Επέβαλε σιωπή για τον Άρη

Τελικά ο Άρης Σπηλιωτόπουλος παραμένει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, αλλά θα κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να μη δίνει με τις δηλώσεις του τροφή για αναπαραγωγή των εσωκομματικών προβλημάτων. Όμως και ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα μιλάει αυτές τις μέρες για «πόλεμο λάσπης». Μια έκφραση η οποία ερμηνεύεται κάθε φορά ως πλήρης στήριξη του εκπροσώπου στις επιθέσεις που δέχεται, με αποτέλεσμα το θέμα να συντηρείται στην επικαιρότητα.

Έπειτα από ένα τριήμερο εντάσεων, διαβουλεύσεων και περισυλλογής, ο κ. Κ. Καραμανλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αν απομακρύνει αυτή την ώρα τον εκπρόσωπο, θα είναι μεγαλύτερη η ζημιά που θα υποστεί από το όφελος που θα αποκομίσει, αφού θα δώσει την εντύπωση ότι είναι αδύναμος αρχηγός». Η προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Κ. Καραμανλής προς τα στελέχη να σταματήσουν τις πιέσεις για αντικατάσταση του εκπροσώπου έπιασε τόπο.

Ουδείς χθες μίλησε για το θέμα αυτό, με πρώτη την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Antenna αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για την αντικατάσταση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Επανέλαβε μόνο τις απόψεις της ότι έγιναν και γίνονται επικοινωνιακά λάθη στο κόμμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι σιγά – σιγά οι τόνοι πέφτουν, άρα δεν συντρέχουν λόγοι να αναλάβει πρωτοβουλίες μέχρι την Παρασκευή ­ όπως τον είχε συμβουλεύσει δημοσίως πριν από τρεις ημέρες η κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Π. Παυλόπουλος μιλώντας στον Άλφα επιχείρησε να κλείσει το θέμα όταν ρωτήθηκε για τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο: « Ορισμένοι ­ είπε ­ σ΄ αυτό τον τόπο δεν θέλουν τη Ν.Δ. να κάνει σωστά τη δουλειά της, γιατί φοβούνται.

Υπάρχει μια ανίκανη κυβέρνηση που χρειάζεται ανύπαρκτη αντιπολίτευση για να επιβιώσει».

Η προσοχή του προέδρου της Ν.Δ. τώρα είναι στραμμένη στον λόγο που θα εκφωνήσει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Τα στελέχη της Ρηγίλλης εκφράζουν την άποψη ότι από αυτή την ομιλία θα κριθούν πολλά. «Αν η ομιλία του είναι ανατρεπτική και σε υψηλούς τόνους και μέσα από αυτή εκφράζονται τα δυσαρεστημένα στελέχη και οι πικραμένοι οπαδοί, ο πρόεδρος θα κερδίσει από την πρώτη στιγμή την τριήμερη μάχη» τονίζουν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τα οργανωτικά στελέχη μιλούν με έναν προς έναν με τους συνέδρους σε όλη τη χώρα και τους ζητούν να επιφυλάξουν την πιο θερμή υποδοχή στον πρόεδρο τόσο κατά την είσοδό του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Την ίδια ώρα, σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ ετοιμάζονται να οργανώσουν θερμή υποδοχή στον εκπρόσωπο του κόμματος, ώστε να αποτρέψουν όποιους έχουν την πρόθεση να αποδοκιμάσουν τον έμπιστο συνεργάτη του προέδρου.

Πάντως στη Ρηγίλλης υπήρχε χθες για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική έκβαση του συνεδρίου. Και αυτό γιατί ­ όπως εξηγούν ­ οι πληροφορίες που φθάνουν από όλη την Ελλάδα, λένε ότι δεν υπάρχει ατμόσφαιρα σύγκρουσης. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι μόνο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα αφήσει αιχμές στην ομιλία της, αλλά και εκείνη δεν έχει την πρόθεση αυτή την ώρα να προχωρήσει σε αντιπαράθεση με την ηγεσία.

Το επόμενο βήμα του πρόεδρου της Ν.Δ. μετά το συνέδριο είναι να προχωρήσει σε ριζικές οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Θα μειώσει τις οργανώσεις από 2.000 σε 900, θα αλλάξει τις γραμματείες αλλά και τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των τομεαρχών. Μέσα σ΄ αυτές τις αλλαγές θα ενταχθεί και η αντικατάσταση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, αν και ακόμη δεν έχει καταλήξει ο κ. Κ. Καραμανλής ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλάβει τα καθήκοντά του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “