Διχάζουν τη Ν.Δ. οι «λαοσυνάξεις»

Διχάζουν την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. τα συλλαλητήρια, αλλά γενικότερα και η στάση του κόμματος στο θέμα των ταυτοτήτων. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στελέχη της προσφέρουν οργανωτική βοήθεια στην Εκκλησία προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση πιστών από άλλους νομούς της χώρας προς τη Θεσσαλονίκη.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, καταδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη Ν.Δ. Οι τομεάρχες διαφώνησαν μεταξύ τους ενώπιον του κ. Κ. Καραμανλή για το αν πρέπει να παραστούν, ή όχι, τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές στις «λαοσυνάξεις της Εκκλησίας», σύμφωνα με την έκφραση του Αρχιεπισκόπου. Οι κ.κ. Βύρων Πολύδωρος, Θανάσης Νάκος και Γ. Καλός διασαφήνισαν ότι θα είναι παρόντες, ενώ αντίθετα η κ. Ντ. Μπακογιάννη και οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης Αν. Παπαληγούρας και Αρ. Σπηλιωτόπουλος είπαν ότι δεν είναι σωστό να εκπροσωπηθεί επισήμως το κόμμα σε αυτές τις εκδηλώσεις. «Πρέπει να αυτοδεσμευθούμε όλοι οι τομεάρχες ότι δεν θα πάμε» υποστήριξε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, και ο κ. Β. Πολύδωρας τού απάντησε: «Από την ιδιότητα του τομεάρχη, προτιμώ εκείνη του απλού πολίτη για να πάω στο συλλαλητήριο».

Κατά συνείδηση

Ο κ. Κ. Καραμανλής, προ του αδιεξόδου, αποφάσισε να αφήσει ελεύθερα τα στελέχη του να πράξουν κατά συνείδηση. Την κομματική θέση γνωστοποίησε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του κόμματος: «Η Ν.Δ. δεν συμμαχεί σε μια απόφαση, η οποία αφορά την Εκκλησία, και η οποία είχε κάθε δικαίωμα να την πάρει. Και από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στη λήψη αυτής της απόφασης δεν συμμετέχει και ως κόμμα σε αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και έπειτα, αντιλαμβάνεσθε ότι όλοι οι πολίτες σε αυτή τη χώρα, και ειδικά, όσον αφορά τα πιστεύω τους ή τη θρησκευτική ελευθερία τους, είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν και να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο το επίσημο κόμμα τι κάνει».

Είναι προφανές ότι ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος επιχείρησε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, και αυτό γιατί η Ν.Δ. στο θέμα των ταυτοτήτων θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Επιθυμεί, δηλαδή, να αποκομίσει τα περισσότερα δυνατόν οφέλη από τη σύγκρουση της Ιεραρχίας με την κυβέρνηση, αλλά από την άλλη ­ επειδή φοβάται ενδεχόμενες ακρότητες από τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις ­ τηρεί αποστάσεις από τις συγκεντρώσεις.

Πρόταση νόμου

Χθες το βραδυ, η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για το θέμα των ταυτοτήτων, την οποίαν επιμελήθηκε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. Στην πρόταση αναφέρεται ότι «το θρήσκευμα μπορεί να αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας μόνο υπό όρους και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων κατά τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας».

Η κυβέρνηση

Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα έχει σχετική επιτυχία, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης για τη μετακίνηση πιστών από όμορους προς τη Θεσσαλονικη και τη Μακεδονία νομούς της χώρας. Διαρρέει, μάλιστα, ότι διαθέτει ενδείξεις για οργανωτική βοήθεια που προσφέρουν στελεχη της Ν.Δ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σε αυστηρή δήλωσή του, ανέφερε ότι «αν υπάρχει σύμπλευση Ν.Δ. και Εκκλησίας, την οποία δεν γνωρίζω αυτή την ώρα, γιατί δεν έχω στη διάθεσή μου τα ανάλογα στοιχεία, θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο. Την κατακρίνω αυτή τη σύμπραξη».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “