Σε... δύο βάρκες η Ν.Δ. για τις ταυτότητες

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είχε ξεκάθαρη θέση για το θέμα των ταυτοτήτων. Ταυτίστηκε απολύτως με τις απόψεις της ιεραρχίας και επετέθη στον Πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε “επικίνδυνο”. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν συμφωνούσε τότε μαζί τσου. Και αυτή τη διαφωνία με τον πατέρα της εγκαίρως είχε φροντίσει να την καταστήσει γνωστή. Επιχείρησε όμως να πατήσει σε δύο βάρκες. Έλεγε ότι ως πρόσωπο δεν την ενδιαφέρει η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητε, ως πολιτικός όμως τάσσεται με την προαιρετική αναγραφή εφόσον ένα μεγάλο μέρος του λαού θέλει να συνεχισθεί αυτή η παράδοση. Μάλιστα, στη σύσκεψη των τομεαρχών πριν από τρεις εβδομάδες μαζί με τη Μαριέττα Γιαννάκου, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Γιώργο Αλογοσκούφη διαφώνησαν ανοιχτά με την παρουσία βουλευτών και στελεχών στα συλλαλητήρια. Ήταν τότε που ο Βύρων Πολύδωρας έχει πει ότι “αν ληφθεί απόφαση να μην πάνε τα κομματικά στελέχη, τότε εγώ από την ιδιότητα του τομεάρχη θα επιλέξω εκείνη του απλού πολίτη για να παραστώ στη λαοσύναξη”. Η Ντόρα Μπακογιάννη λοιπόν δεν πήγε στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Λίγες ώρες όμως μετά βγήκε στην τηλεόραση του Alpha μαζί με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και ήταν προφανές ότι είχε αλλάξει γραμμή. Σκλήρυνε τη στάση της έναντι της κυβέρνησης και έδειχνε να πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο. Στη Ρηγίλλης ξαφνιάστηκαν με τη θεαματική στροφή της πρώην υπουργού και άρχισαν να διερωτώνται “τι συμβαίνει με την Ντόρα”. Άλλος έλεγε ” ότι την επηρέασε τελικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης και την οδήγησε στις δικές του θέσεις”. Άλλος υποστήριζε ότι η “κ. Ντ. Μπακογιάννη όταν είδε τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις και την απήχηση του λόγου του κ. Χριστόδουλου στη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος σκέφθηκε ότι ήταν λαθος να πάει κόντρα στο ρεύμα”.

Η ίδια πάντως επιμένει πως δεν έχει αλλάξει γραμμή στο θέμα των ταυτοτήτων και η θέση της είναι η ίδια από την πρώτη στιγμή. Υπενθυμίζει ότι πριν ακόμη ξεσπάσει η θύελλα, πρώτη είχε δηλώσει ότι η ίδια δεν θα ανέγραφε το θρήσκευμά της στην ταυτότητα διότι “ένας χριστιανός δεν έχει ανάγκη να αναδεικνύει την πίστη του με την αναγραφή του σε ένα υπηρεσιακό έγγραφο”. Παραδέχεται ωστόσο ότι έχει ανεβάσει τους τόνους, αλλά υποστηρίζει ότι την έχει εξοργίσει η αλαζονεία της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού. “Η κυβέρνηση”, λέει, “δεν μπορεί να μη συνειδητοποιεί σήμερα ότι υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα στην κοινωνική συνοχή της χώρας. Δεν μπορεί να μη συνειδητοποιεί ότι τέτοια θέματα αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό”.

Όσο για τον κ. Σημίτη τονίζει πως “ο Πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι ο διάλογος δεν είναι κακό πράγμα”.

Οι συνεργάτες της λένε ότι ακόμη περισσότερο από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε να δει τον Αρχιεπίσκοπο, την έχουν ενοχλήσει οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής και κυρίως τα όσα είπε περί των “αγάμων κληρικών”. “Στερούνται σοβαρότητας τα όσα λέει ο κ. Απ. Κακλαμάνης. Εκθέτουν τη Βουλή και εγώ που είμαι μέλος της δεν έχω καμία διάθεση να με εκπροσωπεί ο κ. Απ. Κακλαμάνης”, είχε δηλώσει τότε η πρώην υπουργός, ικανοποιώντας τους ιεράρχες την ώρα που ήθελαν να ρίξουν στην… πυρά τον κ. Απ. Κακλαμάνη.

Αυτά λέει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν όμως ότι η αλλαγή στη στάση της είναι προφανής και ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό είναι ένας και μοναδικός: “Δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με την Εκκλησία σε μια εποχή που αυτή επηρεάζει μεγάλο μέρος του λαού”.

Την ίδια ώρα κόντρα στο ρεύμα εξακολουθούν να πηγαίνουν η κ. Μαριέττα Γιαννάκου – Κουτσίκου, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Αποφεύγουν να μιλήσουν υπέρ της Εκκλησίας, συμφωνούν δημοσίως με την επίσημη κομματική γραμμή για την προαιρετική αναγραφή, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους όμως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ταύτιση Εκκλησίας – Κράτους, μια ταύτιση που δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Τι κάνει τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής; Επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των ακραίων βουλευτών που παίρνουν πιο σκληρές θέσεις ακόμη και από την Ιεραρχία, της Ντόρας Μπακογιάννη και των άλλων, που αυτοαποκαλούνται ευρωπαϊστές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει συστηματικά να παίρνει θέση επί της ουσίας στο θέμα των ταυτοτήτων και επικεντρώνει την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στην “αλαζονεία”, όπως χαρακτηριστικά λέει, του Πρωθυπουργού. Το τελευταίο επιχείρημά του είναι ότι “ο κ. Σημιτης προκάλεσε σύγκρουση με την Εκκλησία διότι νόμιζε ότι θα καταφέρει μια δήθεν εύκολη νίκη και τελικά δίχασε το λαό”.

Στη Ρηγίλλης τώρα προβλέπουν ότι μετά την τελευταία δημοσκόπηση της MRB όλο και περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις θέσεις της Ιεραρχίας. Λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να πικράνουν τους ψηφοφόρους τους, αφού το 85% όσων ψηφίζουν Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “