Με τη συνταγή του «ανένδοτου»...

Πίσω ολοταχώς στην παλιά τακτική του «ανένδοτου» αγώνα γυρίζει ο κ. Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να βάλει τελεία και παύλα στα εσωκομματικά του προβλήματα. Χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες επέλεξε τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, μιλώντας πάλι για σκάνδαλα και προσπάθεια ποδηγέτησης της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα.

 

Πίσω ολοταχώς στην παλιά τακτική του «ανένδοτου» από τον Κ. Καραμανλή

Και για να δώσει το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, επανέφερε την υπόθεση των «κουλοχέρηδων» τονίζοντας: «Οποιαδήποτε νέα απόπειρα επιδρομής της διαπλοκής θα συναντήσει την απάντηση που βρήκε και το σκάνδαλο των “κουλοχέρηδων”». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικέντρωσε την κριτική του στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και έκανε λόγο «για συστηματικές παραλείψεις και ύποπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί. Και είναι χρέος όλων μας να κινηθούμε για την αποτροπή τους. Πρόκειται για μια καθαρά εθνική υπόθεση. Μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε επίσης ανοιχτά την κυβέρνηση για σχέσεις με τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα: «Προωθούνται», είπε, «εσπευσμένα αποφάσεις και φωτογραφικές διατάξεις για την ικανοποίησή τους και όπου υπάρχουν πραγματικά σπουδαίοι λόγοι παρατηρείται κυβερνητική παραλυσία και διαπιστώνονται αγκυλώσεις σε δογματισμούς του χρεοκοπημένου παρελθόντος. Βιάζονται να παραδώσουν το ιπποδρομιακό στοίχημα και τον ΟΣΑΠ, αλλά προσποιούνται πως δεν βλέπουν τι συμβαίνει με τις αστικές συγκοινωνίες».

Για τα εθνικά θέματα

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής με την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. «Εάν λογαριάζουν», είπε χαρακτηριστικά, «να δώσουν… “φιλικά” στην Τουρκία όσα απαίτησε, αλλά δεν πέτυχε με την απειλή χρήσης βίας, πλανώνται πλάνην οικτράν. Οι Έλληνες δεν υιοθετούμε μυστικά διαμορφωμένες αποφάσεις. Δεν δεχόμαστε συμφωνίες που συνιστούν ακρωτηριασμό των δικαίων και των δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Τετελεσμένα δεν ανεχόμαστε».

Ο κ. Κ. Καραμανλής, προκειμένου να κρατήσει στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος σε εγρήγορση, προέβλεψε ραγδαίες πολιτικές πολιτικές εξελίξεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές: «Οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα αποκτούν μείζονα σημασία. Και οι εξελίξεις αυτές μπορεί να είναι ραγδαίες. Η πολιτική κατάσταση και οι διαγραφόμενες προοπτικές επιτάσσουν να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Υποχρεούμαστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας». Και για εφαρμόσει στην πράξη όσα είπε για επιφυλακή του κομματικού μηχανισμού, ανακοίνωσε μερικές από τις οργανωτικές αλλαγές που σχεδιάζει, με πρώτη τον ορισμό μόνιμης επιτροπής εκλογικού αγώνα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στη σύγκρουση της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση, επέκρινε και τον Πρωθυπουργό για αλαζονική συμπεριφορά: «Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επιλέγοντας το συγκεκριμένο ζήτημα των ταυτοτήτων επεδίωξε να προκαλέσει την Εκκλησία, να συγκρουστεί μαζί της για να καταγράψει μια εύκολη δήθεν νίκη. Ανέδειξε με δικές του πρωτοβουλίες την αναξιοπιστία της κυβέρνησής του. Επέδειξε επικίνδυνη αλαζονεία και καθαρά καθεστωτική πρακτική». Απέφυγε πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής να ταυτισθεί με τις θέσεις της Εκκλησίας στο θέμα των ταυτοτήτων και περιορίστηκε να πει: «Καλούμε τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει αμέσως στον διάλογο. Δεν έχει ο τόπος την πολυτέλεια των συγκρούσεων. Είναι αδιανόητο να κατασκευάζονται τόσο αναίτιες και τόσο επικίνδυνες συγκρούσεις. Στο ζήτημα των ταυτοτήτων μπορεί να βρεθεί λύση, η κυβέρνηση επεδίωξε τη μεγιστοποίηση της σημασίας του. Και η κυβέρνηση υποχρεούται να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε».

«Ατομική ευθύνη»

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε την κατάργηση των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) λέγοντας: «Από το μοντέλο της συλλογικής ευθύνης περνάμε στην ατομική ευθύνη». Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής θα αναλάβει την παρακολούθηση ενός τομέα. Ανακοίνωσε επίσης ότι καθιερώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων για τα προβλήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή, ώστε το κόμμα να γνωρίζει ακριβώς τη βούληση των πολιτών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “