Εν διαστάσει Ντόρα - Κώστας

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την πρώτη δυναμική εμφάνισή της στο εσωκομματικό πεδίο την περασμένη Τετάρτη και ύστερα αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Ο 23χρονος γιος της, ο Κώστας Μπακογιάννης παίρνει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Μπράουν και ήθελε να είναι παρούσα στην τελετή. Όσοι ξέρουν καλά την οικογένεια Μητσοτάκη, λένε ότι ο Κώστας σύντομα ή αργά θα μπει στην πολιτική. «Διαθέτει πολλά από τα ταλέντα του πατέρα του και διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ευρυτανία». Η μητέρα του, πάντως, όταν ερωτάται, τονίζει ότι « ακόμη είναι νωρίς γι’ αυτά και πως ο Κώστας πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του». Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα πάρει μέρος σήμερα στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου ό,τι είχε να πει για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, το είπε. Με το σκληρό υπόμνημα των 17 σελίδων, που παρέδωσε στην ηγεσία για τα αίτια της εκλογικής ήττας, έδωσε το στίγμα της. Και το κυριότερο, έστειλε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μήνυμα στον κ. Κ. Καραμανλή ότι γύρισε σελίδα στις σχέσεις τους. Η εποχή που η πρώην υπουργός περιόδευε ανά την Ελλάδα και δήλωνε ότι «ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Κώστας Καραμανλής», ξαφνιάζοντας φίλους και αντιπάλους, έχει παρέλθει οριστικά. Τότε ήταν προεκλογική περίοδος και η Ντόρα Μπακογιάννη ήθελε να καταδείξει στη βάση του κόμματος ότι πορεύεται χέρι – χέρι με τον πρόεδρο στον δρόμο για την εξουσία και πως δεν έχει καμιά πρόθεση να τον υπονομεύσει. Όλα αυτά τα πέτυχε. Και μέσα από αυτήν τη στρατηγική κατάφερε να αυξήσει την απήχησή της στη λεγόμενη καραμανλική βάση και να ξεφύγει από τα στενά όρια της λεγόμενης μητσοτακικής πτέρυγας, η οποία είναι μειοψηφία στο κόμμα. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες της να ηγηθεί. Γνωρίζει όμως πολύ καλά αυτό που λέει ένα παλιό και έμπειρο στέλεχος του κόμματος, ότι δηλαδή «κάθε φορά που παλεύουν στη Ν.Δ. οι Καραμανλήδες με τους Μητσοτάκηδες, οι δεύτεροι θα χάνουν». Ο μόνος δρόμος, λοιπόν, για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι η διείσδυση στο σύνολο της βάσης του κόμματος. «Μόνον έτσι μπορεί να επενδύσει σοβαρά στο μέλλον», λένε φίλοι της βουλευτές που αυτή την ώρα δεν είναι λίγοι. Μέσα στο κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, την έχουν προσεγγίσει αρκετοί και ανάμεσά τους πρόσωπα που στήριξαν την τελευταία τριετία με όλες τους τις δυνάμεις τον κ. Κ. Καραμανλή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί αυτή την ώρα η πρώην υπουργός. Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσει τον κ. Κ. Καραμανλή ή να θέσει, έμμεσα ή άμεσα, θέμα ηγεσίας. «Δεν αμφισβητεί το πρόσωπο του προέδρου, αμφισβητεί όμως την πολιτική του», λένε επιτελείς τού προέδρου της Ν.Δ. Και προσθέτουν: «Το υπόμνημα με τα 11 σημεία που έστειλε, ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι, κατά την άποψή της, όλες σχεδόν οι κινήσεις του προέδρου την τελευταία τριετία ήταν λάθος». Με αυτή την άποψη διαφωνούν οι συνεργάτες τής κ. Ντ. Μπακογιάννη και επισημαίνουν ότι από εδώ και στο εξής δεν σκοπεύει να σιωπά: «Θα λέει τις απόψεις και τις διαφωνίες της εντός των οργάνων και θα επιχειρεί με κάθε τρόπο να επηρεάζει τον κ. Κ. Καραμανλή προς την κατεύθυνση που αυτή θεωρεί σωστή. Αυτό θα πράξει και στο έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου. Δεν θα είναι επιθετική στην ομιλία της. Όμως δεν θα μασήσει και τα λόγια της. Θα πει καθαρά αυτά που πιστεύει για το μέλλον της παράταξης». Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία στηρίζουν την ηγεσία, εκτιμούν ότι στόχος της πρώην υπουργού είναι μέσα από την κριτική να «φθείρει τον πρόεδρο του κόμματος τους προσεχείς μήνες, ώστε να οδηγηθεί αποδυναμωμένος στο τακτικό συνέδριο, που θα γίνει το τέλος του χρόνου». Και προσθέτουν: «Τότε η κ. Ντ. Μπακογιάννη θα σταθμίσει αν είναι η κατάλληλη στιγμή να τον αμφισβητήσει και να θέσει θέμα ηγεσίας. Αν διαπιστώσει ότι αυτό είναι ανέφικτο, τότε θα επιχειρήσει να θέσει υπό κηδεμονία τον πρόεδρο, ζητώντας ουσιαστικό ρόλο για τον εαυτό της, δηλαδή “δυαρχία”». Οι συνεργάτες της πάντως λένε ότι η «δυαρχία» δεν την αφορά, αλλά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τον «διακριτό ρόλο της» στη βάση και την κορυφή.

Τι θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Οι συνεργάτες του λένε ότι μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, δεν έχει πολλές επιλογές. Η επιλογή του είναι μία: η αντεπίθεση με αιφνιδιασμό, ώστε να σταματήσει το κλίμα αμφισβήτησης από όποια κατεύθυνση και αν προέρχεται. Και αυτό ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ θα συμβεί με την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου. «Μία ομιλία, η οποία θα είναι ανατρεπτική και δεν θα αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες». Όλα δείχνουν, πάντως, ότι το παιχνίδι στη Ν.Δ. τώρα αρχίζει και κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει από τώρα τι θα συμβεί το επόμενο εξάμηνο, που θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κόμματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “