Αντίστροφη μέτρηση για τον Άρη

Σε καραντίνα μπήκε από χθες ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή του από τη θέση του εκπροσώπου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κρύβει την μεγάλη ενόχλησή του για την απόφαση του στενού του συνεργάτη να φωτογραφηθεί για το περιοδικό «Γυναίκα». Μια φωτογράφιση που προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου των βουλευτών και των στελεχών της Ν.Δ., ενώ κυριάρχησε στην επικαιρότητα ως κεντρικό θέμα όλων σχεδόν των τηλεοπτικών δελτίων, προκαλώντας δυσφορία στη βάση του κόμματος.

Ο κ. Κ. Καραμανλής αιφνιδιάστηκε καθώς δεν γνώριζε τίποτα γι΄ αυτή τη φωτογράφιση και οι εξηγήσεις που του έδωσε ο εκπρόσωπος δεν ήταν πειστικές. «Τις φωτογραφίες αυτές τις είχα βγάλει πολύ νωρίτερα και πριν ξεσπάσει ο θόρυβος» έλεγε και ξανάλεγε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, όμως ο πρόεδρος της Ν. Δ. δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του αφού πιστεύει ότι «φωτογραφίες τέτοιου είδους δεν έπρεπε να βγουν ποτέ. Είτε υπήρχε ηρεμία είτε ένταση στο κόμμα, θα ξεσπούσε νέος θόρυβος».

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε χθες το πρωί στο γραφείο του τον εκπρόσωπο και του ζήτησε να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις και άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα του έδωσε εντολή ο ίδιος ο δικηγόρος του που κατέθεσε την αγωγή κ. Χ. Οικονομόπουλος καθώς και όλα τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του να σταματήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις δηλώσεις, για την αγωγή προς τους δημοσιογράφους του Φλας, οι όποιες αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο των προβλημάτων της Ν.Δ.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι εξελίξεις αυτές είναι πιθανόν να οδηγήσουν τον κ. Κ. Καραμανλή να λάβει την απόφασή του νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε για την απομάκρυνση του εκπροσώπου. Η αρχική σκέψη του προέδρου της Ν.Δ. ήταν αμέσως μετά το συνέδριο που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο να ανακοίνωνε ότι ο κ Αρ. Σπηλιωτόπουλος μετακινείται σε άλλη θέση μετά την επιτυχημένη θητεία του στον τομέα της επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής ήθελε να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Δηλαδή και τον εκπρόσωπο να απομακρύνει για να σταματήσουν οι αντιδράσεις, αλλά και να μη δώσει την εντύπωση ότι αυτό έγινε έπειτα από πιέσεις βουλευτών και των εφημερίδων της παράταξης.

Οι φωτογραφίες όμως στο περιοδικό «Γυναίκα» άλλαξαν τα δεδομένα για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν ήταν ενήμερος και αιφνιδιάστηκε και δεύτερον διότι η αντίδραση που προκλήθηκε ήταν καθολική. Κορυφαία στελέχη διαμήνυσαν στον κ. Κ. Καραμανλή ότι το συνέδριο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα αν πριν από την Παρασκευή δεν έχει αντικαταστασταθεί ο εκπρόσωπος. Παράλληλα, πολλά τοπικά στελέχη δήλωναν απρόθυμα να παραστούν στο συνέδριο αν δεν υπάρξει, όπως έλεγαν, μια εντυπωσιακή κίνηση του προέδρου πριν από την έναρξη των εργασιών.

Έτσι τα σενάρια χθες στη Ρηγίλλης έδιναν και έπαιρναν. Πολλοί μιλούσαν για αντικατάσταση του εκπροσώπου τα επόμενα 24ωρα, ενώ άλλοι τόνιζαν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, μολονότι για πρώτη φορά είναι ενοχλημένος, δεν θα τον απομακρύνει μέχρι το συνέδριο διότι λόγω χαρακτήρος δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από συνθήκες πίεσης.

Φίλοι του κ. Αρ. Σπηλιωτοπουλου από την πλευρά τους τόνιζαν ότι ο εκπρόσωπος πολλές φορές μετά τις εκλογές έχει ζητήσει από τον κ. Κ. Καραμανλή να του επιτρέψει να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις κινήσεις του και εξηγούσαν ότι δεν είναι επιδίωξή του σώνει και καλά να παραμείνει σ΄ αυτή την θέση. Αντίθετα, θεωρεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει τομέα.

Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι τα κορυφαία στελέχη θα πρέπει να σταματήσουν να τον πιέζουν ώστε να λάβει μόνος του τις αποφάσεις του με ψυχραιμία και στο σωστό χρόνο, ενώ προβλέπουν πως αν κλιμακωθούν οι πιέσεις, τότε η αντίδραση του προέδρου μπορεί να είναι η αντίθετη από την αναμενόμενη. Δηλαδή να διατηρήσει τον εκπρόσωπο στη θέση του με το όποιο κόστος για τον ίδιο αλλά και τη συνοχή του κόμματος ή να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “