Οι φωτογραφίες χάλασαν το κλίμα

Αγωνιώδεις προσπάθειες να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κόμμα του καταβάλλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλά για πόλεμο συμφερόντων, εξωθεσμικά κέντρα και συνωμοσίες και για τόνους λάσπης που εξάγονται στην Τουρκία και εισάγονται ξανά στη χώρα μας.

Καλεί τους βουλευτές σε εγρήγορση, ζητεί αλληλεγγύη και υπόσχεται περισσότερη δημοκρατία στο κόμμα.

Η φωτογράφηση

Όλα αυτά όμως έρχονται να τα καλύψουν νέα γεγονότα που προκύπτουν και αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο των εσωκομματικών προβλημάτων, με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να βρίσκεται πάντα στη δίνη του κυκλώνα.

Η φωτογράφηση του εκπροσώπου στο περιοδικό «Γυναίκα», το οποίο κυκλοφόρησε χθες, προκάλεσε σοκ σε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Αυτό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα και μονοπώλησε τις συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μιας συνεδρίασης που σε γενικές γραμμές δεν ήταν κακή.

Χειροκροτήθηκε

Ο πρόεδρος του κόμματος στην εισαγωγική του ομιλία κέρδισε τις εντυπώσεις και κατάφερε να συσπειρώσει του βουλευτές, οι οποίοι τον διέκοπταν με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», το οποίο στρεφόταν ευθέως εναντίον του του προέδρου της Ν.Δ. και του εκπροσώπου, με απαράδεκτους υπαινιγμούς.

Ο κ. Κ. Καραμανλής άδραξε την ευκαιρία και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Έπαιξαν τα ρέστα τους. Τρομοκρατήθηκαν από το 43% και επανέρχονται απροκάλυπτα. Παρακολουθούμε ήδη νέες πρακτικές. Η λάσπη ταξιδεύει τώρα στην Άγκυρα. Ανακατεύεται σε βρώμικα νερά.

Και επιστρέφει. Έχασαν ήδη την ψυχραιμία τους. Παραμένουμε αταλάντευτα στη θεσμική αποστολή μας, τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας.

Ξέρουμε ότι οι λασπολόγοι είναι από την πλευρά εκείνων που βολεύονται από την παρουσία της σημερινής κυβέρνησης και τη διαιώνιση του καταστημένου της ανασφάλειας και της συναλλαγής».

Ζήτησε αντεπίθεση

Οι βουλευτές για περισσότερο από ένα λεπτό χειροκρότησαν τον πρόεδρο της Ν. Δ. γι΄ αυτή του την αναφορά και εκείνος συνέχισε καλώντας όλα τα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν αλληλεγγύη στον εκπρόσωπο, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο στόχαστρο. «Ανώτερος στόχος μας είναι το σύνολο της παράταξης» είπε και πρόσθεσε: «Σας ζητώ αγώνα για τη δημοκρατία. Αντεπίθεση με αλήθεια. Υποχρεούμαστε να δώσουμε συλλογική απάντηση σ΄ αυτούς που επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν.

Αρνούμαστε τον εύκολο δρόμο του συμβιβασμού. Στο πηδάλιο της χώρας θα φθάσουμε κρατώντας ψηλά όλα όσα πιστεύουμε, όλα όσα μας ενώνουν, όλα εκείνα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της παράταξης».

Στήριξη από Μπακογιάννη

Από τον κ. Κ. Καραμανλή πήραν τη σκυτάλη περισσότεροι από 15 βουλευτές κυρίως νεοεκλεγέντες, οι οποίοι στήριξαν τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Το ενδιαφέρον όμως όλων ήταν στραμμένο στην κ. Ντ. Μπακογιάννη και στη στάση που θα τηρήσει. Εκείνη περίμενε υπομονετικά, άκουσε όλους τους ομιλητές και ανέβηκε στο βήμα λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Από τις πρώτες κιόλας φράσεις της ξάφνιασε φίλους και αντιπάλους όταν προσέφερε στήριξη στον πρόεδρο και τον εκπρόσωπό του για την επίθεση λάσπης ­ όπως είπε ­ που δέχονται. Διαχώρισε όμως τα προσωπικά θέματα με την πολιτική λέγοντας: «Επικοινωνιακά λάθη γινόταν και εξακολουθούν να γίνονται, αλλά δεν θα επεκταθώ τώρα στο θέμα αυτό».

Και πρόσθεσε: «Επιθέσεις λάσπης, επιθέσεις προσωπικών ύβρεων, δεν μπορεί να μην έχουν απάντηση από όλους μας. Το ήθος στην πολιτική είναι το μεγάλο δεδομένο. Δεν αφορά έναν, αφορά όλους. Και εγώ την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δέχθηκα προσωπικές επιθέσεις. Και τότε πολλοί σιώπησαν· εγώ δεν πρόκειται να σιωπήσω».

Η πρώην υπουργός επανέλαβε τις απόψεις για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα και για δικαίωμα στη διαφορετική άποψη. Φίλοι βουλευτές σχολιάζοντας την τακτική που ακολούθησε χθες τόνιζαν ότι «είναι προφανές ότι η Ντόρα δεν θέλει πλέον να είναι ομαδάρχης. Απευθύνεται στο σύνολο των στελεχών και των οπαδών του κόμματος. Επιθυμεί να είναι ο άλλος πόλος και η εναλλακτική λύση».

Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Κ. Καραμανλή κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών της Ν.Δ. Κατήγγειλε τον πόλεμο λάσπης και ζήτησε ενότητα όλων των βουλευτών και στελεχών του κόμματος».

Αντίθετες φωνές

Δεν έλειψαν και οι αντίθετες φωνές στη συνεδρίαση. Τουλάχιστον τρεις βουλευτές, η κ. Μ. Γιαννάκου, ο κ. Π. Τατούλης και Κ. Καραμπίνας διαφώνησαν με την πολιτική του μεσαίου χώρου, λέγοντας ότι ήταν ασαφής και δεν πέρασε στους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κλείνοντας την ομιλία του απάντησε σε χαμηλούς τόνους στις επικρίσεις που δέχθηκε, είπε ότι δεν έχει εσωκομματικούς εχθρούς και κάλεσε όλα τα στελέχη να σταματήσουν την εσωστρέφεια. «Η παρουσία μας σ΄ αυτό το κόμμα δεν είναι συνδεμένη με εσωστρέφεια».

«Γυναίκα» και «Χουριέτ»

Και ενώ αυτά συνέβαιναν μέσα στην αίθουσα, στο περιθώριο της συνεδρίασης το μόνο θέμα συζήτησης ήταν ο φωτογράφηση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στο περιοδικό «Γυναίκα» και το δημοσίευμα της «Χουριέτ». Την τουρκική εφημερίδα καταδίκαζαν απερίφραστα όλοι οι βουλευτές. Ενδεικτική είναι η σκληρή δήλωση του κ. Μ. Έβερτ: «Το σφάλμα τελικά έγινε, οι προθέσεις αποκαλύπτονται. Η περίεργη συγχορδία κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός και εκτός Ελλάδος, είναι ύποπτη και καταδικαστέα. Είναι αδιανόητο μια τουρκική εφημερίδα και η ΜΙΤ να καθορίζουν τα εσωτερικά της Ελλάδος».

Με τη φωτογράφηση του εκπροσώπου, όμως, οι περισσότεροι διαφωνούσαν τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, ο εκπρόσωπος δεν έπρεπε να θέσει τον εαυτό του και το κόμμα σ΄ αυτή την νέα περιπέτεια».

Ο ίδιος ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι αυτή η συνέντευξη δόθηκε πριν ξεσπάσει το θέμα στη Ν.Δ. με τη συνέντευξη Καρατζαφέρη και πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε ανύποπτο χρόνο, σε στούντιο στο Παγκράτι. Αυτό το επιβεβαίωσε και εκδότης του περιοδικού κ. Αρ. Τερζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «οι συνεντεύξεις στη «Γυναίκα» προγραμματίζονται τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του τεύχους για να καλυφθούν οι ανάγκες ποιότητας του περιοδικού. Ζήτησα εγώ ο ίδιος ­ είπε ­ τη συνέντευξη, μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “