Θερινός «ανένδοτος» της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε. Η συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου άπλωσε βούτυρο στο ψωμί των στελεχών της για την άσκηση σκληρής κριτικής εναντίον της κυβέρνησης εν μέσω του θέρους, σε περίοδο που θεωρείται πολιτικά νεκρή.

 

Άστραψαν και βρόντηξαν οι Μιλτιάδης Έβερτ, Προκόπης Παυλόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος. Με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους κατηγορούν την κυβέρνηση για επικίνδυνη ανάμειξη στη Σοφοκλέους

Άστραψαν και βρόντηξαν οι Μιλτιάδης Έβερτ, Προκόπης Παυλόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος. Με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους κατηγορούν την κυβέρνηση για επικίνδυνη ανάμειξη στη Σοφοκλέους και επαναφέρουν στο προσκήνιο τα προεκλογικά σενάρια για τεχνητή στήριξη ορισμένων μετοχών, ώστε να μην καταρρεύσει η χρηματαγορά λίγο πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Την ίδια ώρα, ο Κ. Καραμανλής, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τους συνεργάτες του, από την Ίο, όπου βρίσκεται σε διακοπές, γνωστοποίησε την απόφασή του να εξαπολύσει μετωπική επίθεση για το Χρηματιστήριο εναντίον του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα υποστηρίξει ότι όσα συμβαίνουν σήμερα είναι αποτέλεσμα των «εγκληματικών προεκλογικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Σοφοκλέους» και θα μιλήσει για «έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα».

Ο Μ. Έβερτ

Πρώτος ξεκίνησε τον νέο θερινό «ανένδοτο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος πέταξε το ακόντιο πιο πέρα από το όριο της κομματικής γραμμής. Ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, με αφορμή καταγγελίες για προεκλογικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο από τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις και μίλησε για «έγκλημα στη Σοφοκλέους». Από την άλλη, οι Π. Παυλόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος περιορίζονται στην επίθεση εναντίον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Παυλόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να συζητηθεί το θέμα.

Ο πρόεδρός της, όμως, Β. Μαλέσιος δεν του απάντησε ακόμη, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Π. Παυλόπουλου: «Όσο ήταν πρόεδρος της Επιτροπής αυτής ο κ. Γ. Καψής, τη συγκαλούσε όταν υπήρχε πρόβλημα πριν του το ζητήσει η αντιπολίτευση.

Ο νέος πρόεδρος, όμως, δεν έχει την ίδια ευαισθησία, ίσως λόγω των στενών σχέσεών του με την εκσυγχρονισμό».

Ο Π. Παυλόπουλος καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση την πρόταση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γίνει Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, ώστε, όπως λέει, να ξεκαθαρίσουν οι όροι του παιχνιδιού στη Σοφοκλέους. «Πρέπει, επιτέλους» τονίζει «οι διαδικασίες για την εισαγωγή μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο αλλά και για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου να είναι διαφανείς». Στο ίδιο κλίμα ήταν χθες και ο υπεύθυνος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ν.Δ. βουλευτής Δ. Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η κακή πορεία του Χρηματιστηρίου είναι απόρροια των εγκληματικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και των στελεχών της καθώς και της έλλειψης θεσμικού πλαισίου» και προσθέτει:

«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάθηκε, αφού οι περισσότεροι έχουν απολέσει το 70% και πλέον των κεφαλαίων τους». Από την πλευρά του, ο Ά. Σπηλιωτόπουλος καλεί τους επενδυτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και υποστηρίζει ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα ο ίδιος και πρόεδρος του κόμματος τα είχαν προβλέψει εγκαίρως και είχαν προειδοποιήσει τους αρμοδίους μετά την ενημέρωση που είχαν από παράγοντες της αγοράς κατά τις συναντήσεις τους την προεκλογική περίοδο. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπενθυμίζει ακόμη ότι ως βουλευτής Επικρατείας, με την παρθενική του ερώτηση, μετά τις εκλογές, ζήτησε από τους οικονομικούς υπουργούς την κατάθεση εγγράφων για κινήσεις στο Χρηματιστήριο.

Την υιοθετούν

Η επίσημη κομματική θέση πάντως είναι να μην εμπλακεί η Δικαιοσύνη, διότι τότε θα υπάρξει μεγαλύτερος πανικός των επενδυτών.

Ωστόσο, στη Ρηγίλλης υιοθετούν, χωρίς να το λένε ευθέως, την πρόταση του Μ. Έβερτ για εισαγγελική έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση η Σοφοκλέους θα είναι το θέμα που θα αναδείξει η Ν.Δ. το φθινόπωρο, με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν, και το σύνθημα θα το δώσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κ. Καραμανλής.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “