Νέα κάλυψη στον Άρη

Δίχτυ προστασίας πάνω από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο απλώνει ο κ. Κ. Καραμανλής.

 

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έδωσε μια πρώτη γεύση της σκληρής γραμμής που θα ακολουθήσει

Την ώρα που ο εκπρόσωπος δέχεται βολές πανταχόθεν, ο πρόεδρος του κόμματος μπαίνει μπροστά και ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζει να τον στηρίζει και συμφωνεί με την απόφασή του να περάσει στην αντεπίθεση, καταθέτοντας αγωγές εναντίον όσων θεωρεί ότι μειώνουν την τιμή και την υπόληψή του. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έδωσε μια πρώτη γεύση της σκληρής γραμμής που θα κρατήσει στο συνέδριο έναντι των διαφωνούντων. Προειδοποίησε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τους βαρόνους και όσους άλλους αμφισβητούν τον ίδιο και τους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί να επιστρέψει το κόμμα στην παλιά που εσωστρέφεια. Η προειδοποίηση πάντως του πρόεδρου δεν εμπόδισε τρεις βουλευτές και κομματικά στελέχη να τον επικρίνουν για την τακτική που ακολουθεί.

Η αγωγή κατά δημοσιογράφων

Θέμα απομάκρυνσης του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου ωστόσο δεν ετέθη από κανέναν την ώρα της συνεδρίασης. Ούτε κάποιος επέκρινε ανοιχτά τον εκπρόσωπο για την απόφαση να καταθέσει αγωγή εναντίον τριών δημοσιογράφων του Φλας. Αυτό όμως είναι το θέμα που κυριαρχεί στο παρασκήνιο και σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών και στελεχών. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δύο βουλευτές με συνεντεύξεις τους έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του εκπροσώπου. Ο καθηγητής της Ιατρικής και βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για την αντικατάσταση του κ. Ά. Σπηλιωτόπουλου και τονίζει: «Καμιά θέση δεν παντρεύτηκε κανείς. Η εμμονή της παραμονής δεν προσφέρει τίποτα ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι τομείς που θα μπορούσε να έχει λαμπρότερο μέλλον». Αλλά και ο βουλευτής Αρκαδίας ο κ. Π. Τατούλης, μιλώντας στον «Αγγελιοφόρο», επέκρινε τον εκπρόσωπο για την απόφασή του να καταθέσει αγωγή με την οποία ζητεί 4 δισ. «Είναι τραγικό λάθος για τα δημόσια και τα πολιτικά πρόσωπα να καταφεύγουν στα δικαστήρια και την ποινική Δικαιοσύνη, ζητώντας μάλιστα αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δραχμών προκειμένου να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της προσωπικότητάς τους».

Ο διευθυντής του Φλας

Την απόφαση του κ. Ά. Σπηλιωτόπουλου να καταθέσει αγωγή σχολίασε και ο γενικός διευθυντής του Φλας κ. Π. Κολιοπάνος, ο οποίος δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τις χειρότερες πολιτικές παραδόσεις, υπενθυμίζει εποχές όπου βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της δημοσιογραφικής κριτικής ήταν η φίμωση των ενοχλητικών φωνών και η εξόντωση των Μέσων».

Ο Σ. Κόκκαλης

Έμμεση αναφορά στο θέμα έκανε και ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, λέγοντας: «Ακούγονται από ορισμένους πικραμένους πολίτες και μισθωμένους κονδυλοφόρους διάφορα σενάρια για παρασκήνια και συνωμοσίες που με αφορούν άμεσα ή έμμεσα. Σήμερα έχω να πω ότι ο Ολυμπιακός έχει μόνο ένα χρώμα: το χρώμα της φανέλας του. Δεν είναι ούτε υπέρ ούτε εναντίον κάποιου. Δεν υπηρετεί κανέναν, είναι μια οικογένεια που δεν ενδιαφέρεται αν κάποιος είναι σοσιαλιστής, δεξιός, κεντροδεξιός ή οτιδήποτε άλλο».

Πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται για αντικατάσταση του κ. Ά. Σπηλιωτόπουλου. «Το πρόβλημα της Ν.Δ. δεν είναι ο Άρης» λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ενώ στην ομιλία του αποκάλυψε τη στάση που θα τηρήσει το προσεχές διάστημα:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και οι διαπλεκόμενοι σύμμαχοί της δεν θέλουν ισχυρή και αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, κανένας από μας δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στις επιθέσεις. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Λάσπη εδώ δεν κολλά. Γυρίζει πίσω σ’ αυτούς που την εκτοξεύουν».

«Μοναρχικός τρόπος»

Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Κ. Καραμανλής δέχθηκε κριτική σε χαμηλούς τόνους ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή κ. Απ. Ανδρεουλάκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο μοναχικός ή μοναρχικός τρόπος διαχείρισης του κόμματος πρέπει να αποτελεί παρελθόν».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κλείνοντας τη συνεδρίαση, έδωσε το στίγμα του για την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στους διαφωνούντες στο συνέδριο: «Επ’ ουδενί δεν θα ήθελα και δεν θα δεχόμουν να είμαι πρόεδρος σε μια μεγάλη ιστορική και ισχυρή παράταξη με τόσο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, τόσους ανθρώπους να πιστεύουν και να επενδύουν σ’ αυτή και να δεχθώ να μπούμε πάλι σε νοσηρότητες και μιζέριες».

Για Μπακογιάννη

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, επειδή βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ο κ. Κ. Καραμανλής σχολίασε όμως την άποψή της για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας. «Είναι υπερβολή» είπε και θύμισε ότι σε διάστημα ενός έτους θα έχουν γίνει τρία συνέδρια του κόμματος. Αλλά και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε τη θέση τής πρώην υπουργού για επανίδρυση του κόμματος: «Δεν χρειάζεται επανίδρυση το κόμμα, επανίδρυση χρειάζονται οι μεταξύ μας σχέσεις. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “