Ο Χριστόδουλος απειλή για τη... Ν.Δ.

«Αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή θα ανησυχούσα μήπως η Ν.Δ. στο τέλος κινδυνεύσει να υποκατασταθεί από ένα κόμμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου». Η φράση αυτή ανήκει στον κ. Στέφανο Μάνο, πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων, βουλευτή Επικρατείας και συνεργαζόμενο με το κόμμα της Ν.Δ.

 

Στη συνέντευξή του όμως στα «ΝΕΑ» διαφωνεί ανοικτά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Εκκλησία και προειδοποιεί τον κ. Κ. Καραμανλή για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανοχή και συμπαράστασή του στην πολιτική δράση της Ιεραρχίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Μάνος λέει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Δεν είναι η πρώτη φορά που πάει κόντρα στο ρεύμα. Και όταν οι άλλοι στον ιδεολογικοπολιτικό του χώρο φοβούνται να πουν δημοσίως τις απόψεις τους για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους, εκείνος λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Το ίδιο κάνει και τώρα στο θέμα των ταυτοτήτων. Ενώ η Ν.Δ. με την οποία συνεργάζεται πατάει σε δύο βάρκες και επιχειρεί να τα έχει με όλους καλά, ο πρώην υπουργός όχι απλώς συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά την επικρίνει ότι δεν είναι τόσο τολμηρή όσο χρειάζεται.

Να εφαρμοστεί ο νόμος

«Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το θέμα προέτρεψα την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο. Και αυτό ζητώ να κάνει και τώρα. Διότι ο νόμος και σήμερα δεν εφαρμόζεται. Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να ζητούν από τους πολίτες το θρήσκευμα, το επάγγελμα κ.λπ. ωσάν να ανήκουν σε άλλο κράτος». Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και βουλευτής Επικρατείας ζητεί τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και τονίζει: «Πιστεύω πως από μια τέτοια εξέλιξη και η Εκκλησία και το Κράτος πολλά θα είχαν να ωφεληθούν. Δυστυχώς η Ιεραρχία κάνει το λάθος να ταυτίζει την Ορθοδοξία με την εθνική ταυτότητα, αγνοώντας τα 300 εκατομμύρια των απανταχού ορθοδόξων. Ενώ η πολιτική ηγεσία έχει παραιτηθεί από τον ηγετικό της ρόλο φοβούμενη για μια ακόμη φορά να πει τα πράγματα με το όνομά τους».

ΕΡ.: Τι αισθανθήκατε όταν είδατε τον Αρχιεπίσκοπο στην εξέδρα να απευθύνεται στο πλήθος με περισσότερο πολιτική γλώσσα παρά θρησκευτική;

ΑΠ.: Ήμουν έτοιμος από καιρό. Οργισμένος όχι με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά από την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να εμποδίσει, με την πειθώ, μία τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Να το ξανασκεφθούν

ΕΡ.: Σας εξέπληξε η πρωτοφανής σε όγκο και παλμό συγκέντρωση;

ΑΠ.: Είχα την ελπίδα, παρ’ ότι η πολιτική ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο της, ότι αρκετοί από τους πολίτες θα αισθάνονταν ότι με τη συμμετοχή τους σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις αδικούν την Ορθοδοξία και τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας. Ότι δεν θα επέτρεπαν με τη συμμετοχή τους την εμπλοκή ενός μέρους της Ιεραρχίας στην πολιτική και την κομματική αντιπαράθεση. Ελπίζω να το ξανασκεφθούν και να απουσιάσουν από το επόμενο συλλαλητήριο.

ΕΡ.: Η στάση που τηρεί η Ν.Δ. με την οποία συνεργάζεστε προφανώς δεν σας ικανοποιεί;

ΑΠ.: Καθόλου. Αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή θα ανησυχούσα μήπως η Νέα Δημοκρατία στο τέλος κινδυνεύσει να υποκατασταθεί από ένα κόμμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Συρρικνώνει

ΕΡ.: Λένε πολλοί ότι ο Χριστόδουλος ήλθε να καλύψει το αντιπολιτευτικό κενό που έχει προκύψει από την αδυναμία της Ν.Δ.να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων.

ΑΠ.: Δεν πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση. Με την πολιτική δραστηριότητά του αποδυναμώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συρρικνώνει την επιρροή της και ταυτόχρονα συνταυτίζεται με όλες εκείνες τις δυνάμεις που στην εποχή του ορθολογισμού επιμένουν να βλέπουν συνωμοσίες και φαντάσματα.

ΕΡ.: Εδώ που έφθασαν τα πράγματα τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και τι η αντιπολίτευση για να εκτονωθεί η ένταση;

ΑΠ.: Να κάνουν το αυτονόητο, να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, τους νόμους, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να ηγηθούν της ελληνικής κοινωνίας. Να μην επιτρέψουν να γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Να ξεκαθαρίσουν από κοινού ότι άλλος ο ρόλος της Πολιτείας και άλλος της Εκκλησίας. Να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Αν κάνουν πίσω, θα γυρίσει όλη η Ελλάδα πίσω, στο παρελθόν.

Λάθος χειρισμοί

Ο πρώην υπουργός διαφωνεί ωστόσο με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων: «Η κυβέρνηση ­ λέει ­ αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι ταλαντεύεται και στη συνέχεια, αφού εξέθεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και ακόμη περισσότερο τον υπουργό Παιδείας, αποφάσισε να τηρήσει σκληρή γραμμή. Είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι έτοιμη να ακούσει τη φωνή της λογικής, είναι σε θέση να ξεχωρίσει ποια πράγματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού με ορθολογική σκέψη».

ΕΡ.: Μήπως ο Πρωθυπουργός έπρεπε να δει τον Αρχιεπίσκοπο όταν του ζήτησε συνάντηση;

ΑΠ.: Η πολιτική ηγεσία του τόπου, και δεν αναφέρομαι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχει εδώ και καιρό αδιαφορήσει στην πολιτική και όχι στην πνευματική δραστηριότητα του Αρχιεπισκόπου.

Ο διαχωρισμός

ΕΡ.: Είστε υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος δύο μεγάλα κόμματα δεν τόλμησαν να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αν και πολλά στελέχη όλων των κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχουν την ίδια άποψη με εσάς;

ΑΠ.: Σε ό,τι μας αφορά, εμείς οι φιλελεύθεροι είχαμε το θάρρος να θέσουμε το ζήτημα στο ιδρυτικό μας συνέδριο και να ψηφίσουν τα μέλη μας, με σχετική πλειοψηφία, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Υπήρχαν αντιρρήσεις, αλλά με σχετική πλειοψηφία αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε αυτή τη θέση και να την κάνουμε γνωστή αρκετά πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Και θέλω να προσθέσω ότι η αποσαφήνιση των ρόλων (για να μη μιλούμε για χωρισμό) μπορεί να γίνει σε αρκετές περιπτώσεις και χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος. Για παράδειγμα δεν είναι γραμμένο πουθενά στο Σύνταγμα ότι η Εκκλησία χορηγεί τις άδειες οικοδόμησης ναών.

Οι Ολυμπιακοί

ΕΡ.: Σας άκουσα χθες να δηλώνετε ότι εκτίθεται η χώρα μας διεθνώς. Από τις καθυστερήσεις για Ολυμπιακούς, από την τρομοκρατία και τα συλλαλητήρια της Εκκλησίας. Αυτό είναι που σας ανησυχεί περισσότερο;

ΑΠ.: Έχω πολλές φορές χρησιμοποιήσει τίτλο των «ΝΕΩΝ» ότι γίναμε ρεζίληδες ­ και δυστυχώς είναι αλήθεια. Ότι η Ελλάδα μετά το χτύπημα της 17 Νοέμβρη θα εμφανιστεί ξανά στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τις συγκεντρώσεις θρησκευτικού περιεχομένου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αυτή την εικόνα για την Ελλάδα θέλουμε να στείλουμε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο την επομένη της εισόδου της στην ΟΝΕ;

Υπάρχουν δυνάμεις και διανοητές που χωρίζουν τα κράτη, τους πολίτες και τους πολιτισμούς, με βάση θρησκευτικές ή άλλες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Είναι νομίζω γνωστή σε όλους η θεωρία του Χάντιγκτον που επηρεάζει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Θα την επιβεβαιώσουμε μόνοι μας αυτή τη θεωρία;

Είναι αλήθεια επίσης πως υπάρχουν, στη χώρα μας, πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ, ή ακροδεξιές οργανώσεις ή και τρομοκρατικές οργανώσεις, που για διαφορετικούς λόγους αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρόσφατα σε αυτές τις δυνάμεις προστέθηκε και ο πολιτικός λόγος ενός μέρους της Ιεραρχίας με αναφορές εναντίον της παγκοσμιοποίησης της Ευρώπης, εναντίον του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “