Από τη Ρηγίλλης στο Κολωνάκι

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος μετακομίζει. Εγκαταλείπει το μοντέρνο γραφείο του εκπροσώπου της Ν.Δ. στον δεύτερο όροφο της Ρηγίλλης και εγκαθίσταται στο νέο βουλευτικό γραφείο του, στην οδό Καρνεάδου 18, στο Κολωνάκι. Ήδη έχει παραγγείλει τα έπιπλα και σε λίγες ημέρες όλα θα είναι έτοιμα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει αποφασίσει να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου. Αυτό θα συμβεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, σε ανύποπτο χρόνο, και ενώ τα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ. θα… έχουν πάει διακοπές μαζί με τα κορυφαία στελέχη και τους βουλευτές οι οποίοι ζητούν τώρα την κεφαλή του επί πίνακι.

Ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι και πριν από το συνέδριο δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος από την επομένη των εκλογών πολλές φορές του είπε «πρόεδρε, μήπως είναι καλύτερα να παραιτηθώ για να διευκολύνω τους χειρισμούς σου;». Εκείνος όμως απαντούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο στον έμπιστο φίλο και συνεργάτη του: «Μα τι λες, είναι δυνατόν; Είσαι επιτυχημένος στη θέση και δεν έχω κανένα λόγο να σε αντικαταστήσω». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αυτό δεν το έλεγε μόνο κατ’ ιδίαν αλλά και δημοσίως. Δυο φορές σε συνεντεύξεις του στα «ΝΕΑ» έχει δηλώσει: «Η επιλογή μου στο πρόσωπο του κ. Σπηλιωτόπουλου δικαιώθηκε».

Σάκος του μποξ

Μετά το συνέδριο όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι έτοιμος να συζητήσει πλέον την αντικατάσταση του εκπροσώπου και αυτό γιατί έχει πλέον κατανοήσει πως όσο παραμένει ο συνεργάτης του σ’ αυτή τη θέση θα είναι συνεχώς «σάκος του μποξ». Θα τον χτυπούν δηλαδή ­ όπως επισημαίνουν στη Ρηγίλλης ­ κάθε τρεις και λίγο όσοι δεν μπορούν να χτυπήσουν τον ίδιο τον πρόεδρο. Έτσι λοιπόν τώρα που πέρασε η πρώτη μεγάλη μπόρα ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην αλλαγή εκπροσώπου πριν ξεσπάσει νέα ακόμη μεγαλύτερη θύελλα. Εξάλλου, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., αυτή την ώρα, ιδιαίτερα μετά την επικράτησή του στο συνέδριο, οποιαδήποτε κίνηση του προέδρου δεν θα είναι αποτέλεσμα πίεσης από στελέχη του κόμματος και εφημερίδες που πρόσκεινται στην παράταξη, αλλά θα είναι καθαρά δική του απόφαση.

Υποψήφιος στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σπηλιωτόπουλος από το φθινόπωρο θα εδρεύει στο γραφείο της Καρνεάδου οπότε αναμένεται να έχει καταλήξει σε ποια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος τις προσεχείς εκλογές. Το πιθανότερο είναι να εκτεθεί στη Β’ Αθηνών χωρίς ακόμη να έχει αποκλεισθεί η Α’ περιφέρεια καθώς και η ιδιαίτερη πατρίδα του η Αχαΐα.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ωστόσο στη Ρηγίλλης ότι και μετά την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα συνεχίσει να είναι το πιο ισχυρό πρόσωπο στην ηγετική ομάδα και η γνώμη του θα είναι σημαντική στις τελικές αποφάσεις που προέδρου. Και αυτό θα συμβαίνει είτε αναλάβει νέα καθήκοντα είτε όχι. Η επιθυμία του ίδιου αυτή την ώρα, όπως λέει στους φίλους του, είναι να περιορισθεί για ένα διάστημα στα βουλευτικά καθήκοντά του. Ο μόνος παράγων που μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς του εκπροσώπου και του προέδρου της Ν.Δ. είναι να ξεκινήσει σύντομα νέα επίθεση εναντίον του κ. Σπηλιωτόπουλου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραίτησή του δεν θα γίνει αποδεκτή και ο κ. Κ. Καραμανλής για λόγους αρχής θα μπει πάλι μπροστά για να στηρίξει τον στενό του συνεργάτη.

Ο νέος εκπρόσωπος

Ποιος θα είναι όμως ο νέος εκπρόσωπος; Αυτό, αυτή την ώρα, δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής. Πολλά ονόματα, κυρίως νέων βουλευτών, ακούγονται αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται εισηγήσεις ο νέος εκπρόσωπος να είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και να ασχολείται αυστηρά και μόνο με τα θέματα Τύπου.

Το πιθανότερο είναι η αντικατάσταση του κ. Σπηλιωτόπουλου να συνδυαστεί με τις ευρύτερες οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα που σχεδιάζει να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αλλαγές τις οποίες μελετά πολύ καιρό, αλλά ακόμη δεν τις έχει οριστικοποιήσει. Είναι βέβαιος όμως ότι η Ν.Δ. με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει. «Είναι ένας απαρχαιωμένος γραφειοκρατικός μηχανισμός που τις κρίσιμες στιγμές δεν είναι αποτελεσματικός», λένε στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αδυναμία μας να κινητοποιήσουμε τους ετεροδημότες στην πρόσφατη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση».

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης

Ένα από τα σενάρια είναι η δημιουργία θέσης γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Εάν αυτό γίνει, επικρατέστερος να αναλάβει το νέο αξίωμα είναι ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο αποκαλούμενος και «γεφυροποιός». Είναι ο άνθρωπος που τουλάχιστον τρεις φορές έχει αναλάβει την επιχείρηση βελτίωσης των σχέσεων του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθειά του για προσέγγιση του προέδρου της Ν.Δ. με την πρώην υπουργό μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο. Έτσι ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης θα έχει και τις ευλογίες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία όταν ερωτάται λέει ότι «ο Βαγγέλης είναι πολύ καλή επιλογή γι’ αυτή τη θέση».

Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τη σημαντική γραμματεία του Πολιτικού Σχεδιασμού αν ο Β. Μεϊμαράκης γίνει γραμματέας του κόμματος. Πολλοί βλέπουν σ’ αυτή τη θέση τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Δεν αποκλείεται να συμβεί όμως ­ το πιθανότερο είναι ­ τα καθήκοντα αυτά να τα αναλάβει επαγγελματίας επικοινωνιολόγος. Ήδη στη Ρηγίλλης αναζητούν ένα τέτοιο πρόσωπο.

Συνήγορος του Πολίτη

Πάντως οι μόνες σίγουρες οργανωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν άμεσα είναι η δημιουργία δυο νέων σημαντικών γραμματειών. Η μία θα ονομάζεται «Συνήγορος του Πολίτη» και ο κ. Κ. Καραμανλής προτίθεται να ρίξει πολύ βάρος στην οργάνωση και τη λειτουργία της. Η γραμματεία αυτή θα συγκεντρώνει παράπονα πολιτών που έχουν αδικηθεί από το κράτος και θα αναλαμβάνει την επίλυσή τους μέσω ενός επιτελείου εθελοντών νομικών.

Δεν αποκλείεται αυτή η νέα σημαντική γραμματεία να προταθεί στον κ. Μ. Λιάπη με τον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του, που έχουν μετά τις εκλογές διαταραχθεί πολύ σοβαρά. Στη Ρηγίλλης ωστόσο πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι ο εξάδελφος του προέδρου να μην την αποδεχθεί αφού, όπως είχε πει και στον κ. Κ. Καραμανλή, είχε ενοχληθεί πολύ όταν πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες μετά τις εκλογές ότι απομακρύνεται απο τον Πολιτικό Σχεδιασμό και καταλαμβάνει τη θέση του ο κ. Β. Μεϊμαράκης.

Θερμό καλοκαίρι

Η δεύτερη νέα γραμματεία θα ασχολείται με πρωτοβουλίες πολιτών και κοινωνικών ομάδων. Για παράδειγμα ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ θα στηρίζει μια επιτροπή πολιτών από τη Δραπετσώνα που δίνει μάχη για να λύσει ένα πρόβλημα της γειτονιάς της.

Παράλληλα η γραμματεία αυτή θα δίνει έμφαση στον πολιτισμό και θα ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί φεστιβάλ σε ακριτικές περιοχές, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι «θερμό» για ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. και δεν προσφέρεται, όπως συνέβη πέρυσι, για παρατεταμένες διακοπές.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “