Αιφνιδιάστηκε η Ν.Δ. ­ προσπάθειες ισορροπίας από τον Καραμανλή

Αιφνιδιάστηκε άλλη μια φορά η Ν.Δ. με την ξεκάθαρη θέση του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, για τις ταυτότητες. Ένας αιφνιδιασμός που φάνηκε μέσα σε λίγα λεπτά, αφού το κόμμα βγήκε προς τα έξω με δύο θέσεις. Μία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Π. Παυλόπουλου, η οποία ήταν μετριοπαθής, και μία του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος διάλεξε τη σκληρή γραμμή. Μια γραμμή με την οποία δεν συμφωνεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Κ. Καραμανλής, στο θέμα των ταυτοτήτων, έχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δύο εντελώς αντίθετων τάσεων και να βρει τη χρυσή τομή. Αυτό όμως δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, καθώς η τάση των σκληρών έχει συντριπτική υπεροχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στον κομματικό μηχανισμό αλλά και στην οργανωμένη βάση.

Τουλάχιστον το 90% των βουλευτών αλλά και των τοπικών στελεχών επηρεάζεται άμεσα από την Εκκλησία. Διατηρούν σχέσεις με τους ιεράρχες των περιφερειών τους και αντλούν ψήφους από τις δεξαμενές των πιστών τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο πριν από τις εκλογές ιερείς και επίσκοποι. Οι πιο γνωστοί βουλευτές αυτής της τάσης είναι ο κ. Ν. Κατσαρός της Λάρισας και ο κ. Ν. Νικολόπουλος της Αχαΐας καθώς και ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και υπουργός κ. Σ. Κούβελας. Οι «σκληροί» βουλευτές λοιπόν ζητούν η Ν.Δ. να μπει μπροστά στους «αγώνες» της Εκκλησίας και να ταυτιστεί με τους ιεράρχες. Μάλιστα μερικοί απ’ αυτούς εξέδωσαν «πύρινες» δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης, τις οποίες αμέσως έστειλαν με φαξ στους μητροπολίτες των εκλογικών τους περιφερειών.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι λίγοι, η ισχνή μειοψηφία του 10%, οι λεγόμενοι «ευρωπαϊστές». Πρώτη σήκωσε τη σημαία του εκσυγχρονιστικού λόγου της Ν.Δ. στο θέμα των ταυτοτήτων η κ. Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία συμφωνεί με την προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ακόμη πιο προχωρημένες θέσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχει διατυπώσει ο συνεργαζόμενος με τη Ν.Δ. κ. Σ. Μάνος. Αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απουσιάζει στις ΗΠΑ, με δηλώσεις στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της μη υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος, λέγοντας ότι είναι περιττό στοιχείο σε ένα κρατικό έγγραφο. Προτείνει όμως ως συμβιβαστική λύση την προαιρετική αναγραφή. Σ’ αυτό το κλίμα βρίσκεται και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και για τον λόγο αυτό θα αποφύγει αυτές τις ημέρες να κάνει δηλώσεις, ώστε να μη δεσμεύσει με την ιδιότητα του εκπροσώπου το κόμμα.

Έτσι, ο κ. Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να βρει τη χρυσή τομή, αποφάσισε η επίσημη γραμμή του κόμματος να είναι η προαιρετική αναγραφή στις ταυτότητες και ζητεί διάλογο Εκκλησίας – Πολιτείας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Το στίγμα της επίσημης κομματικής γραμμής το δίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος τονίζει: «Η Ν.Δ. πιστεύει ότι όλα τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα σε κλίμα συναίνεσης. Η Ν.Δ. πρότεινε εγκαίρως την επίλυση του προβλήματος των ταυτοτήτων με ουσιαστικό διάλογο, κυρίως με την Εκκλησία της Ελλάδος και στη βάση της προαιρετικότητας». Πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως επισημαίνουν στη Ρηγίλλης, θα καταβάλει προσπάθεια να εμποδίσει τους σκληρούς βουλευτές που θα επιχειρήσουν να ταυτιστούν με ακραίες εκδηλώσεις ορισμένων ιεραρχών ή παραχριστιανικών οργανώσεων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “