Όσο τον χτυπούν δεν τον διώχνει

«Όσο συνεχίζετε τις επιθέσεις εναντίον του Άρη Σπηλιωτόπουλου τόσο εκείνος θα μένει αμετακίνητος στη θέση του». Αυτό το μήνυμα στέλνει σε κάθε κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ν.Δ. προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για τον ρόλο και τη στάση του εκπροσώπου.

 

Ο Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να βάλει φρένο στις επιθέσεις με χτυπήματα «κάτω από τη μέση» που δέχεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος από ορισμένα ΜΜΕ

Πρώτοι αποδέκτες τα στελέχη του κόμματος και δεύτεροι ορισμένες εφημερίδες της παράταξης που ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του.

«Σημαία»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πλέον πεισθεί ότι η αντικατάσταση του εκπροσώπου του κόμματος είναι αναγκαία, μολονότι τον θεωρεί ιδιαίτερα επιτυχημένο στο έργο του. Είναι αδύνατον όμως για τον χαρακτήρα του Κ. Καραμανλή και τον τρόπο με τον οποίο διοικεί να κάνει αυτή την κίνηση κάτω από πίεση. «Ποτέ δεν κάνει αυτά που επιχειρούν να του επιβάλουν οι εφημερίδες και τα κορυφαία στελέχη» λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και εκτιμούν ότι «τώρα ο Σπηλιωτόπουλος έχει γίνει “σημαία” και η απομάκρυνσή του ισοδυναμεί με συμβιβασμό του Καραμανλή με το κομματικό κατεστημένο. Έτσι περιμένει να ηρεμήσουν τα πράγματα και ύστερα να προχωρήσει στις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα».

Τομεάρχης

Ένα από τα σενάρια είναι ο Ά. Σπηλιωτόπουλος να γίνει τομεάρχης Τύπου και Ενημέρωσης και να επιλεγεί ως εκπρόσωπος ένα νέο πρόσωπο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τις οδηγίες του.

Άλλο σενάριο λέει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ζητήσει από τον Π. Παυλόπουλο να αναλάβει τα καθήκοντα του εκπροσώπου, θέση στην οποία θήτευσε με επιτυχία την περίοδο της ηγεσίας Έβερτ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ά. Σπηλιωτόπουλος θα αναλάβει τον Πολιτικό Σχεδιασμό και ο Ε. Μεϊμαράκης ενδεχομένως να ορισθεί γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετά το συνέδριο

Όλα αυτά πάντως αν συμβούν, θα συμβούν μετά το συνέδριο του Ιουνίου και αν τα πράγματα μέχρι τότε έχουν ηρεμήσει. «Μόνο με καθαρή νίκη του προέδρου στο συνέδριο θα μπορούσαν να δρομολογηθούν αλλαγές στο κόμμα» λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης και δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως σ’ αυτό συνέδριο δεν εξελιχθεί ήρεμα όπως ανέμενε ο Κ. Καραμανλής όταν το εξήγγειλε. Μέχρι τότε πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να μετακινήσει τον εκπρόσωπο. Αντίθετα, θα του αναθέτει ρόλους για να τον επιβάλει στην κομματική βάση. Για παράδειγμα, σήμερα θα είναι ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη. Στην αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας θα μιλήσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής.

Στο μεταξύ ο Ά. Σπηλιωτόπουλος διχάζει τα στελέχη του κόμματος και τις εφημερίδες της παράταξης, ενώ ο Γ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος «ανέβηκε ψηλά και ζαλίστηκε».

Φρένο

Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει φρένο στις έντονες επιθέσεις «με χτυπήματα κάτω από μέση», όπως λέει χαρακτηριστικά, που δέχεται καθημερινά ο εκπρόσωπος από ορισμένα ΜΜΕ. Χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Παυλόπουλος, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία ζητεί την παρέμβαση του οργάνου: «Επειδή πέραν της τήρησης της αρχής της νομιμότητας εγείρονται και ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας, θεωρούμε ότι πρέπει να επιληφθείτε του θέματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».

Ο Γ. Καρατζαφέρης

Όσο για τον Γ. Καρατζαφέρη, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega και στον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικής κίνησης και τόνισε ότι «το σπίτι της Δεξιάς είναι η Ν.Δ.» και ότι ο ίδιος, παρά τη διαγραφή, αισθάνεται ότι ανήκει στη Ν.Δ. Αναφερόμενος στον Ά. Σπηλιωτόπουλο, συνέχισε τις επικρίσεις εναντίον του λέγοντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό το παιδί που έρχεται από το πουθενά ουσιαστικά είναι το νούμερο δύο του κόμματος». Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής, αν απαλλαγεί από τον κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο, θα κερδίσει τις εντυπώσεις». Απαντώντας στις κατηγορίες τις Ρηγίλλης, ότι κάποιοι βρίσκονται πίσω από τις κινήσεις του βουλευτή και ενδεχομένως οικονομικά συμφέροντα, είπε: «Επιστρέφω αυτή τη λάσπη».

Το ρήγμα με Βαρβιτσιώτη

Την ίδια ώρα βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις του Κ. Καραμανλή με τον Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, χθες, με δήλωσή του, διαφώνησε με τα όσα είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. για συνωμοσία εις βάρος του κόμματος, των οικονομικών συμφερόντων που διαπλέκονται με την κυβέρνηση. Το σχόλιο του Γ. Βαρβιτσιώτη έχει ως εξής: «Η παράταξη που έφθασε σήμερα στο 43% υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή δεν δικαιούται απέναντι στη βάση της να πέσει θύμα νοσηρών σεναρίων κατά φαντασίαν συνωμοσίας που στόχο έχουν τα συμφέροντα του του λαού και της χώρας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνέχισε λέγοντας ότι «η Ν.Δ. έχει χρέος να συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα κατά της διαπλοκής.

Παράλληλα έχει την υποχρέωση να αποστασιοποιηθεί από κέντρα παραπληροφόρησης που τη βλάπτουν ανεπανόρθωτα, να ενισχύσει περισσότερο την πολυσυλλεκτικότητά της και να συνεχίσει το επιτυχημένο άνοιγμα της ηγεσίας στον μεσαίο χώρο».

Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε ο ίδιος στην υπόθεση Καρατζαφέρη και η οποία επικρίθηκε από τη Ρηγίλλης, είπε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι με αφορά, η ιστορία μου έχει αποδείξει ότι δεν μετέχω ούτε πρόκειται να μετάσχω ποτέ σε συνωμοσίες. Τα όποια σχετικά δημοσιεύματα, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν με αγγίζουν».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “