Αρχίστε το συνέδριο χωρίς εμένα

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχεται ο κ. Κ. Καραμανλής λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Πριν προλάβει να συνέλθει από τη δήλωση του δημάρχου ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τού διεμήνυσε ότι δεν θα προσέλθει στο έκτακτο συνέδριο.

 

Η φωτογραφία είναι από το προηγούμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 1997. Στο επόμενο συνέδριο όμως, θα λείπουν και οι δύο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας

Ο πρώην πρωθυπουργός με την αποχή του είναι προφανές ­ όπως λένε κορυφαία στελέχη ­ ότι θέλει να καταδείξει την αντίθεσή του με την πολιτική τού κόμματος και να πάρει αποστάσεις από την ηγεσία. Η επίσημη εξήγηση του επιτίμου για την απουσία του είναι ότι θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Είναι η πρώτη φορά όμως που δεν συμμετέχει σε μια μεγάλη κομματική εκδήλωση. Σε όλα τα συνέδρια, τακτικά και έκτακτα, καθώς και στις συνδιασκέψεις, ήταν παρών και συνήθως έπαιρνε τον λόγο. Τώρα επιλέγει να στείλει το μήνυμά του με αυτόν τον τρόπο. Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό λένε ότι «αν πήγαινε στο συνέδριο, θα έπρεπε να μιλήσει και να πει πικρές αλήθειες. Δεν ήταν όμως η κατάλληλη στιγμή να ρίξει λάδι στη φωτιά. Έτσι, αυτά που έχει να πει, θα τα πει στο τακτικό συνέδριο, τότε που οι συνθήκες θα είναι ώριμες».

Την τακτική της σιωπής επιλέγει και ο κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος θα πάρει μέρος στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά δεν θα μιλήσει, ενώ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα πάρουν τον λόγο οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης και Σ. Δήμας. Αντίθετα, η κ. Ντόρα Μπακογιαννη θα είναι εκεί, και αυτή τη φορά δεν θα ταυτιστεί με τον αρχηγό, όπως συνέβη στο προεκλογικό συνέδριο. Θα καταθέσει τη δική της πολιτική πλατφόρμα και θα επισημάνει τα λάθη που έγιναν, κατά τη γνώμη της, τα τρία τελευταία χρόνια.

Πάντως πολλά στελέχη, από την επαρχία κυρίως, που πρόσκεινται στη μητσοτακική πτέρυγα, δηλώνουν απροθυμία να προσέλθουν στο συνέδριο, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης. Τα οργανωτικά στελέχη σχεδιάζουν να προσκαλέσουν παρατηρητές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, φοβούμενοι μήπως κάποια καθίσματα συνέδρων μείνουν άδεια…

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στελεχών εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο δήμαρχος επανήλθε σήμερα στο θέμα και κατά την πάγια τακτική του δήλωσε γραπτώς ότι «τα όσα λέγονται και γράφονται, ανάγονται στη σφαίρα των αναλύσεων και των εκτιμήσεων». Ωστόσο, με άλλη δήλωσή του από το Σίδνεϊ όπου βρίσκεται, πρόσθεσε ότι μετά το τέλος της θητείας του, το πεδίο είναι ανοικτό και πως πρόθεσή του είναι να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο λαός.

Κατά τα άλλα, χθες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ξάφνιασε τον πρόεδρο και τα στελέχη ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος σπανίως παίρνει τον λόγο. Χθες όμως ήταν λαλίστατος και μάλιστα άστραψε και βρόντηξε εναντίον των εφημερίδων της παράταξης και γενικώς εναντίον των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, τους οποίους «έλουσε» με ακατονόμαστες φράσεις. Παράλληλα όμως έστρεψε τα πυρά και εναντίον στελεχών του κόμματος, χωρίς να τα κατονομάσει: «Καταντήσαμε να μας λιθοβολούν. Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Η παράταξή μας έχει λαμπρή ιστορία. Κάποιοι μιλάνε για βαρόνους και αυτό δείχνει ότι ορισμένοι μάς ετοιμάζουν τιμητική αποστρατεία».

Σ΄ αυτό στο σημείο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης βρήκε την ευκαιρία να παρέμβει για να ενισχύσει τα λεγόμενα του Αχιλλέα Καραμανλή. «Δίκιο έχει, δεν είναι τυχαίο αυτό. Και υποκινείται από κάποιους μεταξύ μας. Άντε μην ανοίξω το στόμα μου και πάρει ο διάβολος κανέναν εδώ μέσα». Η εκτίμηση στελεχών της Ν.Δ. είναι πως τόσο ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης όσο και ο κ. Αχ. Καραμανλής, στόχευαν τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο.

Ο πρόεδρος του κόμματος απέφυγε να πάρει μέρος σε αυτή τη συζήτηση. Λίγη ώρα αργότερα όμως, όταν πήρε τον λόγο, αφού εξήγησε τι εννοεί όταν μιλά για μεσαίο χώρο, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η εσωστρέφεια. «Με αυτή τη συνεδρίαση είπε ­ κλείνει η περίοδος της ενδοσκόπησης. Από τη Δευτέρα που θα λήξει το συνέδριό μας και θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, φεύγουμε μπροστά. Και βεβαίως η περίοδος με τα ψέματα τέλειωσε ανεπιστρεπτί». Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή τόνιζαν ότι η προειδοποίηση του προέδρου ήταν σαφής και είχε πολλούς αποδέκτες και πρόσθεταν: «Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε ­ τα ψέματα τέλειωσαν».

Οι πονοκέφαλοι του κ. κ. Καραμανλή όμως δεν σταματούν, καθώς 109 στελέχη της ΟΝΝΕΔ με επιστολή τους χαρακτηρίζουν τον μεσαίο χώρο πυροτέχνημα και ζητούν να σταματήσει η ιδιοκτησιακή λογική και να γίνει ουσιαστικός διάλογος στο συνέδριο. Ανάλογο υπόμνημα αναμένεται αύριο από δεκάδες πρώην βουλευτές και στελέχη. Πάντως η συντηρητική πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ στηρίζει τον κ. Κ. Καραμανλή και παράλληλα στέκεται στο πλευρό του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Οι επιλογές τους αυτές αποφασίστηκαν σε αλλεπάλληλες πολύωρες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “