Δεν υπάρχει βεντέτα καραμανλικών - μητσοτακικών

Ποιος το περίμενε πριν από τριάμισι χρόνια, όταν ο Κώστας Καραμανλής σε μια νύχτα αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Μιλτιάδη Έβερτ και να διεκδικήσει μόνος του την ηγεσία, ότι σήμερα θα στηριζόταν πάνω του.

Ποιος το περίμενε ότι το χάσμα που τους χώριζε για μεγάλο διάστημα ­ καθώς οι στενοί φίλοι τού πρώην προέδρου μιλούσαν για «προδοσία» ­ θα γεφυρωνόταν σε τόσο λίγο χρόνο. Ακόμη και οι άνθρωποι που έζησαν για χρόνια δίπλα στον κ. Μ. Έβερτ αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί προσφέρει τόσο μεγάλη στήριξη «στον άνθρωπο που του πήρε την καρέκλα».

Όσο για τους αντιπάλους του; Προσπαθούν να μαντέψουν αν πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται κάποια παγίδα που στήνει ο πρώην πρόεδρος στον νυν για να πάρει τη ρεβάνς. Και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ­ για τη Ν.Δ. μιλάμε άλλωστε.

Ο ίδιος ο κ. Μ. Έβερτ όταν ερωτάται για όλα αυτά, απαντά χωρίς να μασά τα λόγια του. Τονίζει ότι «εγώ δεν βάζω το προσωπικό μου συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου και της παράταξης». Οι στενοί του φίλοι πάντως λένε «αυτός είναι ο Μίλτος. Δεν κρατά κακία ποτέ και σε κανέναν. Πόσο μάλλον στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν το αγαπημένο του παιδί και το “πουλέν” του».

Πέρα από το συναισθηματικό σκέλος της σχέσης του με τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ., υπάρχει όμως ακόμη ένας λόγος. Ο κ. Μ. Έβερτ ­ χωρίς να το λέει ποτέ ευθέως ­ δεν θα επιθυμούσε να επιστρέψει το κόμμα στην οικογένεια Μητσοτάκη με πρόεδρο αυτή τη φορά την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σπεύδει πάντως στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» να δηλώσει ότι «στη Ν.Δ. δεν υπάρχει βεντέτα καραμανλικών – μητσοτακικών».

Ο πρώην πρόεδρος είναι επίσης το μόνο ιστορικό στέλεχος που στηρίζει ανοιχτά τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, με τον οποίον επίσης είχε ψυχραθεί όταν ήταν συνεργάτης του στον τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού.

Και εξηγεί γιατί παρέχει τέτοια προστασία στον εκπρόσωπο: «Αγανακτώ ­ λέει ­ όταν βλέπω να χτυπούν τους συνεργάτες του Καραμανλή, διότι φοβούνται να χτυπήσουν τον ίδιο».

ΕΡ.: Στηρίζετε τον κ. Κ. Καραμανλή όσο κανείς άλλος. Όσα έγιναν στο παρελθόν μεταξύ σας έχουν ξεχαστεί;

ΑΠ.: Στηρίζω τον πρόεδρο του κόμματος που εξελέγη στο συνέδριο με πολλή μεγάλη πλειοψηφία και δεν έχω κανέναν λόγο να μη συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον. Δεν μου επιτρέπεται ­ και σε κανέναν πολιτικό δεν επιτρέπεται ­ να βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον του έθνους, του λαού και τελικά και του κόμματος.

Ο ελληνικός λαός κουράστηκε από την εσωστρέφεια των κομμάτων. Θέλει τα κόμματα να ασχολούνται με τα προβλήματά του και όχι για το τι συμβαίνει μέσα σε αυτά. Τα κόμματα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι οι αναγκαίοι οργανισμοί για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Επιτέλους, να σταματήσει η πολιτική για την πολιτική και να στραφούμε στην πολιτική για τον άνθρωπο.

ΕΡ.: Τι θα συμβουλεύατε τον κ. Κ. Καραμανλή να κάνει αυτή την ώρα;

ΑΠ.: Δεν έχω να τον συμβουλεύσω κάτι. Πιστεύω ότι πρέπει να στραφούμε όλοι μαζί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης. Άλλωστε αυτό αποτελεί και πεποίθηση του ίδιου του Καραμανλή.

Ο ελληνικός λαός περιμένει από μας να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας που μαστίζει το 25% του ελληνικού λαού, της εγκληματικότητας, της παιδείας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Η πολιτική με αυτά τα προβλήματα πρέπει να ασχοληθεί και πάνω σε αυτά να κριθεί.

ΕΡ.: Ποιο λάθος που εσείς κάνατε τον συμβουλεύετε να αποφύγει;

ΑΠ.: Να μη δείξει υπέρμετρη ανοχή, που δυστυχώς μεταφράζεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με το πολιτικό κλίμα που ζούμε στην πατρίδα μας, ως αδυναμία.

ΕΡ.: Θέλετε όπως λένε πολλοί να είστε ο Νέστωρ της παράταξης;

ΑΠ.: Απέχω πολύ ­ και ευτυχώς ­ από αυτό το σημείο. Άλλωστε δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου ο ρόλος.

Είμαι βασικό στέλεχος του κόμματος, που πονάει την ιστορική αυτή παράταξη και την υπηρετεί από ηλικίας 18 ετών.

ΕΡ.: Ποια είναι η φιλοδοξία σας;

ΑΠ.: Να συμβάλω στο να χαραχθεί ενιαία εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της παιδείας με συναινετικές διαδικασίες, να δημιουργηθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες και να συμβάλω στη νίκη του κόμματός μας.

Με ανησυχεί η σύγκρουση που επεδίωξε η Πολιτεία με την Εκκλησία. Η κυβέρνηση οφείλει με πρωτοβουλία της να λύσει το πρόβλημα και να αποτρέψει τον διχασμό.

ΕΡ.: Στηρίζετε τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο επειδή είναι ικανός και επιτυχημένος ή τον προστατεύετε επειδή δέχεται επιθέσεις αυτή την περίοδο;

ΑΠ.: Προσπαθώ πάντοτε να στηρίζω ικανούς. Και ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι ικανός. Πέραν τούτου θεωρώ άδικα τα πισώπλατα κτυπήματα που του γίνονται.

Τα περί επανίδρυσης της Ν.Δ. είναι τεχνάσματα

Αν η Ν.Δ. κέρδιζε τις εκλογές, ο Μιλτιάδης Έβερτ θα ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας. Αυτό στη Ρηγίλλης είναι κοινό μυστικό. Ο ίδιος όταν ερωτάται αν αληθεύει ότι είχε συμφωνήσει για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ν.Δ., χαμογελά και λέει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά η πορεία της χώρας και η ενότητα του κόμματός του.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αυξημένο το αίσθημα του κομματικού πατριωτισμού. Όταν ακούει σενάρια διάσπασης, γίνεται έξαλλος.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζητεί επανίδρυση του κόμματος. Αυτός ήταν και ο λόγος ­ όπως εξηγεί ­ που ανέβασε τόσο πολύ τους τόνους στο συνέδριο.

«Με την ομιλία μου θέλησα να δώσω μέσα από τα όργανα του κόμματος, με άξονα την ιδεολογία μας, ένα τέλος στις συζητήσεις και τις δηλώσεις για τη δήθεν αναγκαιότητα επανίδρυσης του κόμματος», λέει ο κ. Μ. Έβερτ και προσθέτει:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται την ανάγκη επανίδρυσης. Εξακολουθεί και έχει την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ως ιδεολογικό κείμενο. Όταν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ που έλεγε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ τι ίδιο συνδικάτο δεν αισθάνεται την ανάγκη επανίδρυσης, είναι δυνατόν να το συζητούμε εμείς που η ιδεολογία μας έχει δικαιωθεί;».

ΕΡ.: Ήταν φανερό στην ομιλία σας στο συνέδριο ότι στραφήκατε κυρίως εναντίον της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Κ. Μητσοτάκη.

ΑΠ.: Δεν στράφηκα ούτε εναντίον της κ. Μπακογιάννη ούτε κατά του κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερα μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν παρών στο συνέδριο.

Ασφαλώς γνωρίζετε τον χαρακτήρα μου και πως ό,τι έχω να πω, το λέω ευθέως, χωρίς μισόλογα και υπονοούμενα.

Η πολιτική μου ιστορία δείχνει ότι δεν στρέφομαι εναντίον προσώπων, αλλά υπέρ ή εναντίον συγκεκριμένων θέσεων και επιλογών. Εξήγησα γιατί είναι αδικαιολόγητο να μιλάμε για «επανίδρυση της Ν.Δ.». Τα περί επανίδρυσης είναι τεχνάσματα. Είναι λόγια κενά περιεχομένου.

ΕΡ.: Η βεντέτα καραμανλικών – μητσοτακικών συνεχίζεται στο κόμμα και σήμερα;

ΑΠ.: Δεν υπάρχει βεντέτα. Αυτά είναι μυθεύματα.

ΕΡ.: Ποτέ δεν μιλήσατε με τόσο σκληρή γλώσσα εναντίον των αντιπάλων σας επί ηγεσίας σας. Άλλαξαν οι εποχές ή αλλάξατε εσείς;

ΑΠ.: Όταν ήμουν πρόεδρος του κόμματος ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής της ιδεολογίας του κόμματος.

Γινόταν κριτική σε προσωπικό επίπεδο και απλώς την προσπερνούσα. Και την αποδεχόμουν σε όσες περιπτώσεις ήταν σωστή.

Παλαιότερα είχε γίνει και πάλι προσπάθεια να φύγει ο όρος ριζοσπαστικός και να μείνει μόνο το φιλελεύθερος ή μάλλον νεοφιλελεύθερος και τότε αντέδρασα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “