Οριστικό το διαζύγιο της Ντόρας με τον Κώστα Καραμανλή

Το διαζύγιο του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη οριστικοποιήθηκε στο τριήμερο έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώην υπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε μετωπική ρήξη με την ηγεσία πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν ακόμη και οι πιο στενοί της φίλοι.

 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αιφνιδιάστηκε κατ’ αρχήν από την απρόσμενη επίθεση και, κλείνοντας χθες τις εργασίες του Συνεδρίου, πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κ. Μπακογιάννη για προσωπικές φιλοδοξίες και μοναχικές διαδρομές. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόμματος και ότι η μειοψηφία οφείλει να υπακούει στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Στο πλευρό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας συντάχθηκαν όλα τα ιστορικά και επώνυμα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, τα οποία συγκρότησαν μέτωπο εναντίον της πρώην υπουργού. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. κέρδισε τη μάχη του Συνεδρίου. Δεν κέρδισε όμως τον πόλεμο. Η σύγκρουση με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο εσωκομματικών συγκρούσεων, καθώς η πρώην υπουργός, όπως έλεγαν οι στενοί της συνεργάτες, δεν προτίθεται να καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια: “Εμείς κάναμε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για την καλύτερη πορεία του κόμματος. Προτείναμε λύσεις που θα οδηγήσουν το κόμμα στη νίκη. Αντί για απαντήσεις όμως στα ζητήματα που θέσαμε, εισπράξαμε ύβρεις και αρνητική διάθεση από την ηγετική ομάδα”. Και πρόσθεταν: “Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτού του τύπου τις προσεχείς ημέρες, είναι σίγουρο ότι από την πλευρά μας θα υπάρξουν ηχηρές απαντήσεις”.

Αποδοχή

Έτσι κι αλλιώς πάντως οι επιτελείς της Ρηγίλλης, όπως υποστηρίζουν, δεν εφησυχάζουν με τη θριαμβευτική υποδοχή που είχε ο κ. Κώστας Καραμανλής από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Και εξηγούν: “Το παιγνίδι δεν κρίθηκε αυτό το τριήμερο, θα κριθεί όμως την επόμενη μέρα. Από σήμερα και όλο το προσεχές διάστημα το κόμμα δεν πρέπει να χαλαρώσει. Ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει σύντομα να προχωρήσει σε ριζικές οργανωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα σ’ ένα διαρκές σφυροκόπημα της κυβέρνησης. Μόνον έτσι θα διατηρήσει συσπειρωμένη τη βάση γύρω από το πρόσωπό του. Όσο για την κ. Μπακογιάννη, η στάση του απέναντί της θα είναι ξεκάθαρη. Της έδωσε όλες τις ευκαιρίες ­ προσθέτουν ­ για να προχωρήσουν μαζί. Από τη στιγμή όμως που η ίδια επέλεξε τη σύγκρουση, εκείνος δεν πρόκειται να υποχωρήσει”.

Τα ίδια στελέχη της Ν.Δ. ακόμη επισημαίνουν ότι στο κλείσιμο του Συνεδρίου με την ομιλία του ο κ. Κ. Καραμανλής έδειξε στην πρώην υπουργό την πόρτα της εξόδου από το κόμμα λέγοντας ότι, σε μία δημοκρατική παράταξη, η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας.

Αναγκάστηκε

Οι φίλοι του κ. Καραμανλή λένε ότι ο πρόεδρος δεν είχε πρόθεση να είναι επιθετικός με την πρώην υπουργό αν η κριτική που θα του ασκούσε ήταν σε χαμηλότερους τόνους. Όμως, όπως υποστηρίζουν, αναγκάστηκε να “σηκώσει το γάντι” που η πρώην υπουργός έριξε το μεσημέρι του Σαββάτου, πυροδοτώντας το κλίμα του Συνεδρίου. Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε βεβαίως ότι “κανείς δεν αμφισβητεί τον αρχηγό”, διαφώνησε όμως με όλες τις κρίσιμες επιλογές της ηγεσίας τα τελευταία χρόνια. Και με δηκτικό τρόπο είπε στον κ. Καραμανλή ότι στο εξής δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο: “Κανείς δεν υπομόνευσε και κανείς δεν υπονομεύει την ηγεσία του κόμματος. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν είναι υπεράνω πολιτικής κριτικής. Οι επιλογές όλων κρίνονται και πρέπει να γίνεται αυτό για το καλό του κόμματος”, είπε η πρώην υπουργός και συνέχισε με επικρίσεις εναντίον του προέδρου αλλά και του εκπροσώπου του χωρίς να τον κατονομάσει:

“Γνωρίζω ότι ο στόχος για μία σύγχρονη και μεγάλη Νέα Δημοκρατία δεν υπηρετείται από ένα άθροισμα μοναχικών και ατομικών διαδρομών όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όση γοητεία και ονομαστική ισχύ κι αν διαθέτουν. Δεν υπηρετείται όμως ούτε από την προσωποπαγή λειτουργία του κόμματος ούτε από ηγεμονισμούς και πολιτικούς εγωισμούς όσων νομίζουν ότι βοηθούν την ηγεσία. Δεν υπηρετείται επίσης ούτε από τις αλαζονικές συμπεριφορές στελεχών που πλήττουν την εικόνα του κόμματος”. Και κατέληξε ζητώντας ουσιαστικά την απομάκρυνση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, χωρίς να τον ονομάσει ευθέως:

“Κύριε πρόεδρε, το προσωπικό σας κύρος έχουμε όλοι υποχρέωση να το προστατεύσουμε. Και το κάνουμε. Προέχει όμως η προστασία του κύρους του κόμματος. Οι τελευταίες μέρες έδειξαν ότι έτσι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Ότι έτσι δεν κερδίζουμε το μέλλον μας”.

Και αυτοκριτική

Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ,, με τη λήξη του Συνεδρίου, εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής. Παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη ­ “έχω πει πολλές φορές ότι δεν είμαι αλάνθαστος” ­ όμως αμέσως μετά πέρασε στην αντεπίθεση: “Η ενδοσκόπηση τελειώνει εδώ. Σήμερα αποφασίζουμε να απορρίψουμε την εικόνα που επιχειρούν να κατασκευάσουν εις βάρος μας. Δεν μπορεί να πέφτουμε θύματα των καναλιών που έχουν την τάση να δίνουν τον λόγο στην εξαίρεση και να αγνοούν το σύνολο. Σήμερα βάζουμε τελεία και παύλα. Είμαστε όλες και όλοι εδώ”.

Το κλίμα της τελικής επίθεσης του κ. Καραμανλή εναντίον της Μητσοτακικής πτέρυγας είχαν προετοιμάσει νωρίτερα οι κ.κ. Μιλτιάδης Έβερτ, Δημήτρης Σιούφας, Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και δεκάδες στελέχη του σκληρού ηγετικού πυρήνα, όπως οι τομεάρχες Αθανάσιος Νάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιώργος Καλός και ο συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης. Παράλληλα ο κ. Κ. Καραμανλής δέχθηκε την απρόσμενη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Ράλλη.

Επίθεση Έβερτ

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μ. Έβερτ ξεσήκωσε χθες το ακροατήριο. Όρθιοι οι 3.800 σύνεδροι τον χειροκροτούσαν με επευφημίες όταν απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. τον κάλεσε να προχωρήσει μπροστά και να μη λογαριάσει κανέναν και να συμπεριφερθεί ως γνήσιος Καραμανλής στηρίζοντας τους συνεργάτες του όταν βάλλονται: “Πρόεδρε, έχεις ένα μεγάλο χρέος έναντι όλων μας. Να οδηγήσεις το κόμμα μπροστά και στη νίκη. Ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδιωξε τους συνεργάτες του όταν δέχονταν επιθέσεις. Και επειδή είσαι γνήσιος και όχι κατ’ επίφαση Καραμανλής, το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ τώρα”.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κ. Καραμανλής είχε στρέψει το κεφάλι του προς το μέρος του κ. Έβερτ, τον κοιτούσε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης κι όταν ο κ. Έβερτ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας “Ζήτω η Νέα Δημοκρατία, Ζήτω ο Καραμανλισμός, Ζήτω ο Κώστας Καραμανλής” τα μάτια του προέδρου βούρκωσαν ενώ, πιο πέρα, στο προεδρείο, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φανερά συγκινημένος δεν σταματούσε να χειροκροτά ούτε λεπτό.

Ο κ. Έβερτ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει: “Σ’ ένα κόμμα, που έχει ιστορικά δικαιωθεί, δεν αρμόζει η επανίδρυση. Επανίδρυση αρμόζει σε όσους μέχρι σήμερα διέπραξαν ιστορικά σφάλματα. Ποιοι μιλούν περί επανίδρυσης; Αυτοί οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει πολλά κόμματα. Φτάνει πια, αυτή είναι η πραγματικότητα”.

«Αθίγγανοι»

Μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο κ. Γεώργιος Ράλλης ανέβηκε στο βήμα, ηγεσία και στελέχη με απορία στο βλέμμα περίμεναν να δουν τις προθέσεις του καθώς μόνος του ζήτησε, έπειτα από μεγάλο διάστημα σιωπής, να προσέλθει στο Συνέδριο και να πάρει τον λόγο. Ο πρώην πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στήριξε τον κ. Κ. Καραμανλή: “Βλέπω με λύπη μου τους βουλευτές να περιοδεύουν τα τηλεοπτικά κανάλια σαν περιπλανώμενοι Αθίγγανοι και να εκφράζουν αντίθετες απόψεις”, είπε. Και συνέχισε: “Δεν υπάρχει πιο δημοκράτης από εμένα. Άλλο όμως δημοκρατία και άλλο αναρχία. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Κύριε πρόεδρε, να τους βάλετε σε τάξη, γιατί αν δεν τους βάλετε, οι λίγοι αυτοί αλλά επικίνδυνοι θα διαλύσουν το κόμμα”.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος το Σάββατο άλλαξε τη σειρά του και ζήτησε να πάρει τον λόγο μόλις η πρώην υπουργός κατέβηκε από το βήμα: “Προέχει η ενότητα της Ν.Δ. υπό την ηγεσία του Κ. Καραμανλή, ιδίως τώρα που το κόμμα δέχεται τις σφοδρές επιθέσεις των πολεμίων του και της διαπλοκής. Για τον λόγο αυτό οι σχέσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να οργανωθούν στη βάση της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, μακριά από τους περισπασμούς των προσωπικών φιλοδοξιών”.

Στον αντίποδα αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του τομεάρχη κ. Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος ζήτησε όλα τα κορυφαία στελέχη που κατέχουν θέσεις στο κόμμα, από τομεάρχες, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο του κόμματος ώστε να διευκολυνθούν οι χειρισμοί του κ. Κ. Καραμανλή.

Με προσοχή άκουσαν οι σύνεδροι τον κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο, ο οποίος είπε ότι δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο του κόμματος, τόνισε όμως ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και πρόβλημα στην αξιοποίηση στελεχών και πρόσθεσε: “Τα κακώς κείμενα δεν λύνονται από προσκλητήριο σιωπής”.

Τη δεύτερη μέρα πήρε ανάσα ο Άρης

 

Όταν εμφανίστηκε στο Συνέδριο, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, ήταν αγχωμένος. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για ενδεχόμενες αποδοκιμασίες του. Ο ίδιος, την πρώτη ημέρα, απέφυγε να εκτεθεί στα φώτα της δημοσιότητας. Μολονότι οι κάμερες ήταν διαρκώς από πίσω του και στα “πηγαδάκια” ήταν περιζήτητος, η παρουσία του ήταν διακριτική.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος “πήρε ανάσα” μετά τη δεύτερη ημέρα όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε, εμφανές τουλάχιστον, αρνητικό κλίμα για το πρόσωπό του. Αντιθέτως οι περισσότεροι έσπευδαν να του σφίξουν το χέρι. Αλλά και από το βήμα του Συνεδρίου οι πιο πολλοί από τους ομιλητές είτε τον στήριξαν είτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο πρόσωπό του. Μόνον δύο στελέχη ζήτησαν την απομάκρυνσή του. Οι κ.κ. Πέτρος Τατούλης και Γιώργος Σούρλας.

Τώρα όμως, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης, αρχίζει μία νέα περίοδος που δίνει τη δυνατότητα στον εκπρόσωπο μέσα στο προσεχές διάστημα, με ηρεμία και ψυχραιμία, να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου και να αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

 

Η ζέστη, ο κακός εξαερισμός, ο καπνός από τα τσιγάρα αλλά και ο συνωστισμός στο κυλικείο για ένα δροσερό αναψυκτικό χάλασαν από την αρχή τη διάθεση των συνέδρων από την Παρασκευή το βράδυ. Γι’ αυτό και η αίθουσα γέμισε πολύ λίγες φορές. Μόνο στην αρχή, όταν μίλησε ο Κώστας Καραμανλής, το Σάββατο το πρωί όταν μιλούσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γεώργιος Ράλλης και στη λήξη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μιλτιάδη Έβερτ και της δευτερολογίας του προέδρου της Ν.Δ.

Οι περισσότεροι σύνεδροι μίλησαν μπροστά σε άδεια πλαστικά λευκά καθίσματα. Ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου το Συνέδριο “βάρεσε διάλυση”. Τα στελέχη της επαρχίας κατέκλυσαν τις ταβέρνες στο Μικρολίμανο, ενώ οι Αθηναίοι προτίμησαν τα σπίτια τους. Και έμειναν οι μικροπωλητές μόνοι στην είσοδο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας να διαλαλούν απρόθυμα την πραμάτειά τους.

Το βαρύ κλίμα που υπήρχε όλες αυτές τις ημέρες επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τις διαμαρτυρίες στελεχών οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να πάρουν τον λόγο. Ο αρχικός κατάλογος των ομιλητών έφθασε στα 190 ονόματα. Έτσι το προεδρείο του Συνεδρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κλήρωση. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί από τους “αντιφρονούντες” να διαμαρτύρονται ότι σκοπίμως αποκλείστηκαν για να μην ακουστούν οι απόψεις τους.

Σ’ αυτό πάντως το Συνέδριο θα μπορούσε να μπει ο οποιοσδήποτε και μάλιστα να ψηφίσει στο τέλος! Ο έλεγχος στην είσοδο της αίθουσας ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες. Έτσι ο κάθε ομιλητής μπορούσε να φέρει τον δικό του “μηχανισμό” για να χειροκροτηθεί θερμά την ώρα που ήταν στο βήμα.

Με τη λήξη των εργασιών πάντως ξάφνιασε ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ, όταν ζήτησε από το προεδρείο να ψάλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο. Η πρότασή του έγινε δεκτή και αμέσως οι σύνεδροι ξεκίνησαν ψάλλοντας “Σε γνωρίζω από την κόψη…”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “