Καλοκαιρινή μπόρα στη Ν.Δ.

Νέα κρίση με πολλά Μπωφόρ ξέσπασε στη Ν.Δ. Η επεισοδιακή συνάντηση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλο, που οδήγησε κάποιους να μιλούν για παραίτηση του εκπροσώπου εντός ολίγων ωρών, η ομαδική ανταρσία στελεχών παλιών φίλων του προέδρου από τη Βόρεια Ελλάδα και οι νέες συγκρούσεις για την επιστροφή τού κ. Αντ. Σαμαρά, δημιουργούν αφόρητη ατμόσφαιρα και πάλι στη Ρηγίλλης.

 

Μετά την περίοδο των διακοπών στις σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο κύλησε πολύ νερό

Η πρώτη συνάντηση μετά τις διακοπές του προέδρου της Ν.Δ. με τον εκπρόσωπό του κράτησε μόνο μισή ώρα και αυτό ήταν αρκετό για να κυκλοφορήσουν κάποιοι στη Ρηγίλλης, ότι ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν μάλιστα πως η συνομιλία τού κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλο ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. διέψευσε κατηγορητικά τις πληροφορίες τονίζοντας ότι πρόκειται για κακόβουλες φήμες ορισμένων στελεχών που έχουν στόχο να πλήξουν τον πρόεδρο και τον ίδιο. Ενώ με αφορμή τη μετάδοση των πληροφοριών περί παραίτησής του από ηλεκτρονικό μέσο, το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. δήλωσε: «Τα περί αντικατάστασης του κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλου είναι παντελώς ψευδή. Αν δεν αποτελούν σενάριο καλοκαιρινής φαντασίας ή δημοσιογραφικής ένδειας, τότε σίγουρα υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες εις βάρος της Ν.Δ.».

Ιστορίες με ίντριγκες

Πάντως, το χθεσινό περιστατικό, το οποίο απασχόλησε επί ώρες το επιτελείο της Ν.Δ. αφού αναζητούσε από τη μια τους διαρροείς και από την άλλη τους δημοσιογράφους για να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές, ήρθε σε μια στιγμή που στη Ν.Δ. είναι ανοιχτά όλα στα εσωκομματικά μέτωπα. Όλοι είναι καχύποπτοι εναντίον αλλήλλων, με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να έρχονται στο προσκήνιο ιστορίες με ίντριγκες και συνωμοσίες.

Αυτή την περίοδο στο στόχαστρο πολλών στελεχών βρίσκεται ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι επιρρίπτοντάς του ευθύνες για όσα συμβαίνουν στο κόμμα, ακόμη και για εκείνα που δεν γνωρίζει. Χθες ο εκπρόσωπος δεν υπέβαλε την παραίτησή του, διαψεύδοντας τους διαρροείς, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί σύντομα. Αργά το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Κ. Καραμανλής έχει προτείνει στον κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλο να τον τοποθετήσει τομεάρχη για την Ολυμπιάδα του 2004 και εκείνος βρίσκει την πρότασή του ενδιαφέρουσα. Πάντως, οι πληροφορίες για την απομάκρυνση Σπηλιωτόπουλου από τη θέση του εκπροσώπου ήρθαν τρεις εβδομάδες μετά τις διαφωνίες που εξέφρασε με τις επιλογές, στο κόμμα, του προέδρου της Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος για πρώτη φορά στην πολυετή συνεργασία του με τον κ. Κ. Καραμανλή διαφώνησε μαζί του δημοσίως. Αιτία ήταν η τοποθέτηση των κ.κ. Β. Μιχαλολιάκου, Ν. Νικολόπουλου και Άγγ. Μοσχονά σε νευραλγικές κομματικές θέσεις. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης λένε πως εδώ και καιρό οι σχέσεις των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Άρ. Σπηλιωτόπουλου έχουν αλλάξει, δεν είναι όπως παλιά. Προσθέτουν όμως πως αν φύγει από τη θέση του ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο για την τακτική που θα ακολουθήσει και μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα. Και σαν να μην έφθαναν τα όσα συνέβησαν με τον εκπρόσωπο, χθες, στη Ν. Δ φούντωσε και πάλι το θέμα της επιστροφής Σαμαρά. Ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο, κατηγόρησε την κ. Ντ. Μπακογιάννη, χωρίς να την κατονομάσει, για « διατύπωση απειλών» επειδή έχει διαμηνύσε πως θα φύγει από το κόμμα αν γυρίσει ο πρόεδρος της «Άνοιξης».

Απειλές από τη Β. Ελλάδα

 

Πονοκέφαλο προκαλούν στην ηγεσία της Ν.Δ. οι «απειλές» της Ντόρας Μπακογιάννη σε ενδεχόμενη επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά

Την ίδια ώρα νεοδημοκρατική ανταρσία εκδηλώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Είκοσι ισχυρά τοπικά στελέχη, περιφερειάρχες και τομεάρχες, πρώην φίλοι και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, τους οποίους απομάκρυνε από τον οργανωτικό τομέα ο κ. Άγγ. Μοσχονάς, απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν το κόμμα αν δεν πάρει θέση αμέσως η ηγεσία για να τους αποκαταστήσει τουλάχιστον ηθικά. Τα στελέχη αυτά έστειλαν χθες το πρωί επείγουσα επιστολή προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., με την οποία καταγγέλλουν με σκληρή γλώσσα τον νεοδιορισθέντα γραμματέα Οργανωτικού κ. Άγγελο Μοσχονά. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και προκλητική τη συμπεριφορά του απέναντί τους και επιστρέφουν το «σημείωμα», με το οποίο τους ανακοίνωσε ότι πλέον το κόμμα δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του με την επιστολή που παρέλαβε χθες το πρωί με «κούριερ» στο γραφείο του. Όλοι οι υπογράφοντες ήταν παλιοί του φίλοι. Μαζί του έδωσαν πολλές μάχες όταν ήταν βουλευτής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την εκλογή του στην ηγεσία. Όσο για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές ευρωεκλογές και εθνικές) τα στελέχη αυτά μαζί με άλλα 80 στελέχη της ίδιας βαθμίδας αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή στις κομματικές κινήσεις.

Στη Ρηγίλλης αναμένουν τώρα επιστολές διαμαρτυρίας και από τα άλλα στελέχη στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα οποία απομακρύνθηκαν από το κόμμα. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται για δύο ημέρες στην Αθήνα, κάλεσε χθες το πρωί στο γραφείο του για να συζητήσουν το θέμα τούς κ.κ. Δ. Σιούφα, Ευάγγ. Μεϊμαράκη και Άρ. Σπηλιωτόπουλο. Μάλιστα τον εκπρόσωπο τον έφερε εσπευσμένα από την Πάτρα, όπου έκανε διακοπές, και είχαν μία κατ’ ιδίαν συζήτηση. Αυτή η συνάντησή τους έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη της Ρηγίλλης να υποστηρίζουν πως «ο πρόεδρος κάλεσε άρον άρον τον Άρη από την Πάτρα και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του εντός της ημέρας».

Η υπόθεση Σαμαρά

Στον κατάλογο των προβλημάτων της Ν.Δ. έχει καθημερινή θέση η υπόθεση της επιστροφής Σαμαρά. Χθες πήρε τη σκυτάλη ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, οποίος απάντησε ουσιαστικά, χωρίς να την κατονομάσει, στην Ντόρα Μπακογιαννη, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι θα εγκαταλείψει τη Ν.Δ. αν επιστρέψει ο Σαμαράς. « Όταν η χώρα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και ο λαός τόσες ανάγκες δεν υπάρχουν προσωπικές θέσεις και επιλογές και ούτε είναι επιτρεπτές τέτοιες ενασχολήσεις, αλλά και διατυπώσεις απειλών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης. Και πρόσθεσε: «Όλοι πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας στρατευμένους στην ανάγκη απαλλαγής της χώρας από τη σημερινή παρακμή και την ανεπαρκή και επικίνδυνη για τον λαό κυβέρνηση».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “