Αυγουστιάτικες αναταράξεις με πολλά Μπωφόρ στη Ν.Δ.

Η μία μετά την άλλη έρχονται οι αυγουστιάτικες αναταράξεις στη Ρηγίλλης. Τις πιο ήρεμες ημέρες των διακοπών, οι οποίες εθιμικά είναι οι παραμονές της Παναγίας, έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα του κ. Κ. Καραμανλή από την Ίο, του κ. Π. Παυλόπουλου από τη Μύκονο, της κ. Ντόρας Μπακογιάννη από τη Χαλκιδική και του κ. Μ. Λιάπη από το Καρπενήσι. Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να εγκαταλείψει τη Ν.Δ. στην περίπτωση που επιστρέψει ο Α. Σαμαράς, η ίδρυση πυρήνων σε όλη τη χώρα από τον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και οι εσωτερικές διαμάχες των επιτελών της Ρηγίλλης έχουν γίνει μόνιμος πονοκέφαλος του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από το Μαγγανάρι όπου παραθερίζει, σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει από το πρωί του Σαββάτου με τον κ. Δ. Σιούφα του ζητεί να ερευνήσει όλα αυτά τα θέματα και να τον πληροφορήσει λεπτομερώς.

Ο Α. Σαμαράς

Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι μετά την επιστροφή από τις διακοπές του, ο πρόεδρος του κόμματος θα κληθεί να ξεκαθαρίσει το θέμα Σαμαρά. «Το πιθανότερο είναι να πει σε κάποια σύσκεψη ή σε συνέντευξή του ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μη συζητείται αυτή την περίοδο και μέχρι το συνέδριο η επιστροφή του προέδρου της “Άνοιξης”», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη βουλευτές προσκείμενοι στην πρώην υπουργό. Εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα αφήσει μετέωρο το ζήτημα ώστε να δει το φθινόπωρο τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις στο στρατόπεδο των καραμανλικών. Οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος, Ά. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Λιάπης και αρκετοί ακόμα βουλευτές του ιδίου κλίματος εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον γραμματέα του Οργανωτικού του κόμματος κ. Αγγ. Μοσχονά. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης η πρώτη κίνηση του νέου γραμματέα του Οργανωτικού Τομέα, με την οποία ουσιαστικά έστειλε στο σπίτι τους εκατό στελέχη του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για τους «περιφερειάρχες» και «τομεάρχες» που σήκωσαν το βάρος των τριών εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, ευρωεκλογές και εθνικές) και ανήκουν στην καραμανλική πτέρυγα.

Καρατόμηση

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, κατηγορεί τον κ. Άγγ. Μοσχονά ότι «καρατόμησε καταξιωμένα κομματικά στελέχη, τα οποία προσέφεραν ακούραστα τις υπηρεσίες τους επί τρία χρόνια». Και προσθέτει: «Αυτοί οι άνθρωποι βοήθησαν το κόμμα να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ενώ λίγο έλειψε να κερδηθούν και οι εθνικές εκλογές.

Είναι δυνατόν να τους πετάμε στην άκρη; Προφανώς ο κ. Μοσχονάς προσπαθεί να εγκαταστήσει δικό του μηχανισμό στο κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά γίνονται εν αγνοία του προέδρου του κόμματος». Τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας τα οποία διαφωνούν με την τοποθέτηση του κ. Άγγ. Μοσχονά στη Γραμματεία Οργανωτικού εκτιμούν ότι τις κινήσεις του τις γνωρίζει μόνο ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος και τον πρότεινε στον κ. Κ. Καραμανλή για αυτή τη σημαντική θέση.

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως απαντά ότι δεν καταλαβαίνει γιατί έχει προκληθεί τόσος θόρυβος αφού, όπως λέει, ο κ. Άγγ. Μοσχονάς ήταν πάντα καραμανλικός και δεν ανήκε ποτέ στη λεγόμενη μητσοτακική πτέρυγα.

Πάντως, ουδείς αμφιβάλλει τώρα στη Ρηγίλλης ότι το σίριαλ της εσωτερικής σύγκρουσης των καραμανλικών θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια, εκτός και αν ο κ. Κ. Καραμανλής βρει τρόπους να εκτονώσει την ένταση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “