Ανησυχούν στη Ν. Δημοκρατία

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης η χθεσινή εντυπωσιακή συγκέντρωση της Εκκλησίας στην Αθήνα. Ο κ. Κ. Καραμανλής, οι επιτελείς του αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα. Και όταν λένε επόμενη μέρα εννοούν το επόμενο βήμα του κ. Χριστόδουλου. Στις δηλώσεις τους όλοι επιρρίπτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση και συντάσσονται με την Εκκλησία στο θέμα της προαιρετικής αναγραφής.

 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υποστηρίζει με ένταση τα επιχειρήματά του για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όμως κάποιοι μιλούν πλέον «για επικίνδυνη ανάμειξη της Ιεραρχίας στην πολιτική». Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι χθες τα υψηλόβαθμα στελέχη με εξαίρεση τον Μιλτιάδη Έβερτ ­ απέφυγαν να πάνε στην Πλατεία Συντάγματος και δεν ενέδωσαν στον πειρασμό των χειροκροτημάτων από τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς. Ο Δημήτρης Σιούφας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Μιχάλης Λιάπης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προτίμησαν να παρακολουθήσουν τη συγκέντρωση από τον καναπέ του σαλονιού τους. Το «παρών» έδωσαν οι «συνήθεις ύποπτοι». Από τους τομεάρχες οι κ.κ. Β. Πολύδωρας, Θ. Νάκος και Θ. Γ. Καλός και τουλάχιστον ακόμη είκοσι βουλευτές. Οι κυρίες Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη,

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Παρθένα Φουντουκίδου, Κατερίνα Παπακώστα και οι κ.κ. Απ. Ανδρεουλάκος, Π. Καμμένος, Π. Παναγιωτόπουλος, Θ. Σκρέκας, Θ. Λεονταρίδης, Τ. Νεράτζης, Π. Μελάς, Η. Φωτιάδης, Γ. Γιακουμάτος, Π. Ψωμιάδης, Π. Αδραχτάς, Ν. Γκελεταστάθης, Γ. Ορφανός, Ε. Χαϊτίδης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Σαλαγκούδης, καθώς και αρκετοί πρώην βουλευτές όπως οι κ.κ. Ν. Ζαφειρόπουλος και Γ. Σούρλας.

Ορισμένοι από αυτούς τις τελευταίες εβδομάδες σήκωσαν το βάρος της υπεράσπισης των θέσων των πιο σκληρών Ιεραρχών στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο λόγος για τους κ.κ. Γ. Γιακουμάτο, Παρθένα Φουντουκίδου και Κατερίνα Παπακώστα που έζησαν στιγμές μεγάλης δημοσιότητας. Μία δημοσιότητα ομως που δεν πλησίασε εκείνη του κ. Β. Πολύδωρα, ο οποίος ήταν το… βαρύ πυροβολικό. Ο τομεάρχης της Ν.Δ. μέχρι αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή απήγγειλε στην αρχαία ελληνική προκειμένου να πείσει για τις θέσεις του.

Τα περισσότερα επώνυμα στελέχη της Ν.Δ. απέφυγαν πάντως συστηματικά να εμφανίζονται στην τηλεόραση και να ταυτίζονται με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα στελέχη αυτά, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, λένε ότι ο Πρωθυπουργός κάνει μεγάλο λάθος που αρνήθηκε να δει τον Αρχιεπίσκοπο και να κάνει διάλογο μαζί του. Και τόνιζαν με έμφαση: «Το χειρότερο είναι ότι με την τακτική της πόλωσης που επέλεξε, ο Πρωθυπουργός έστειλε έναν κόσμο στα συλλαλητήρια της Εκκλησίας. Ένας κόσμος πια που διακατέχεται από ευρωσκεπτικισμό και μάλιστα χωρίς να ξέρει για ποιον λόγο. Απλώς ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις ορισμένων Ιεραρχών, οι οποίοι στους πύρινους λόγους τους εκφράζουν αντιευρωπαϊκές θέσεις».

Τις απόψεις αρκετών στελεχών της Ρηγίλλης εκφράζει ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Λούλης, με άρθρο του που καταχωρήθηκε χθες στο Ίντερνετ. «Οι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν ατυχείς χειρισμούς από πλευράς Ιεραρχίας. Αντί η Ιεραρχία να κρατήσει χαμηλούς τόνους εκθέτοντας την κυβέρνηση, επέλεξε τη δική της συγκρουσιακή τροχιά με αποκορύφωμα το ατόπημα των συλλαλητηρίων», τονίζει ο κ. Γ. Λούλης. Και προσθέτει: «Το κομβικό στρατηγικό λάθος της Εκκλησίας σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι πως εγκατέλειψε την πολυσυλλεκτική εικόνα του Αρχιεπισκόπου (ενός αναμφίβολα χαρισματικού Ιεράρχη), με αποτέλεσμα να περιχαρακωθεί σ’ έναν σκληρό πυρήνα οπαδών.

Ένας πυρήνας που περιχαρακώνεται διαρκώς όσο οι Ιεράρχες ανεξέλεγκτα προβαίνουν σε ακραίες δηλώσεις». Ο κ. Γ. Λούλης επικρίνει και τα στελέχη της Ν.Δ. που ταυτίζονται με την Εκκλησία, επισημαίνοντας: «Η Ν.Δ. δεν έχει βγει ακόμη από την εσωστρέφεια, η στάση της για τη σύγκρουση δεν έχει ακόμη καθαρά μηνύματα και τα στελέχη της που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα μόνο σύγχρονη εικόνα και μεσαίο χώρο δεν εκπέμπουν».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “