Τέσσερα αγκάθια για τον Καραμανλή

Οι διακοπές του προέδρου της Ν.Δ. φέτος δεν ήταν μακρές.

Τα εσωκομματικά μέτωπα που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι είναι πολλά και τον αναγκάζουν να επιστρέψει νωρίς στη Ρηγίλλης σε μια προσπάθεια να βάλει σε τάξη το κόμμα πριν τον προλάβουν τα γεγονότα ­ όπως συνέβη πέρυσι ­ και χάσει το φθινόπωρο, το οποίο δρομολογεί συνήθως τις πολιτικές εξελίξεις της χειμερινής περιόδου. Μια περίοδος, που για τον πρόεδρο της Ν.Δ. έχει τέσσερα αγκάθια.

1. ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το πρώτο αγκάθι ακούει στο όνομα Άρης Σπηλιωτόπουλος. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης λένε ότι η εκκρεμότητα στο θέμα του εκπροσώπου δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ ακόμη και προτείνουν: «Ο πρόεδρος μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, τη Δευτέρα, πρέπει να αποφασίσει χωρίς καθυστέρηση αν ο στενός φίλος και συνεργάτης του θα παραμείνει σ΄ αυτή τη θέση ή όχι. Εάν σχεδιάζει να τον απομακρύνει, αυτό να γίνει χωρίς χρονοτριβή. Αν πάλι θέλει να τον διατηρήσει διότι πιστεύει ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον του κόμματος, να βγει να τον στηρίξει δημοσίως. Διαφορετικά οι διαρκείς συζητήσεις και τα δημοσιεύματα με τίτλους όπως, “Η νέα στάση του Άρη”, “Διαφωνεί με τις επιλογές του προέδρου ο Άρης”, “Φεύγει ο Άρης”, “Μένει ο Άρης”, “Πρόβλημα με τον Άρη” και “Θρίλερ με τον Άρη” ζημιώνουν ­ όπως λένε χαρακτηριστικά ­ το κόμμα αλλά και την εικόνα του προέδρου». Πάντως, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται εδώ και καιρό αποφασισμένος να παραιτηθεί για να διευκολύνει τους χειρισμούς του προέδρου. Την πρόθεσή του αυτή την κατέστησε σαφή και στον κ. Κ. Καραμανλή και τώρα η πρωτοβουλία είναι στα χέρια του προέδρου. Όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, λένε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τον πρόεδρο του κόμματος και ό,τι γίνει θα είναι σε συνεννόηση μαζί του, μολονότι οι σχέσεις τους δεν είναι οι ίδιες όπως στο παρελθόν. Είναι γεγονός ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, δεν κάνουν τόσο συχνά παρέα, αλλά ωστόσο εξακολουθεί ­ όπως επισημαίνουν οι κοινοί τους φίλοι ­ να υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση στο όνομα της παλιάς φιλίας. Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του εκπροσώπου επρόκειτο να γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τώρα όμως, μετά τις προχθεσινές διαρροές για σύγκρουση των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ίσως υπάρξει καθυστέρηση αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν λειτουργεί ποτέ υπό πίεση ούτε ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ θελει να του υπαγορεύουν τις κινήσεις του τα ΜΜΕ.

2. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Το φθινόπωρο ήρθε πιο νωρίς εφέτος για τον Κώστα Καραμανλή, που έχει να επιλύσει σε θερμό κλίμα κρίσιμα προβλήματα για να προλάβει τις εξελίξεις

Το δεύτερο και ίσως το πιο μεγάλο αγκάθι είναι η προσπάθεια να πετύχει τον πλήρη έλεγχο του τακτικού συνεδρίου, το οποίο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα καθορίσει την πορεία του κόμματος για τα προσεχή τρία χρόνια. Εκτός απροόπτου, τον Οκτώβριο θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των 4.000 συνέδρων. Παράλληλα θα εκλεγούν τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών. Είναι αυτονόητο ότι ο στόχος της ηγεσίας είναι τουλάχιστον το 80% των στελεχών που θα εκλεγούν να ανήκουν στην καραμανλική πτέρυγα. Επιτελικά στελέχη τονίζουν ότι αυτό δεν είναι πλέον τόσο εύκολο, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις στα στελέχη της βάσης που στήριξαν τον κ. Κ. Καραμανλή. Και αυτό έχει συμβεί κυρίως από λάθη και παραλείψεις του ιδίου και του περιβάλλοντός του. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με την τοποθέτηση του κ. Αγγ. Μοσχονά στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού. Η απόφασή του να απομακρύνει 100 οργανωτικά στελέχη σε όλη τη χώρα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η ανταρσία των στελεχών Βορείου Ελλάδος, τα οποία με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ν.Δ. ζητούν τουλάχιστον ηθική αποκατάσταση, ανησύχησε τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος φοβάται ότι θα υπάρξουν παρόμοιες αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές. Το θέμα είναι ότι οι απομακρυνθέντες ήταν οι δικοί του άνθρωποι τους οποίους χρειάζεται αυτή την ώρα εν όψει εσωκομματικών εκλογών. Κανείς πάντως στη Ρηγίλλης δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο αυτονόητο ερώτημα αν ο κ. Αγγ. Μοσχονάς ενήργησε μόνος του ή είχε πάρει το πράσινο φως από τον κ. Κ. Καραμανλή.

3. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Το τρίτο αγκάθι για τον κ. Κ. Καραμανλή είναι το θέμα Σαμαρά. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εδώ και καιρό αφήνουν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους να εννοηθεί ότι η επιστροφή στη Ρηγίλλης του προέδρου της «Άνοιξης» είναι θέμα χρόνου. Ο κ. Κ. Καραμανλής ­ λένε ­ έχει πάρει την απόφασή του και αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει την πόρτα. Ωστόσο, προς το παρόν, ο κ. Κ. Καραμανλής έκλεισε το ζήτημα, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτό ίσως συμβεί αμέσως μετά το συνέδριο, οπότε ο κ. Κ. Καραμανλής το πιθανότερο είναι να αισθάνεται ισχυρός αφού θα έχει νωπή τη νέα εντολή από τη βάση του κόμματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιχειρεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ήδη έστειλε την προειδοποίησή της στην ηγεσία. Διεμήνυσε στον κ. Κ. Καραμανλή με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως «αν έρθει ο Σαμαράς, εγώ φεύγω». Αυτό σημαίνει πως όταν και όποτε ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφασίσει να καλέσει τον κ. Α. Σαμαρά πρέπει να σταθμίσει τα πράγματα και να καταλήξει αν θέλει στο κόμμα τον κ. Κ. Μητσοτάκη, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τα στελέχη που τους ακολουθούν ή τον κ. Α. Σαμαρά. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της «Άνοιξης» για να διευκολύνει τον πρόεδρο της Ν.Δ. στους εσωκομματικούς του χειρισμούς, αλλά και τον εαυτό του στη διαπραγμάτευση που θα κάνει όταν έρθει η ώρα, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του λέει τώρα ότι δεν είναι δεδομένη η επιστροφή του στη Ν.Δ. και μελετά το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές.

4. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

 

Το τέταρτο αγκάθι είναι είναι η δραστηριότητα του δημάρχου Αθηναίων, αλλά και του Γ. Καρατζαφέρη. Η συγκρότηση πυρήνων σε όλη τη χώρα από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή να ιδρύσει κόμμα τον επόμενο μήνα με το όνομα «ΛΑΟΣ», δημιουργούν σύγχυση στη βάση του κόμματος. «Μπορεί ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στο τέλος να μην ιδρύσει κόμμα και ο πολιτικός φορέας του Γιώργου Καρατζαφέρη να έχει την τύχη των άλλων ακροδεξιών κινήσεων, στο μεταξύ όμως θα έχει γίνει ζημιά στην εκλογική βάση καθώς η Ν.Δ. δεν θα εμφανίζεται ενωμένη ενώπιον του εκλογικού σώματος», λέει χαρακτηριστικά παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος. Τι μπορεί να κάνει για το θέμα αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής; Την απάντηση δίνουν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης. «Ο μόνος τρόπος να κλείσουμε τον δρόμο του δημάρχου και να περιθωριοποιήσουμε τον κ. Γ. Καρατζαφέρη είναι να παράγουμε πολιτική με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι η κατάκτηση της εξουσίας από τη Ν.Δ. είναι θέμα λίγου χρόνου».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “