Η ενότητα στη Ν.Δ. αγκάθι για τον Κώστα Καραμανλή

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να απολαύσει το φεγγάρι υπό το φως των κεριών, αφού το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει στην Ίο δεν έχει ρεύμα μετά τις δώδεκα το βράδυ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο εξάδερφός του Μιχάλης Λιάπης και αρκετοί ακόμη βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. καταστρώνουν τα σχέδιά τους και υπόσχονται στον κ. Κ. Καραμανλή ένα θερμό πολιτικό χειμώνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων συγκροτεί πυρήνες σε όλη τη χώρα, ενώ η πρώην υπουργός έχει αποφασίσει να πει οριστικά αντίο στη Ν.Δ. στην περίπτωση που ο κ. Α. Σαμαράς περάσει και πάλι το κατώφλι της Ρηγίλλης. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν μάλιστα ενδεχόμενο συνεργασίας τού κ. Δ. Αβραμόπουλου με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετά το τακτικό συνέδριο του Μαρτίου. «Μπορεί τώρα κάτι τέτοιο να φαίνεται απίθανο, αφού και οι δύο έχουν ηγετικές φιλοδοξίες, όμως ήδη έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση με μεσολαβητές και όλα είναι πιθανά για το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Δεν μπορούν να γίνουν όλοι αρχηγοί, και αυτό το γνωρίζουν και οι δυο τους καλά. Μπορούν όμως να μοιράσουν το παιχνίδι».

Όσο για τον κ. Μ. Λιάπη, έσπασε οριστικά κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον εξάδερφό του και όσοι τον γνωρίζουν καλά προβλέπουν ότι σύντομα ο κ. Κ. Καραμανλής θα τον βρει απέναντί του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν είναι πια απόλυτα ταυτισμένος με τον πρόεδρο του κόμματος.

Παίρνει αποστάσεις από πολλές επιλογές τού προέδρου και εκφράζει ανοικτά τις διαφωνίες του στις μυστικές συσκέψεις των κορυφαίων στελεχών. Το νέο ισχυρό πρόσωπο στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. είναι ο καθηγητής κ. Γ. Βαλινάκης, ο οποίος κάνει διακοπές αυτή την περίοδο με τον κ. Κ. Καραμανλή και τις συζύγους τους Νατάσα και Χριστίνα.

Δεν είναι όμως μόνο τα επώνυμα στελέχη της παράταξης που έχουν προβλήματα με τον κ. Κ. Καραμανλή. Βουλευτές και στελέχη όλων των τάσεων, ανάμεσά τους και πολλοί προσκείμενοι στη λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα, όπου σταθούν και όπου βρεθούν ασκούν κριτική στον πρόεδρο. Άλλοι τον κατηγορούν για έλλειψη αντιπολιτευτικού σχεδιασμού και τονίζουν ότι από τις εκλογές και μετά δεν έχει καταφέρει ούτε ένα πολιτικό πλήγμα εναντίον της κυβέρνησης, μολονότι, όπως υποστηρίζουν, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, με τα αλλεπάλληλα λάθη τους, προσφέρουν υλικό για σκληρή κριτική. Ακόμη εντονότερες είναι οι επικρίσεις που δέχεται ο κ. Κ. Καραμανλής για τους χειρισμούς του στα εσωτερικά τού κόμματος.

Η απόφασή του να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά τον κ. Α. Μοσχονά, τον κ. Β. Μιχαλολιάκο και τον κ. Ν. Νικολόπουλο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των περισσοτέρων στελεχών.

Αυτές οι τοποθετήσεις, μάλιστα, έδωσαν την αφορμή να βγει προς τα έξω η διαφωνία τού κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον πρόεδρο του κόμματος.

Μια διαφωνία που ξάφνιασε τους πάντες εντός και εκτός της Ν.Δ., καθώς δεν έχει διακριβωθεί αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τού κ. Κ. Καραμανλή με τον στενό του φίλο ή οι διαφωνίες είναι μέρος ενός σχεδίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση με πυρήνες σε όλη την Ελλάδα

 

Οι γέφυρες επικοινωνίας του δημάρχου Αθηναίων με τον πρόεδρο της Ν.Δ. έχουν σπάσει εδώ και πολύ καιρό. Η άρνηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου να επιστρέψει στη Ρηγίλλης πριν από τις εκλογές ήταν αρκετή για να πεισθεί ο κ. Κ. Καραμανλής ότι ο δήμαρχος δεν πρόκειται να μπει κάτω από την «ομπρέλα» του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιμένει λοιπόν πότε ο δήμαρχος θα κάνει το μεγάλο βήμα για την ίδρυση του δικού του πολιτικού φορέα. Και, όπως όλα δείχνουν, αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει πολύ. Το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι. Ήδη, ο δήμαρχος συγκροτεί πυρήνες σε όλη τη χώρα οι οποίοι θα αποτελέσουν τη μαγιά για το νέο κόμμα. Το πρώτο βήμα θα είναι η συγκρότηση ενός ομίλου ­ «πολιτική λέσχη» την αποκαλούν οι φίλοι του ­ στα πρότυπα του ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού και Εκσυχρονισμού της Κοινωνίας) που ίδρυσε ο κ. Κ. Σημίτης στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι πρώτοι πυρήνες είναι έτοιμοι και ο ίδιος ο δήμαρχος, εκμεταλλευόμενος το καλοκαίρι, συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο. Περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσει προσωπική άποψη για τα πρόσωπα που θα στηρίξουν μελλοντικά το εγχείρημά του. Για παράδειγμα, πήγε δύο ημέρες στα Ανώγεια της Κρήτης, βάφτισε ένα παιδί, γλέντησε, χόρεψε φορώντας την κρητική μαντίλα στους ώμους και την όλη δραστηριότητα κατέγραψαν λεπτό προς λεπτό οι τηλεοπτικές κάμερες. Όταν ερωτάται για το νέο κόμμα, αποφεύγει να πάρει θέση και επαναλαμβάνει την άποψή του, ότι δηλαδή θα εξαντλήσει την τετραετία στον δήμο. Ουδείς όμως αμφιβάλλει πως ο στόχος του είναι να ηγηθεί ενός πολιτικού φορέα.

Το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

«Αν γυρίσει ο Σαμαράς εγκαταλείπω οριστικά τη Ν.Δ.»

«Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς θα περνά το κατώφλι της Ρηγίλλης, εγώ θα εγκαταλείπω οριστικά τη Ν.Δ. και η ευθύνη της αποχώρησής μου δεν θα βαρύνει εμένα».

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε στον κ. Κ. Καραμανλή η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και αυτή η απόφασή της δεν πρόκειται να αλλάξει όπως λένε συνομιλητές της.

Το τελευταίο διάστημα, οι φήμες για ενδεχόμενη επιστροφή του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης στη Ν.Δ. δίνουν και παίρνουν στη Ρηγίλλης.

 

Οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ οι φίλοι τού κ. Α. Σαμαρά την επομένη της δεξίωσης για τη Γιορτή της Δημοκρατίας επεσήμαιναν με έμφαση ότι οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς είχαν εγκάρδια συνομιλία, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν συνομίλησε με τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, έχει πάρει από καιρό την απόφαση να καταγγείλει τον κ. Κ. Καραμανλή και να αποχωρήσει από τη Ν.Δ. αν επιστρέψει στο κόμμα ο κ. Α. Σαμαράς.

Και αυτό τα τελευταία δύο χρόνια το λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Το σημαντικό είναι ότι τώρα λέει πως θα φύγει από το κόμμα και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η αποχώρηση του επίτιμου προέδρου και της πρώην υπουργού από τη Ν.Δ. δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν βουλευτές και στελέχη, αλλά και οπαδοί, που δεν είναι λίγοι διότι στους ακραιφνείς μητσοτακικούς θα προστεθούν και εκείνοι που εξακολουθούν να αντιπαθούν τον πρόεδρο της «Άνοιξης». Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι επειδή ο κ. Κ. Καραμανλής τα γνωρίζει καλά όλα αυτά, αν πάρει την απόφαση να καλέσει τον κ. Αν. Σαμαρά να επιστρέψει, θα σημαίνει ότι έχει πάρει την απόφαση να συγκροτήσει ένα «καινούργιο κόμμα», που να είναι στα μέτρα του ώστε να μην αμφισβητείται απο κανέναν ο ηγετικός ρόλος του.

Στο ερώτημα, τι θα κάνει η κ. Ντ. Μπακογιάννη, αν φύγει από τη Ν.Δ., φίλοι και συνεργάτες λένε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις.

Δεν αποκλείουν όμως τίποτα. Αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο αν και, όπως εξηγούν, δεν έχει υπάρξει καμία επαφή τού δημάρχου με την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Υπάρχουν όμως συνομιλητές της πλατείας Κοτζιά και της οδού Αραβαντινού που λένε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να είναι άκρως επιτυχής αν γίνει συμφωνία για μοίρασμα των ρόλων.

Κανείς όμως από αυτούς δεν είναι έτοιμος να απαντήσει στο ερώτημα ποιος από τους δύο θα είναι αρχηγός αν συγκροτήσουν μαζί πολιτικό φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, λένε στη Ρηγίλλης, αν συμβεί αυτό θα είναι μετά το τακτικό συνέδριο, το οποίο όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για τον Μάρτιο, ενώ αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τρεις ερμηνείες για τη νέα στάση

 

«Τι συμβαίνει με τον Άρη;» Αυτή είναι η ερώτηση που δίνει και παίρνει στις συζητήσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Και αυτό, γιατί πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του κόμματος διαφώνησε ανοιχτά με τον κ. Κ. Καραμανλή για την απόφασή του να τοποθετήσει επικεφαλής τριών κρίσιμων γραμματειών τον κ. Άγγ. Μοσχονά, τον κ. Β. Μιχαλολιάκο και τον κ. Ν. Νικολόπουλο. Ήταν η πρώτη διαφωνία του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο με τον κ. Κ. Καραμανλή στα 5 χρόνια που είναι στενοί φίλοι και συνεργάτες. Παράλληλα, είναι το πρώτο καλοκαίρι που οι δύο φίλοι δεν θα περάσουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο μαζί στις διακοπές τους. Ο κ. Καραμανλής, πιστός στις συνήθειές του, παραθερίζει στο Μαγγανάρι της Ίου. Βρίσκεται σε ένα ερημικό μέρος μαζί με τον σύμβουλό του Γιάννη Βαλινάκη και τη σύζυγό του Χριστίνα. Οι άσπονδοι φίλοι τού κ. Κ. Καραμανλή αποκαλούν το ζεύγος Βαλινάκη «το νέο ισχυρό ζεύγος της Ν.Δ.». Πέρυσι, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε μείνει για λίγο μαζί τους, ενώ φέτος το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Βρίσκεται στην Αθήνα, περνά πολλές ώρες στο γραφείο του και πολλοί τον αποκαλούν αξιωματικό υπηρεσίας.

Οι ερμηνείες που δίνουν στη Ρηγίλλης για τη νέα στάση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο είναι τρεις. Άλλοι λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής τον απομάκρυνε από το στενό περιβάλλον του, δεν τον συμβουλεύεται πλέον σε όλα τα θέματα και προετοιμάζει το έδαφος για την αντικατάστασή του. Άλλοι τονίζουν ότι ο ίδιος ο εκπρόσωπος αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί, ώστε να μη χρεώνεται όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα και γίνεται στόχος εχθρών και φίλων του προέδρου. Και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο, ώστε ο «Άρης να χειραφετηθεί πολιτικά και να μην καταφέρονται πλέον ως ηγετικό δίδυμο». Κανείς πάντως δεν γνωρίζει αυτή την ώρα την πραγματική αλήθεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Κάτι έχει αλλάξει στη σχέση των δύο φίλων. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί τώρα από τη θέση του εκπροσώπου και πολύ περισσότερο δεν σκοπεύει ο κ. Κ. Καραμανλής να τον απομακρύνει.

Στις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Ρηγίλλης και μάλιστα έχει ήδη ετοιμάσει το πολιτικό του γραφείο στο Κολωνάκι.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, πάντως, είναι σίγουροι ότι στο κόμμα σύντομα θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν θα παραμείνει για πολύ στη θέση του εκπροσώπου. Διευκρινίζουν, όμως, ότι αυτό θα συμβεί με τη δική του θέληση και κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο του κόμματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “