Καφέ με τον Άρη...

«Ο Σπηλιωτόπουλος έφυγε, ο Άρης μένει». Το σλόγκαν είναι χθεσινό και ανήκει σε παλιό βουλευτή της Ν.Δ. ο οποίος διαθέτει χιούμορ αλλά και βαθιά γνώση για όσα συμβαίνουν στη Ρηγίλλης.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο πρώην εκπρόσωπος εγκατέλειψε το κομματικό αξίωμα, όμως κρατά βασικούς ρόλους από εκείνους που επί μία τριετία διέθετε. Είναι, και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει, ο άνθρωπος του προέδρου. Η κοινή εμφάνισή τους το Σαββατοκύριακο στη Φλώρινα ήταν η άμεση απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή σε όσους έσπευσαν να προβλέψουν ότι ο «ο Άρης τέλειωσε». Τέλειωσε πράγματι ως εκπρόσωπος του κόμματος οριστικά. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να τον επαναφέρει σ΄ αυτή τη θέση.

Η επιλογή του στο πρόσωπο ενός καθιερωμένου δημοσιογράφου είναι συνειδητή. Είχε καταλήξει σ΄ αυτή την απόφαση από τα τελη Ιουνίου και αναζητούσε ένα πρόσωπο που να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ίδιος. Δηλαδή ο εκπρόσωπος να μην είναι κομματικό στέλεχος, να μην είχε μέχρι σήμερα εμπλοκή με την πολιτική, να είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και να απευθύνεται στον μεσαίο χώρο.

Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος δεν ήταν όμως μόνο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ήταν ουσιαστικά το νούμερο δύο του κόμματος και στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο αντ΄ αυτού. Για μια μεγάλη περίοδο σε όλα τα ραντεβού του προέδρου, εντός και εκτός Ρηγίλλης, παρίστατο και ο εκπρόσωπος.

Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που ο πρόεδρος έλεγε σε βουλευτές οι οποίοι πήγαιναν στο γραφείο του να τον ενημερώσουν για ένα σημαντικό ζήτημα, «Επειδή δεν προλαβαίνω, καλύτερα να τα πείτε με τον Άρη».

Αυτές οι εξουσίες και τα προνόμια που είχε δώσει ο κ. Κ. Καραμανλής στον έμπιστο φίλο και συνεργάτη του, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθούν. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτοπουλος θα παρίσταται στον πρωινό καφέ. Πρόκειται για την πρωινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης στην οποία θα συμμετέχουν ακόμη οι κ.κ. Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος και Θ. Ρουσόπουλος. Παράλληλα θα συνεχίσει να είναι στο επιτελείο των συμβούλων του προέδρου του κόμματος.

Έτσι λοιπόν, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., η εμφάνιση του κ. Άρ. Σπηλιωτοπουλου στο πλευρό του ζεύγους Καραμανλή στη Φλώρινα δεν ήταν συμπτωματική. Μάλιστα ο πρώην εκπρόσωπος είχε οργανώσει καλά την επίσκεψή του στην περιοχή. Οι οπαδοί της Ν.Δ. τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες του τύπου «γεια σου λεβεντόπαιδο».

Στην όλη υπόθεση βοήθησε ­ χωρίς να έχει αυτό τον στόχο, όπως λέει ­ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Λιάνης, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλο. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά η Ν.Δ. συμμετείχε στις γνωστές εκδηλώσεις «Πρέσπια». Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι ήταν καθοριστική η συμμετοχή του κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλου στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. ώστε να πετύχουν οι εκδηλώσεις.

Πρεμιέρα

Την ίδια ώρα ο νέος εκπρόσωπος της Ν.Δ. ετοιμάζεται σήμερα για την πρώτη του εμφάνιση. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος θα πάρει μέρος στη σύσκεψη των τομεαρχών στην οποία θα συζητηθούν οι πυρκαγιές και η Παιδεία, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Πάντως ο κ. Θ. Ρουσόπουλος έχει δεχθεί ήδη τις πρώτες επιθέσεις, κυρίως από εφημερίδες τις παράταξης, οι οποίες με άρθρα και σχόλιά τους τον επικρίνουν ότι δεν προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. Παράλληλα βουλευτές σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι ως δημοσιογράφος είχε πάρει θέση για τις ταυτότητες και για την Παιδεία αντίθετες με εκείνες του κόμματος.

Η πλειοψηφία ωστόσο των βουλευτών και των στελεχών της Ν.Δ. εξέφρασε την ικανοποίησή της με την επιλογή του κ. Κ. Καραμανλή. Όσο για τον ίδιο τον νέο εκπρόσωπο, το Σαββατοκύριακο με δική πρωτοβουλία επικοινώνησε τηλεφωνικά με πολλά κορυφαία στελέχη και βεβαίως με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία ­ όπως λένε και οι δύο πλευρές ­ είχαν μια πολύ φιλική συνομιλία.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα κορυφαία στελέχη είναι αν με την αλλαγή εκπροσώπου θα επέλθει εσωκομματική ηρεμία στο κόμμα ή θα συνεχισθούν οι συγκρούσεις. Παλιοί βουλευτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι «ο κ. Καραμανλής αγόρασε χρόνο ­ όπως λένε χαρακτηριστικά ­ με την αλλαγή εκπροσώπου. Όσοι όμως έχουν στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, θα συνεχίσουν να δημιουργούν το ίδιο κλίμα αναταραχής ­ τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “