Συνέδριο με 12 πρωταγωνιστές

Σε «παράσταση» με δώδεκα «πρωταγωνιστές» εξελίσσεται το έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζει αρχηγική εμφάνιση, ο Γεώργιος Ράλλης επιστρέφει δριμύτερος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος οργανώνει ομάδα συνέδρων για να τον υποδεχθεί θερμά

Η αυλαία θα ανοίξει με τη σημερινή ομιλία του προέδρου του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή. Μία ομιλία, η οποία αναμένεται να καθορίσει το κλίμα των επόμενων ημερών. Οι επιτελείς του προαναγγέλλουν ότι ο πρόεδρος θα κάνει αυτή τη φορά την υπέρβαση. Ο λόγος του «θα είναι τόσο μεστός σε ουσία και περιεχόμενο που δεν θ’ αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και εσωστρέφεια». Και προσθέτουν: «Ο Κώστας Καραμανλής θα περάσει ένα βήμα μπροστά από τους διαφωνούντες. Έτσι θα περιορίσει την όποια διάθεση για κριτική για να αφοπλίσει τους επικριτές του».

Αυτοκριτική

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. λένε στενοί συνεργάτες του, δεν θα διστάσει «να κάνει αυτοκριτική στα σημεία που χρειάζεται», αλλά, ταυτόχρονα, «δεν θ’ αφήσει στο απυρόβλητο όσους καλλιεργούν ­ με τον ίδιο τρόπο και επί σειρά ετών ­ κλίμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης».

Και ενώ κανείς στη Ν.Δ. δεν αμφιβάλλει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής τουλάχιστον στην έναρξη του έκτακτου συνεδρίου θα κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων, αφού η συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων τού ετοιμάζει θερμή υποδοχή, οι προβολείς επί τρεις ημέρες θα είναι στραμμένοι σε άλλα έντεκα πρόσωπα της παράταξης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία εντυπωσιακή εμφάνιση σ’ αυτό το συνέδριο. Η τοποθέτησή της δεν θα θυμίζει τίποτα από εκείνη του προεκλογικού συνεδρίου, όταν τότε είχε στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον κ. Κώστα Καραμανλή και εκείνος της προσέφερε κόκκινα τριαντάφυλλα πάνω στο βήμα για να καταδείξει στη βάση της παράταξης την ενότητα που είχε επιτευχθεί στην κορυφή.

Η συμμαχία όμως ήταν πρόσκαιρη και, όπως όλοι ανέμεναν, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί την επομένη μιας ήττας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να κάνει εγκαίρως σαφείς τις προθέσεις της, για τη στάση που θα τηρήσει από ‘δω και πέρα, με την κριτική των «έντεκα σημείων», που παρέδωσε στον πρόεδρο της Ν.Δ. με 17σέλιδο υπόμνημά της.

Ηγετική εμφάνιση

Η πρώην υπουργός σ’ αυτό το έκτακτο συνέδριο θα κάνει εμφάνιση ηγετική. Για να μην προκαλέσει όμως αντισυσπείρωση της πλειοψηφίας του Σώματος, που θα ελέγχεται από τον κ. Καραμανλή, θα ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής ότι η ίδια δεν θέτει θέμα ηγεσίας. Την ίδια ώρα όμως θα αμφισβητήσει όλες τις στρατηγικές επιλογές του πρόεδρου την τελευταία τριετία και θα μιλήσει για σοβαρά επικοινωνιακά λάθη που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, στρέφοντας έτσι τα πυρά της και εναντίον του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Το σημείο όπου θα επικεντρωθεί όμως θα είναι το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στο κόμμα. Αυτή είναι μία θέση την οποία η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπως λένε οι συνεργάτες της, θα υποστηρίξει με πολλά επιχειρήματα και θα απαιτήσει στο εξής να γίνονται στο κόμμα αποδεκτές οι διαφορετικές απόψεις γιατί μόνον έτσι ­ κατά την άποψή της ­ η Ν.Δ. μπορεί να γίνει πολυσυλλεκτική.

Ο Γ. Ράλλης

Τρίτος πρωταγωνιστής θα είναι ένα πρόσωπο από τα παλιά. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης ετοιμάζει δυναμική επανεμφάνιση. Στο προηγούμενο συνέδριο δεν είχε παραστεί ενώ, εδώ και αρκετό καιρό, αποφεύγει επιμελώς τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα όμως ο κ. Ράλλης αποφάσισε να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου και μάλιστα τη δεύτερη μέρα (Σάββατο) να πάρει τον λόγο.

Στη Ρηγίλλης πάντως αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και όπως χαρακτηριστικά λένε, «με τη σοφία και τη σύνεση που τον διακρίνει», ουσιαστικά θα αναφερθεί στην ανάγκη για ενότητα της παράταξης, θα επικρίνει την εσωστρέφεια και άρα εμμέσως θα ενισχύσει τον ρόλο του κ. Κώστα Καραμανλή.

Αποστάσεις Βαρβιτσιώτη

Η απόφαση του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη να μη μιλήσει στο συνέδριο, σε μια στιγμή που οι σχέσεις του με την ηγεσία δεν είναι και οι καλύτερες, τον συγκαταλέγει μεταξύ των κεντρικών προσώπων του τριημέρου. Ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκλογή του κ. Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία, φαίνεται να τηρεί αποστάσεις από τη Ρηγίλλης. Οι διαφορές το