Εντολή στήριξης στον Άρη

«Στηρίξτε όλοι τον Άρη, γιατί οι επιθέσεις που δέχεται έχουν στόχο εμένα και το κόμμα». Αυτό το μήνυμα, που ισοδυναμεί με εντολή, έστειλε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής σε όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.

 

Καραμανλής – Σπηλιωτόπουλος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε εντολή να στηριχθεί ο στενός συνεργάτης του

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στους τομεάρχες, δεν έκρυψε τη μεγάλη ενόχλησή του για την τακτική την οποία ακολουθούν τα κορυφαία στελέχη απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο εκπρόσωπος και έμπιστος συνεργάτης του. Έτσι επιχείρησε να δώσει πολιτική διάσταση στην όλη υπόθεση. Ταυτίστηκε με τον κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο και παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση σε κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τα χτυπήματα που δέχεται ο εκπρόσωπος υπάρχει κύκλωμα οργανωμένων συμφερόντων, που αυτή την ώρα δεν επιθυμούν να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Και φωτογράφισε τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, απαντώντας στα όσα είχε πει ο επιχειρηματίας για πικραμένους πολιτικούς. « Εγώ, προσωπικά, υβρίστηκα, αφού με αποκάλεσαν πικραμένο πολιτικό», είπε με έμφαση ο κ. Κ. Καραμανλής και αμέσως μετά κάλεσε τα στελέχη να επιδείξουν αλληλεγγύη στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, τονίζοντας: «Οι Ολυμπιακοί αγώνες εγκυμονούν κινδύνους για απ’ ευθείας αναθέσεις. Και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι. Είναι λοιπόν σαφές το γιατί και προεκλογικά και μετεκλογικά επιχειρείται συντονισμένη αποδυνάμωση της Ν.Δ. Διάφοροι καθυβρίζονται και λασπολογούνται. Και πρώτος εγώ. Και σήμερα, από εδώ πρέπει να βγει ένα κεντρικό μήνυμα: Ότι σ’ αυτά τα φαινόμενα δεν θα έχουμε καμία ανοχή. Δεν στεκόμαστε απαθείς, αλλά αντίθετα είμαστε ανυποχώρητοι και ασυμβίβαστοι», είπε με έντονο ύφος. Και πρόσθεσε: « Προχωράμε μπροστά. Καμιά σκιά συμβιβασμού δεν θα επιτρέψουμε στις πιέσεις που ασκούνται. Πρέπει να σταθούμε δυνατά. Γιατί αυτά τα φαινόμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα της δημοκρατίας. Και δεν έχουμε αυταπάτη ότι μπροστά μας θα έχουμε συνεχώς τέτοια θέματα. Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό, απαιτείται συνεννόηση και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η υπόθεση είναι μεγάλη και πρέπει να νικήσουμε πολιτικά. Και η νίκη αυτή δεν έχει να κάνει με κάποιο πολιτικό όφελος, με την ουσιαστική πολιτική νίκη, γιατί είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

Μόνον ο Μ. Έβερτ

Οι τομεάρχες άκουσαν σιωπηλοί τις εντολές του προέδρου. Κανείς δεν πήρε τον λόγο στο θέμα αυτό. Γνώριζαν όλοι ότι η προειδοποίηση πρώτα αφορούσε τους ίδιους, αφού σχεδόν κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν έχει βγει ανοικτά μέχρι σήμερα να υποστηρίξει τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου. Μόνον ο κ. Μ. Έβερτ τού έχει προσφέρει στήριξη και από τους τομεάρχες ο κ. Γ. Καλός χαρακτήρισε το θέμα «πολιτικό». Οι περισσότεροι λένε ότι αυτό είναι «προσωπική υπόθεση του εκπροσώπου». Την ίδια ώρα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, παλιοί και νέοι βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τον αν θα έπρεπε ο εκπρόσωπος να καταθέσει αγωγή εναντίον των τριών δημοσιογράφων του Φλας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έριξε λαδί στη φωτιά με την κίνηση και επισημαίνουν πως οι πολιτικοί, οι οποίοι διαθέτουν βήμα και μπορούν να καταθέτουν απόψεις, διαχειρίζονται τις επιθέσεις που δέχονται πολιτικά και όχι δικαστικά. Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση ότι «στο τέλος, από αυτή την υπόθεση θα βγει τραυματισμένος και ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο συνεχίζει αυτήν την επίμονη καθημερινή στήριξη στον εκπρόσωπο». Και προσθέτουν: «Τώρα, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, και δίκιο να έχει ο Άρης πρέπει να τον απομακρύνει ο πρόεδρος για να ηρεμήσουν τα πράγματα». Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να έχει τέτοιες προθέσεις. Αντιθέτως, κάθε φορά που γίνεται δέκτης τέτοιων απόψεων αντιδρά, στηρίζοντας ακόμη εντονότερα τον εκπρόσωπό του.

Πιστεύει πως οι επιθέσεις που δέχεται ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος έχουν αποκλειστικά και μόνο στόχο τον ίδιο και ότι αν ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται, ουσιαστικά θέτει τον εαυτό του στην κηδεμονία των «βαρώνων» και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Παράλληλα εμφανίζεται ανίσχυρος αρχηγός έναντι της κυβέρνησης και των πολιτικών αντιπάλων του.

Πολιτική απόφαση

Ο κ. Άρης Σπηλιωτοπουλος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξηγεί ότι η απόφαση να καταθέσει αγωγή δεν ήταν προσωπικό του ζήτημα, αλλά πολιτική απόφαση, η οποία ελήφθη ενώπιον του προέδρου και ηγετικών στελεχών. «Έπρεπε να απαντήσουμε σε όσους εκτόξευσαν λάσπη εναντίον του προέδρου και του εκπροσώπου και επειδή ο πρόεδρος δεν ήταν δυνατόν να καταθέσει αγωγή, ανέλαβε να το κάνει ο κ. Άρης Σπηλιωτοπουλος».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή εντολή Καραμανλή για επίδειξη αλληλεγγύης προς τον εκπρόσωπο, τα κορυφαία στελέχη βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, καθώς η ηγεσία θα αναμένει με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους να σταθούν στο πλευρό του κ. Σπηλιωτόπουλου. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι τα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ. λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις και, όπως εκτιμούν πολλοί βουλευτές, μόνο μια εντυπωσιακή κίνηση του πρόεδρου την πρώτη ημέρα του συνεδρίου μπορεί να αλλάξει το κλίμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “