Ενόχληση Καραμανλή για την πρόταση Ντόρας

Την ενόχληση του κ. Κ. Καραμανλή αλλά και ηγετικών στελεχών προκάλεσε η πρόταση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για εκλογή προέδρου του κόμματος κάθε δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες με την πρώην υπουργό στην σύσκεψη των τομεαρχών, απέφυγε όμως να της πει οτιδήποτε για το επίμαχο ζήτημα. Μίλησαν με τρόπο τυπικό και χωρίς τα καθιερωμένα χαμόγελα για τα σημεία στα οποία θα επικεντρώσει ο κ. Κ. Καραμανλής την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται μέχρι το συνέδριο να σχολιάσει τις θέσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη όσο και αν αυτές τον ενοχλούν. Ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί στο γραφείο του προέδρου και στον ηγετικό πυρήνα εκφράστηκε από τον κ. Π. Παυλόπουλο, ο οποίος εμμέσως κατηγόρησε την πρώην υπουργό ότι επιδιώκει την εύκολη δημοσιότητα. Όταν ρωτήθηκε από τον Πλάνετ, ο κ. Π. Παυλόπουλος απάντησε: “Κατά την πάγια τακτική μου, δεν σχολιάζω και μάλιστα δημοσίως θέσεις και απόψεις συναδέλφων μου στη Ν.Δ. Πέραν τούτου όμως είναι γνωστό ότι εφόσον πρόκειται για θέματα που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και την πολιτική τακτική της Ν.Δ., διατυπώνω πάντα τις όποιες προτάσεις μου πρώτα στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Και δεν τις περιφέρω ούτε τις γνωστοποιώ προηγουμένως μέσω των ΜΜΕ για την εξασφάλιση της εύκολης δημοσιότητας.”

Πάντως, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της λέει ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλος θόρυβος. Οι συνεργάτες της επισημαίνουν ότι “αυτή είναι μια πρόταση που την έχει κάνει και στο παρελθόν και σε κάθε περίπτωση, αφού οδηγούμαστε προς το συνέδριο, πρέπει να διατυπώνονται δημοσίως οι προτάσεις, ώστε ο διάλογος του κόμματος με την κοινωνία να είναι συνεχής”.

Παλιοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι το συνέδριο θα διατυπώσει δημοσίως πολλές τέτοιες προτάσεις σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της στη βάση. Πάντως η κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη χθες σε σύσκεψη των τομεαρχών είπε στην πρώην υπουργό ότι συμφωνεί με την πρότασή της, ενώ την συμφωνία της εξέφρασε δημοσίως και η κ. Έλσα Παπαδημητρίου.

Την ίδια ώρα ο κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη έστρεψε τα βέλη του εναντίον της πρώην υπουργού. Την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής του στη Ν.Δ. “επειδή δεν βρίσκει άλλο τρόπο και δεν έχει άλλα μέσα για να συγκρουστεί με τον κ. Καραμανλή. Έτσι συνεχίζει το γνωστό τροπάριο”. Τις απόψεις του κ. Α. Σαμαρά κατά την πάγια τακτική της δεν σχολίασε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Έτοιμος ο Καρατζαφέρης

Εν τω μεταξύ ο κ. Γ. Καρατζαφέρης προσανατολίζεται να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του στις 14 Σεπτεμβρίου. Γιατί τότε; Είναι η γιορτή του Σταυρού και ταυτόχρονα εκείνη την ημέρα αρχίζει η συγκέντρωση των υπογραφών για τις ταυτότητες. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πάντως ότι είναι πιθανό η Ιεραρχία να του ζητήσει να αλλάξει την ημέρα διότι ο κ. Χριστόδουλος δεν θα ήθελε να ταυτισθεί με το νέο κόμμα.

Χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του γνωστοποίησε τις προθέσεις του. Βγαίνοντας δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματος, το οποίο θα ονομάζεται ΛΑΟΣ (Λαϊκός Ανανεωτικός Ορθόδοξος Συναγερμός).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “