλης σε άλλη επιτελική θέση, επομένως οποιαδήποτε αντιπαράθεσή του με τον νέο εκπρόσωπο θα δυσκόλευε τη συνεργασία τους. Και ως παλιός στενός φίλος του προέδρου γνωρίζει καλά ότι ο κ. Κ. Καραμανλής στηρίζει τις επιλογές του. Έτσι λοιπόν θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον νέο εκπρόσωπο.

Πώς αντιδρά ο νέος εκπρόσωπος στις επιθέσεις που δέχεται; Μέχρι τώρα δεν απαντά στις επικρίσεις και αποφεύγει συστηματικά την εμπλοκή στο εσωκομματικό παιχνίδι. Έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο να είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και να σχεδιάζει την επικοινωνιακή πολιτική και δεν είναι στις προθέσεις του ­ όπως εξηγεί ­ να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο. Προς το παρόν δεν δίνει συνεντεύξεις, ενημερώνεται λεπτομερώς για όλα τα θέματά του ενώ συναντάται με δημοσιογράφους και πολιτικά στελέχη τα οποία ενημερώνει για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί. Όσο για τα τρέχοντα θέματα της Ν.Δ. περιορίζεται να ενημερώνει τους αρμόδιους συντάκτες μόνο για τις επίσημες θέσεις του προέδρου και των στελεχών χωρίς παραπολιτικά σχόλια και παρασκήνιο για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών που προκύπτουν καθημερινά. Και αυτή είναι μια τακτική που προκαλεί δυσφορία σε κάποιους δημοσιογράφους που είχαν συνηθίσει να πληροφορούνται με άλλο τρόπο. Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Θ. Ρουσόπουλο λένε «πως ο Θόδωρος δεν άρχισε ακόμη να παίζει μπάλα. Αυτό θα γίνει μόνο όταν ο ίδιος νιώσει έτοιμος να μπει δυναμικά στο γήπεδο».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “