«Όποιος χτυπά τον Άρη, χτυπά εμένα»

Πετά το γάντι ο Κώστας Καραμανλής στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος που ζητούν εδώ και τώρα τον αποκεφαλισμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου προκειμένου να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση.

 

Για πρώτη φορά ο Κ. Καραμανλής πήρε θέση στον «πρωινό καφέ» και ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να στηρίξουν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε θέση μιλώντας ενώπιον των στενών συνεργατών του στη σύσκεψη του “πρωινού καφέ” στον οποίο παίρνουν μέρος ο Δημήτρης Σιούφας, ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης και Προκόπης Παυλόπουλος. “Σας το λέω ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του εκπροσώπου του κόμματος. Ζητώ να τον στηρίξετε όλοι σας, διότι με αυτό τον τροπο στηρίζετε εμένα” είπε με έμφαση και πρόσθεσε ότι “οι συζητήσεις για το ζήτημα αυτό πρέπει κάποτε να τελειώνουν”.

Ο κ. Κ. Καραμανλής ήθελε με τον τρόπο αυτό να στείλει εν όψει του συνεδρίου του Ιουνίου μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους πως όσο συνεχίζουν να θέτουν “θέμα Άρη” τόσο ενισχύουν τη θέση και το ρόλο του. Παράλληλα όμως αποφάσισε να ρίξει γέφυρα και προς τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, διαψεύδοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι σκοπεύει να τον απομακρύνει από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Καραμανλή μετά τη στάση που τήρησε στην υπόθεση Καρατζαφέρη και την κατηγορηματική άρνησή του να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, παλιά στελέχη της Ν.Δ. έχουν αναλάβει πρωτοβουλία μεσολάβησης για την αποκατάσταση των σχέσεων Καραμανλή – Βαρβιτσιώτη, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, διότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πλέον μεγάλο. Τα μάτια πάντως του προέδρου της Ν.Δ. και των επιτελών είναι στραμμένα στο συνέδριο.

Στη Ρηγίλλης υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως υπάρξει οργανωμένη αντίδραση κατά του εκπροσώπου με στόχο να πληγεί ο ίδιος πρόεδρος. «Δεν χρειάζεται το θέμα Άρη να τεθεί από επώνυμα στελέχη για να χαλάσει το κλίμα του συνεδρίου και να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο Καραμανλής. Αρκεί να πάρουν το λόγο 10 μέλη νομαρχιακών οργανώσεων από την επαρχία και να πουν: ” Πρόεδρε, απομάκρυνε τον εκπρόσωπο για να ηρεμήσουν τα πράγματα”» λένε χαρακτηριστικά παλιοί βουλευτές και προσθέτουν: «Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση η προσοχή των ΜΜΕ θα επικεντρωθεί σ΄ αυτές τις τοποθετήσεις. Τα στελέχη αυτά στη συνέχεια θα πάρουν απαντήσεις από άλλους που θα θέλουν να είναι αρεστοί στην ηγεσία και το αποτέλεσμα του συνεδρίου θα είναι αρνητικό». Για το λόγο αυτό τα οργανωτικά στελέχη της Ρηγίλλης θα επιχειρήσουν με κάθε τροπο να ελέγξουν το συνέδριο. Είναι όμως προφανές ότι είναι αδύνατο να υπάρξει πλήρης έλεγχος 3.500 στελεχών από όλη τη χώρα. Έτσι μέχρι τότε η ηγεσία θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, να αποφύγει τις προκλήσεις προς την ακροδεξιά και βεβαίως να εξασφαλίσει τη στήριξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που θα ελέγχει ένα σημαντικό μέρος των συνέδρων.

Πάντως, αν δεν υπάρξουν εντάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο συνέδριο καταδειχθεί και πάλι η παντοδυναμία του κ. Κ. Καραμανλή, τότε το πιθανότερο είναι ότι αμέσως μετά, μέσα σε κλίμα ηρεμίας, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου και για ένα διάστημα θα περιορισθεί στα βουλευτικά του καθήκοντα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “