Εμφύλιος καραμανλικών στη Ν.Δ.

Η παράδοση της Ν.Δ. που ήθελε κάθε τρεις και λίγο να καταγράφεται ένα επεισόδιο στη βεντέτα καραμανλικών και μητσοτακικών έχει αλλάξει.

 

Οι πέτρες του σκανδάλου. Από αριστερά: Β. Μεϊμαράκης, Άγγ. Μοσχονάς, Ν. Νικολόπουλος. Η προώθησή τους έφερε συγκρούσεις στο καραμανλικό στρατόπεδο

Οι μητσοτακικοί εδώ και καιρό τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας τις εξελίξεις το φθινόπωρο για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

Έτσι οι συγκρούσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα γίνονται μέσα στο ίδιο το καραμανλικό στρατόπεδο το οποίο απειλείται με διάσπαση.

Το τελευταίο διάστημα οι κόντρες ανάμεσα στους φίλους του κ. Κ. Καραμανλή πληθαίνουν και οι πιο ψύχραιμοι αναμένουν ότι πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τις διακοπές θα αναλάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης.

Όλα άρχισαν λίγο μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ιουνίου. Ορισμένοι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη διαρκή αναβάθμιση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη και την ένταξή του στον στενό ηγετικό πυρήνα.

Ήταν πρόεδρος και στα δύο συνέδρια της Ν.Δ. και μετά τις εκλογές τοποθετήθηκε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Μια θέση την οποία μέχρι τότε κατείχε ο κ. Μ. Λιάπης.

Η τοποθέτησή του σ΄ αυτήν τη θέση συνοδεύτηκε από φήμες ότι σύντομα θα αναβαθμισθεί σε γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μια νέα θέση αντίστοιχη με εκείνη του κ. Κ. Σκανδαλίδη στο ΠΑΣΟΚ.

Ξέσπασαν

Οι φίλοι του προέδρου της Ν.Δ. ξέσπασαν. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν: “Μα τι κάνει ο πρόεδρος, παραδίδει από την πίσω πόρτα το κόμμα στην Ντόρα; Μα δεν καταλαβαίνει πως ο Μεϊμαράκης ό,τι και να γίνει δεν θα πάψει ποτέ να είναι ο άνθρωπος της Μπακογιάννη και στην κρίσιμη στιγμή ­ αν τεθεί θέμα διαδοχής ­ θα στρέψει τον κομματικό μηχανισμό εναντίον του προέδρου;”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποτέ δεν συμμερίστηκε αυτές τις απόψεις. Αντίθετα έλεγε ότι ο κ. Ευ. Μειμαράκης διεκπεραίωσε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα όσες υποχρεώσεις ανέλαβε. Επιπλέον δεν έκρυβε την προσωπική του συμπάθεια για τον βουλευτή της Β΄ Αθηνών και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του έλεγε: “Ο Βαγγέλης έχει μπέσα. Μπορεί να είναι φίλος της Ντόρας, αλλά δεν πουλάει τους ανθρώπους”.

Για δύο λόγους

Τα πράγματα πήραν πιο άσχημη τροπή μετά την τοποθέτηση του κ. Άγγ. Μοσχονά στην θέση του γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος. Παλιό στέλεχος της παράταξης ο κ. Αγγ. Μοσχονάς, με στενές σχέσεις στο παρελθόν με τον κ. Μ. Έβερτ και αργότερα με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, του οποίου διετέλεσε αντιδήμαρχος. Καραμανλικά στελέχη όμως επιμένουν ότι τον τελευταίο χρόνο πέρασε στο στρατόπεδο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία και στήριξε στις πρόσφατες εκλογές. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης πρότεινε στον κ. Κ. Καραμανλή να τοποθετήσει σ΄ αυτή τη θέση τον κ. Άγγ. Μοσχονά και εκείνος υιοθέτησε την πρόταση για δύο λόγους.

Πρώτον, για να ενσωματώσει στο κόμμα τον μηχανισμό της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και δεύτερον για να καταφέρει χτύπημα εναντίον του κ. Δ. Αβραμόπουλου με τον οποίο ο κ. Αγγ. Μοσχονάς πλέον έχει διαρρήξει σχέσεις. Όπως και να έχει πάντως, η τοποθέτηση του κ. Άγγ. Μοσχονα σ’ αυτή τη θέση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Αρ. Σπηλιωτόπουλου, αλλά και του κ. Μ. Λιάπη, καθώς και τον αιφνιδιασμό του κ. Δ. Σιούφα. Αλλά και ο κ. Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος επιθυμούσε να καταλάβει αυτήν τη θέση, εμφανίζεται ενοχλημένος. Μια ενόχληση η οποία δεν φαίνεται ότι αμβλύνθηκε με την τοποθέτησή του στη Γραμματεία του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στη Ρηγίλλης λένε ότι ο κ. Β. Μιχαλολιάκος δεν είναι βέβαιο ότι θα δραστηριοποιηθεί στο βαθμό που απαιτείται σ’ αυτή τη νέα Γραμματεία. Τη δυσαρέσκεια των επιτελικών στελεχών του κ. Κ. Καραμανλή έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση του κ. Ν. Νικολόπουλου στην νέα Γραμματεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, η οποία θα ασχολείται κυρίως με θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.

Μολονότι ο κ. Ν. Νικολόπουλος ανήκει στη σκληρή καραμανλική πτέρυγα, οι επιτελείς της Ρηγίλλης θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλος γι΄ αυτή τη θέση. Αντίθετα, όπως λένε, θα απέδιδε καλύτερα σε έναν άλλο τομέα.

Γόρδιος δεσμός

Σύγκρουση καραμανλικών έχει ξεσπάσει και στον συνδικαλιστικό τομέα. Οι σχέσεις του πιο γνωστού συνδικαλιστή της Ν.Δ. και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Γ. Μανώλη με τον υπεύθυνο της Γραμματείας Συνδικαλιστικού του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη είναι κακές και όσοι τους γνωρίζουν λένε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Επειδή και οι δύο όμως είναι στενοί φίλοι και έμπιστοι συνεργάτες του προέδρου, ο ίδιος καλείται να κόψει τον γόρδιο δεσμό απομακρύνοντας έναν εκ των δύο από τον ηγετικό πυρήνα, αφού η όποια προσπάθειά του για συμβιβασμό θα πέσει στο κενό. Στον μακρύ κατάλογο των συγκρούσεων των καραμανλικών περιλαμβάνεται ακόμη η διαμάχη του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου με τους παλιούς φίλους του κ. Κ. Καραμανλή, οι οποίοι αποτελούσαν τον πρώτο ηγετικό πυρήνα όταν εξελέγη αρχηγός. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή κ. Γ. Τουσιάκη και τον πρώην γραμματέα Οργανωτικού και βουλευτή κ. Γ. Βλάχο. Επίσης οι σχέσεις του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου, κ. Κ. Σταϊκούρα και του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου κ. Γ. Αγγέλου δεν είναι οι καλύτερες, αλλά αυτές προς το παρόν ο κ. Κ. Καραμανλής καταφέρνει και τις ισορροπεί.

Και βεβαίως είναι σε όλους γνωστό, εντός και εκτός Ρηγίλλης, ότι δεν είναι πλέον καλές οι σχέσεις των ιστορικών στελεχών κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Κεφαλογιάννη με την ηγεσία και το περιβάλλον της. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την επιστροφή του από τις διακοπές θα χρειαστεί πολύ χρόνο να τακτοποιήσει τα του οίκου του ώστε να επαναφέρει την ηρεμία στο περιβάλλον του και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στους μήνες που απομένουν μέχρι το κρίσιμο συνέδριο του Μαρτίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “