Έριξε βόμβα, και έφυγε

«Βόμβα» στην πόρτα της Ν.Δ., εκείνη που του άνοιξε προεκλογικά ο κ. Κ. Καραμανλής, έριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μόλις στο «παρά πέντε», τρία 24ωρα, δηλαδή, πριν από την έναρξη του συνεδρίου και ενώ, στη Ρηγίλλης, ηγεσία και στελέχη βρίσκονται στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης», ο δήμαρχος ανακοίνωσε με περισσότερο σαφή ­ από κάθε άλλη φορά ­ τρόπο ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος μετά δυόμισι χρόνια.

 

Δ. Αβραμόπουλος: Οι κινήσεις μου δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις σε κανένα κόμμα

Η δήλωση έγινε στο Mega, και ύστερα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αναχώρησε για το Σίδνεϊ, αφήνοντας εμβρόντητους τον κ. Κ. Καραμανλή, την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, τους βαρόνους, τα στελέχη και τους απλούς βουλευτές. Η απάντησή του στο ερώτημα του Νάσου Αθανασίου στην εκπομπή «8 στον αέρα », τι θα κάνει μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του ως δημάρχου, ήταν: «Θα ζητήσω από τους συμπολίτες μου να μου ανανεώσουν τη σχέση με την πολιτική, γιατί φιλοδοξία μου και στόχος μου είναι να επανέλθω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σας το επιβεβαιώνω αυτό, και νομίζω πως όταν είμαστε ειλικρινείς για το τι πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον, προετοιμάζοντας το συνομιλητή μας που είναι ο κόσμος, δείχνουμε τη διαδρομή μας». Και για να γίνει κατανοητό ότι για εκείνον το κεφάλαιο Ν.Δ. έχει κλείσει οριστικά, είπε με έμφαση: «Οι κινήσεις μου δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις σε κανένα κόμμα».

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, με το γνωστό ύφος του, απέφυγε να δηλώσει περισσότερα. Άλλωστε, αυτά που είχε ήδη πει, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αναταραχή. Γι’ αυτό και όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε, «αν θα επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή με την ιδιότητα του αρχηγού», σχολίασε: «Μα, για όνομα του Θεού, μπορώ να απαντήσω σε τέτοια ερώτηση; Η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή θα γίνει σε δυόμισι χρόνια από τώρα, έχουμε καιρό μπροστά μας».

Αυτή ήταν η πρώτη πολιτική δήλωση του δημάρχου, κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Μετα την αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Κ. Καραμανλή να τον πείσει να ενταχθεί στη Ν.Δ., ο κ. Δ. Αβραμόπουλος περιορίσθηκε στα καθήκοντα του δημάρχου. Απέφυγε να αναφερθεί σε οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα. Πολύ περισσότερο, που ποτέ δεν μιλούσε για τη Ν.Δ. και τα προβλήματά της. Ωστόσο, όσοι συνομιλούν συχνά μαζί του, γνωρίζουν ότι ούτε για μια στιγμή δεν παραιτήθηκε από τη φιλοδοξία να ιδρύσει κόμμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Κ. Καραμανλή.

Η πρώτη προσπάθειά του προς την κατεύθυνση δημιουργίας δικού του πολιτικού φορέα έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Έπειτα από βολιδοσκοπήσεις και ζυμώσεις, που διήρκεσαν τρεις μήνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για μια τέτοια κίνηση. Και το κυριότερο, κινδύνευε να χαρακτηρισθεί «εχθρός» της παράταξης και «διασπαστής», που επιχειρεί να φράξει το δρόμο της Ν.Δ. προς την εξουσία.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Ν.Δ. έχει εξέλθει από νέα εκλογική ήττα, ενώ αντιμετωπίζει εκ νέου εσωτερικά προβλήματα. Έτσι, ο δήμαρχος βρήκε την κατάλληλη στιγμή να παρέμβει. Έριξε τη «βόμβα» για να μετρήσει τις αντιδράσεις τόσο των στελεχών όσο και της βάσης της Ν.Δ., που έχουν κουρασθεί από τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια. Άλλωστε, ο χρονικός ορίζοντας που θέτει για τη δημιουργία του νέου φορέα είναι μακρινός, και στο διάστημα αυτών των δυόμισι χρόνων πολλά μπορεί να συμβούν. Πάντως, ήδη έχει αρχίσει να συγκροτεί πυρήνες σε όλη τη χώρα. Στόχος του είναι να φέρει κοντά του στελέχη της κοινωνίας που έως σήμερα δεν έχουν ταυτισθεί με κάποιο κόμμα. Οι πυρήνες αυτοί, που σε πρώτη φάση θα έχουν χαρακτήρα ομίλων προβληματισμού για τα κοινωνικά ζητήματα, θα αποτελέσουν και τη μαγιά του νέου κόμματος.

Από τη Ρηγίλλης δεν υπήρξε επισήμως καμιά αντίδραση. Κορυφαία στελέχη του κόμματος, ωστόσο, επεσήμαιναν ότι τους είναι γνωστό από καιρό πως ο δήμαρχος δεν προτίθεται να επιστρέψει στη Ν.Δ. Εξέφρασαν όμως αμφιβολίες ως προς το αν θα κάνει τελικά το μεγάλο βήμα για το νέο κόμμα. Τις πρώτες βολές ο δήμαρχος τις δέχθηκε στον «αέρα» από τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της ίδιας εκπομπής. Μόλις άκουσε τη δήλωση του δημάρχου, ο πρώην υπουργός σχολίασε: «Αν θέλει πολιτική συνέχεια ο Αβραμόπουλος, η πολιτική του είναι μέσα στη Ν.Δ. Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο κίνησης. Και ο Κωνσταντόπουλος έχει 70% δημοτικότητα, αλλά είδε και έπαθε να πάρει το 3% ο Συνασπισμός».

Ταυτόχρονα, στη Ρηγίλλης, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο που αρχίζει την Παρασκευή. Πολλοί εκτιμούν ότι η παρέμβαση Αβραμόπουλου ίσως λειτουργήσει συσπειρωτικά και περιορίσει την κριτική που ήθελαν να ασκήσουν στελέχη, κυρίως πρώην βουλευτές, εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή. Πάντως, δεν έχουν αποφασίσει, ακόμη, αν θα μιλήσουν οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Γ. Βαρβιτσιώτης και Μ. Λιάπης. Όσο για τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, οι επιθέσεις εναντίον του έχουν σταματήσει, ενώ σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ τού ετοιμάζουν θερμή υποδοχή κατά την είσοδό του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “