Ανησυχούν για το συνέδριο

Τρόπους για αξιοπρεπή αποχώρηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου από τη θέση του εκπροσώπου αναζητεί ο κ. Κ. Καραμανλής προκειμένου να εκτονώσει τη μεγάλη αναταραχή που έχει ξεσπάσει στο κόμμα.

 

Μπακογιάννη – Καραμανλής. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης διαμηνύουν στην Ντόρα Μπακογιάννη και στα άλλα στελέχη να χαμηλώσουν τους τόνους για το θέμα Σπηλιωτόπουλου για να μην απειληθεί η συνοχή του κόμματος

Μια αναταραχή που ήρθε στη χειρότερη στιγμή για τόν πρόεδρο της Ν.Δ. καθώς την Παρασκευή αρχίζει το τριήμερο κρίσιμο συνέδριο, στο οποίο υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί σοβαρά η συνοχή του κόμματος: «Χαμηλώστε τους τόνους και σταματήστε να ζητάτε το κεφάλι του Άρη ώστε να διευκολύνετε τους χειρισμούς του προέδρου για την αντικατάστασή του μετά το συνέδριο», διαμηνύουν οι επιτελείς της Ρηγίλλης στην κ. Ντ. Μπακογιάννη και τα άλλα κορυφαία στελέχη και επισημαίνουν: Ο πρόεδρος μολονότι θεωρεί τον Άρη επιτυχημένο, έχει πεισθεί ότι ήρθε η ώρα να φύγει από τη θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Εξηγούν ωστόσο ότι αν δεχθεί ο κ. Καραμανλής αυτό να συμβεί τώρα, το επόμενο βήμα «θα είναι να τεθεί και ο ίδιος υπό κηδεμονία».

Σε καραντίνα

Προς το παρόν ο εκπρόσωπος του κόμματος συνεχίζει να βρίσκεται στην καραντίνα την οποία του επέβαλε ο κ. Κ. Καραμανλής από την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή του απαγορεύονται οι συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά και πολύ περισσότερο οι τηλεοπτικές εμφανίσεις. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε παλαιότερη οδηγία του προέδρου που έλεγε ότι οι τομεάρχες αναλαμβάνουν να χειρίζονται επικοινωνιακά θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Έτσι την Παρασκευή στο μείζον θέμα που προέκυψε για την Ολυμπιακή, την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος την έκανε ο τομεάρχης για θέματα Μεταφορών κ. Α. Παπαληγούρας.

«Να ξεχαστεί»

Η γραμμή τα επόμενα 24ωρα για τον εκπρόσωπο είναι μην εκτίθεται για να ξεχαστεί στο μέτρο του δυνατού το θέμα μέχρι το συνέδριο. Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του δεν κρύβουν πάντως τη μεγάλη ανησυχία τους για το τι μπορεί να συμβεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» λέει ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος εμφανίζεται μετανιωμένος για την απόφαση να πραγματοποιήσει συνέδριο τον Ιούνιο.

Τότε βέβαια, όταν το εξήγγειλε, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο ίδιος είχε βγει ενισχυμένος απο τις εκλογές και θεωρούνταν αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παράταξης. Ήθελε λοιπόν το συνέδριο για να εδραιώσει σ’ όλα τα επίπεδα την παντοδυναμία και να προετοιμάσει τη βάση για τις ριζικές αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει στο κόμμα τους προσεχείς μήνες.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες όμως οι εξελίξεις στη Ν.Δ. πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει απέναντί του τους βαρόνους, την Κ. Ντ. Μπακογιάννη και πολλούς παλιούς του φίλους, οι οποίοι εμφανίζονται ενοχλημένοι με τις επιλογές του προέδρου. Η στάση όμως που θα τηρήσουν όλοι αυτοί δεν ανησυχεί τόσο τον κ. Κ. Καραμανλή. Γνωρίζει οτι οι βαρόνοι δεν θα εκφράσουν την πικρία τους με έντονο τρόπο και η κ. Ντ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την ιδεολογική αυτονομία της.

Οι σύνεδροι

Εκείνο που προκαλεί τη μεγάλη ανησυχία είναι η αντίδραση των απλών συνέδρων. Συγκεκριμένα στη Ρηγίλλης εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενες αποδοκιμασίες από «εγκάθετους» κατά την εμφάνιση του εκπροσώπου ή και του ίδιου του προέδρου. Βέβαια θα υπάρχει οργανωμένη ομάδα στήριξης που θα υποδεχθεί θερμά τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο αλλά σε κάθε περίπτωση αν προκύψει αντιπαράθεση μέσω συνθημάτων, οι εντυπώσεις του συνεδρίου θα χαθούν από την πρώτη στιγμή.

Πάντως, αν ο κ. Κ. Καραμανλής τελικά καταφέρει να ελέγξει πλήρως τα πράγματα και να κερδίσει τις εντυπώσεις στο συνέδριο, από την επομένη με ηρεμία και ψυχραιμία θα δρομολογήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου σε συνεννόηση πάντα με τον ίδιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί πάντα φίλο και έμπιστο συνεργάτη του τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Ακόμη εκτιμά ότι πέτυχε πλήρως στα καθήκοντά του. Χειρίστηκε επικοινωνιακά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία ενώ η παρουσία και ο λόγος του έδωσαν μια φρεσκάδα στο κόμμα. Η μόνη ενόχληση που έχει μαζί του είναι η φωτογράφιση στο περιοδικό «Γυναίκα», επειδή αυτή ήρθε να επιδεινώσει το ήδη πολύ κακό κλίμα στη Ν.Δ. Πιστεύει ακόμη ότι όλες οι επιθέσεις εναντίον του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου έχουν στόχο τον ίδιο γι’ αυτό λέει και ξαναλέει ότι «το πρόβλημα της Ν.Δ. δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο Άρης».

Παρ’ όλα αυτά έχει πεισθεί ότι η αντικατάστασή του είναι αναγκαία για να σταματήσουν οι κραδασμοί. Θελει όμως αυτό να γίνει χωρίς να ταπεινώσει τον έμπιστο συνεργάτη του ούτε να ηττηθεί πολιτικά ο ίδιος.

Τα σενάρια

Αν λοιπόν όλα πάνε καλά στο συνέδριο, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: Το πρώτο, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος να παραμείνει απλός βουλευτής ώστε να φύγουν από πάνω του οι προβολείς για ένα διάστημα και το άλλο να του αναθέσει τον Πολιτικό Σχεδιασμό και να αναβαθμίσει τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη σε γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος για να διευκολύνει τον κ. κ. Καραμανλή αρκετές φορές από την επομένη των εκλογών μέχρι τώρα του έχει ζητήσει να του επιτρέψει να παραιτηθεί, όμως ο πρόεδρος το έχει αρνηθεί.

Στην περίπτωση όμως που μέχρι την Παρασκευή η ένταση κορυφωθεί και υπάρξει κίνδυνος να τιναχθεί το συνέδριο στο αέρα, είναι πιθανό να υποβάλει την παραίτησή του εντός της εβδομάδας ο εκπρόσωπος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όπως και να έρθουν όμως τα πράγματα, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος θα συνεχίσει να είναι ­ είτε έχει θεσμοθετημένο ρόλο είτε όχι ­ ο πιο έμπιστος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή.

Ο διάδοχος

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει με την αντικατάσταση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου είναι ποιος θα τον διαδεχθεί. Η Ν.Δ. δεν έχει και πολλά πρόσωπα ­ αυτή την ώρα ­ που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό τον ρόλο. Ο κ. Π. Παυλόπουλος που θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένος σ’ αυτή τη θέση αναμένεται ότι δεν θα δεχθεί αν του προταθεί να επιστρέψει στα παλιά του καθήκοντα. Προτιμά τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ικανότητες γι’ αυτή τη θέση έχει ο κ. Γ. Βουλγαράκης αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί και εκείνος να αναλάβει. Έτσι είναι πιθανό τα τοποθετηθεί ο κ. Γ. Βαλινάκης ή ο κ. Ευ. Στυλιανίδης αλλά όχι με τις αρμοδιότητες που είχε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Ο ρόλος τους θα είναι περιορισμένος ώστε αν μη δημιουργηθεί ένας ακόμη νέος πόλος εξουσίας στη Ρηγίλλης

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “