Ντόρα: «Όχι φέις κοντρόλ στη Ν.Δ.»

«Ανοίξτε τις πόρτες της Ρηγίλλης. Η πολιτική συγκυρία δεν μας δίνει την πολυτέλεια του φέις κοντρόλ». Τη δραματική αυτή προειδοποίηση στέλνει στον πρόεδρο της Ν.Δ. η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σχεδόν ένα μήνα προτού αρχίσουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των 4. ΟΟΟ συνέδρων.

Η πρώην υπουργός, έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς ­ δημόσιας τουλάχιστον ­ στήριξης του κ. Κ. Καραμανλή, είναι πλέον έτοιμη να χαράξει την αυτόνομη πορεία της. Έχει σχεδιάσει, εδώ και καιρό, με κάθε λεπτομέρεια, τις γραμμές επάνω στις οποίες θα κινηθεί και, όπως λένε οι συνεργάτες της, το συνέδριο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της, όχι μόνο στη βάση της Ν.Δ., αλλά στο σύνολο της κοινωνίας, και κυρίως στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Βρίσκει συνομιλητές

Τον Δεκαπενταύγουστο, πήγε στη γιορτή της Παναγίας της Σουμελά. Εκεί, την πλησίασε ένας Πόντιος και παρουσία κόσμου της είπε: «Εγώ ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, αλλά σε εκτιμώ γιατί είσαι άξια». Αυτή η φράση, όπως λέει η ίδια, στροβιλίζεται από τότε στο μυαλό της πρώην υπουργού. Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη κατάκτησή της, κατά την πολυετή παρουσία της στην πολιτική, είναι ότι κατάφερε να βρίσκει συνομιλητές παντού και να είναι αποδεκτή από ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Ομολογεί ότι αυτός ήταν και ο στόχος της, αφού συμμερίζεται απόλυτα την πάγια θέση του κ. Κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι: «Η Ελλάδα έχει κεντροαριστερή πλειοψηφία, και όχι κεντροδεξιά, όπως η Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι για να κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές πρέπει να διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και να μη σηκώνει διαρκώς τις σημαίες του κομματικού πατριωτισμού».

Το σύνθημα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη από τώρα έως το συνέδριο θα είναι: « Επιτέλους, πολιτικές λύσεις». Τι σημαίνει αυτό; «Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να αποδεχθούμε την πολιτική πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στη χώρα και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της και προσθέτουν: «Από εδώ και στο εξής, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Θα απευθύνεται στο σύνολο τις κοινωνίας, διότι την κοινωνία θέλει να έχει συνομιλητή. Και θα αδιαφορεί για τις επιθέσεις που δέχεται από κομματικά στελέχη κάθε φορά που διατυπώνει δημοσίως την άποψή της».

Εκτός οργάνων

Η ίδια πιστεύει ότι τα κόμματα δεν μπορούν να είναι πλέον κλειστά «γκέτο». Πρέπει να συνομιλούν διαρκώς με τους πολίτες και να έχουν μαζί τους αμφίδρομη σχέση. Θωρεί παρωχημένη και άνευ ουσίας την άποψη ότι οι θέσεις των στελεχών πρέπει να εκφράζονται εντός των οργάνων. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της, εμφανίζεται απορημένη με τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η θέση της ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να έχει συγκεριμμένη θητεία και να εκλέγεται κάθε δύο χρόνια. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό δημιουργεί εντύπωση. Εδώ και χρόνια, έτσι λειτουργούν όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα. Και στην Ελλάδα, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει τον πρόεδρό του σε συνέδριο κάθε τρία χρόνια. Θα επιμένω λοιπόν σε αυτή την αυτονόητη θέση και οι σύνεδροι θα αποφασίσουν αν έχω δίκιο ή άδικο».

Η πρώην υπουργός τονίζει ταυτόχρονα ότι αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Είναι βέβαιη ότι στο συνέδριο θα εκλεγεί και πάλι ο κ. Κ. Καραμανλής.

Εκείνο όμως που διεκδικεί για τον εαυτό της είναι σε αυτό το συνέδριο να διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις της, να πείσει τους συνέδρους ακόμη και εκείνους της σκληρής καραμανλικής πτέρυγας να υπερψηφίσουν κάποιες από τις προτάσεις της. Οι πολιτικοί φίλοι της θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί, καθώς εδώ και δύο χρόνια, μεθοδικά, έχει πλησιάσει τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας. Η πρώτη, έξυπνη, κίνησή της ήταν ότι διέλυσε την ομάδα της και η δεύτερη, ότι έριξε γέφυρες στους σκληρούς της άλλης πλευράς. Τι πέτυχε; Ασφαλώς, δεν πήρε μαζί τούς ορκισμένους φίλους του προέδρου της Ν.Δ., όμως με πολλούς έσπασε τον πάγο, και μιλούν πλέον σε άλλη γλώσσα. Αν τελικά συμβεί να ψηφισθούν οι προτάσεις της στο συνέδριο, τότε θα είναι χωρίς αμφιβολία ο άλλος πόλος, ο οποίος ­ όπως λένε οι συνεργάτες της ­ δεν θα λειτουργεί κατ’ ανάγκην ανταγωνιστικά προς τον κ. Κ. Καραμανλή. Αντίθετα, θα μπορεί να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και να προσελκύει ο καθένας τους ψηφοφόρους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί καλύτερα.

Όχι, για Σαμαρά

Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά, επιμένει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πρέπει πρώτα απ’ όλα «να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος». Αυτό θα το φωνάξει όσο πιο δυνατά γίνεται στο συνέδριο και θα τονίσει: «με τις κομματικές σημαίες δεν κερδίζονται εκλογές. Καλές είναι και αυτές, να τις κρατήσουμε ψηλά. Τιμάμε πάντα τους αγωνιστές της παράταξης, δεν είναι αρκετοί όμως αυτοί που τις κρατούν ώστε να οδηγήσουν το κόμμα στη νίκη». Να ανοίξουν λοιπόν οι πόρτες σε όλους, επισημαίνει η πρώην πουργός, όχι όμως και στον Αντωνη Σαμαρά. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της τονίζει ότι «η βάση του κόμματος δεν τον έχει συγχωρήσει ακόμη, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Άρα, η επιστροφή μόνο κακό θα κάνει στο κόμμα. Το σημαντικότερο όμως είναι το αρνητικό μήνυμα που θα δοθεί στην κοινωνία. Θα έχουν δίκιο οι πολίτες τότε να λένε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν κανέναν κανόνα ηθικής».

Τι θα κάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έως το συνέδριο; Θα πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις της σε όλα τα επίπεδα. Θα εκφράζει δημοσίως τις απόψεις της για το κόμμα, αλλά δεν θα μετατοπίζει το κέντρο βάρους της μόνο προς τα εσωκομματικά. Θα τοποθετείται σε όλα τα θέματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και θα επιχειρεί να ανοίγει μέτωπα με την κυβέρνηση. Παράλληλα, θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες της, να ανοίξει διάλογο με την κοινωνία.

Ουσιαστικά ­ λένε όσοι την γνωρίζουν καλά ­, θέλει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την άποψη που υπάρχει στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων για την ιδια. Ότι είναι «άξια», σύμφωνα με τη φράση του Πόντιου ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ, στην Παναγία Σουμελά, όπως αρχικά αναφέραμε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “