Και βέλη από Μητσοτάκη

Λάδι στη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Ν.Δ. έριξε χθες το βράδυ ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Χρησιμοποίησε όμως διπλωματική γλώσσα, χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ενώ έκανε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η κρίση θα ξεπεραστεί σε λίγες εβδομάδες.

 

Συνεδρίαση τομεαρχών. Χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα

Έτσι, δεν άφησε περιθώρια για αντίδραση της Ρηγίλλης. Πάντως διαφώνησε εμμέσως πλην σαφώς με την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να διαγράψει τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίο αποκάλεσε «μαχητή», αν και παραδέχθηκε ότι ξεπέρασε τα όρια και έκανε ζημιά στην παράταξη προεκλογικά. Και τόνισε πως όταν εκείνος διέγραψε τον κ. Αν. Παπαληγούρα, πρώτα τού ζήτησε να επανορθώσει και όταν δεν το έπραξε προχώρησε στα πειθαρχικά μέτρα. Όλα αυτά τα είπε σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που έδωσε στον Antenna και την Έλλη Στάη. Απέφυγε να αναφερθεί στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του εκπροσώπου, είπε με έμφαση: «Μπορώ να αποφύγω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση». Εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στο κόμμα. Παράλληλα μίλησε μάλλον ειρωνικά για την πολιτική του «μεσαίου χώρου», ρωτώντας την δημοσιογράφο: «Έχετε καταλάβει τι εννοούμε όταν λέμε μεσαίο χώρο;». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης πάντως, είπε ότι ο ίδιος είναι κεντρώος πολιτικός και μεσαίος χώρος είναι το Κέντρο, και σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παρωπίδες ­ άρα συμφωνεί με αυτή την πολιτική.

Δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο

Πάντως δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αμφισβητεί τον κ. Κ. Καραμανλή, ούτε τίθεται από κανέναν στο κόμμα θέμα ηγεσίας. Δεν εμφανίστηκε όμως ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της ηγετικής ομάδας, απέφυγε να σχολιάσει τα λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και δεν απάντησε αν από τις εκλογές αυτές βγήκε πιο ενισχυμένος αρχηγός ο κ. Κ. Καραμανλής. Ακόμη είπε ότι ο κ. Κ. Σημίτης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που θα μπορούσε να έχει το ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε με πολύ θετικά σχόλια για τους υπουργούς κ.κ. Τ. Γιαννίτση και Ν. Χριστοδουλάκη. Αντίθετα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «υπηρεσιακό υπουργό», διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ούτε βουλευτής ούτε πολιτικός και δεν καταλαβαίνει γιατί ξεκίνησε αυτή την ιστορία των ταυτοτήτων.

Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο είπε ότι περιμένει εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, ο οποίος ακόμη δεν άρχισε, και τόνισε ότι θα προτιμούσε λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Χριστόδουλου. Από τη Ρηγίλλης δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη και οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή τόνιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τις απόψεις του.

Τι ζήτησε η Ντόρα

Και ενώ ο κ. Κ. Μητσοτάκης έριχνε τα βέλη του προς τη Ρηγίλλης έπειτα από μεγάλο διάστημα σιωπής, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση των τομεαρχών ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα. «Έχουμε φαινόμενα κρίσης. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν με δηλώσεις να τα εκτονώσουν και κάποιοι άλλοι τα τροφοδοτούν. Πρέπει λοιπόν να συνεδριάσει η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή, για να υπάρξει εκτόνωση». Η πρώην υπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ένας από εκείνους που συντηρούν τον θέμα είναι ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και αναφερόταν στην προχθεσινή εμφάνισή του στη ΔΑΠ της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα συγκληθούν τα όργανα. Έντονη όμως ήταν η αντίδραση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε ότι επιχειρεί μέρες τώρα να βρει μια ημερομηνία που να βολεύει κορυφαία στελέχη και βουλευτές, αλλά άλλος έχει δουλειές κι άλλος δεν χαλάει το Σαββατοκύριακό του. Πάντως, όπως εξήγησε μετά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του κόμματος ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, «από την προηγούμενη σύσκεψη των τομεαρχών είχε προγραμματιστεί η Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάσει αυτό το Σάββατο, όμως από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης με τους τομεάρχες προέκυψε ότι αυτή η ημέρα δεν προσφερόταν».

Ενοχλημένα τα στελέχη

Κατά τα αλλά, η σύσκεψη των τομεαρχών έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και ελήφθησαν αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα τις προσεχείς εβδομάδες. Πάντως, η εσωκομματική κρίση εξακολουθεί να ταλανίζει τη Ν.Δ. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη εμφανίζονται ενοχλημένα με την εμφάνιση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου στη Θεσσαλονίκη και τα όσα είπε μιλώντας στη ΔΑΠ.

Για τον λόγο αυτό οι τομεάρχες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο προσερχόμενοι χθες στη Ρηγίλλης. Αρκετοί βουλευτές πάντως με δηλώσεις στήριξαν τον εκπρόσωπο, τονίζοντας ότι μετά την επίθεση που δέχθηκε, έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει.

Ο κ. Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους ανέθεσε στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να ξεκινήσει σειρά κατ΄ ιδίαν επαφών με όλα τα κορυφαία στελέχη, ώστε το κόμμα να οδηγηθεί ενωμένο στο συνέδριο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “