Τα 4 λάθη μιας διαγραφής

Η σύγκρουση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήξεραν και οι δύο από καιρό ότι οδηγούνται σε διαζύγιο και περίμεναν τη στιγμή. Αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές, οι σχέσεις τους είχαν πυροδοτηθεί. Από τη Ρηγίλλης έφθαναν τα μηνύματα στον βουλευτή πως αν συνεχίσει να κινείται εκτός γραμμής θα «αποκεφαλιστεί» και δεν χρειαζόταν καμιά «Σαλώμη» να ζητήσει από τον πρόεδρο κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα τα δημοσιεύματα για «θυσία των σκληρών στον μεσαίο χώρο» συντηρούσαν το κλίμα της Ρηγίλλης και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ιδιαίτερα ευφυής καθώς είναι, είχε κατανοήσει ότι ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού. Παρ’ όλα αυτά, προχώρησε στο μετέωρο βήμα της διαγραφής του. Το ένα ερώτημα είναι γιατί ο βουλευτής προκάλεσε την τύχη του. Αυτό θα απαντηθεί σύντομα από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.

Απροετοίμαστος

Και το άλλο ερώτημα, το πιο σημαντικό είναι γιατί ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε απροετοίμαστος μπροστά σε μια κρίση την οποία ανέμενε και επιδίωκε.

Άκουγε και μάθαινε τα όσα έλεγε καθημερινά ο βουλευτής από το κανάλι του για τον ίδιο και το περιβάλλον του. Αρνήθηκε να τον δεχθεί στο γραφείο του, όταν εκείνος του ζήτησε ακρόαση. Απέρριψε χωρίς συζήτηση το αίτημά του να τον κάνει τομεάρχη.

Είχε πληροφορηθεί την τηλεφωνική αντιπαράθεση του βουλευτή με τον εκπρόσωπο του κόμματος, καθώς και το βροντώδες κλείσιμο των τηλεφώνων και από τις δύο πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κ. Καραμανλής αιφνιδιάστηκε.

Μόλις ήλθε η στιγμή να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον κ. Γ. Καραταζαφέρη, αντί αυτή η κίνησή του να έχει θετικό αποτέλεσμα και να σηματοδοτήσει τον σταθερό προσανατολισμό του στον μεσαίο χώρο, δημιουργήθηκε μια νέα μείζων εσωκομματική κρίση.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι άπειρος στους εσωκομματικούς χειρισμούς. Το παραδέχονται ακόμη και οι φίλοι του. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται.

Επιβεβαιώθηκε στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την περίφημη επιστροφή Σουφλιά, καθώς και το θέμα Αβραμόπουλου. Επιβεβαιώθηκε στον τρόπο με τον οποίο «καθαίρεσε» πριν από τρία χρόνια τον κ. Κ. Μητσοτάκη και ύστερα χρειάστηκαν προξενητάδες για να βελτιώσουν στο μέτρο του δυνατού τις σχέσεις Ρηγίλλης και Αραβαντινού…

Λάθος πρώτο…

Στην περίπτωση Καρατζαφέρη, όπως εκτιμούν παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη, ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε τέσσερα μεγάλα λάθη. Το πρώτο είναι ότι δεν στάθμισε τη στάση των «βαρώνων».

Τον τελευταίο χρόνο, το κλίμα στις σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τους κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Βαρβιτσιώτη και τον θείο του Αχιλλέα, είναι βαρύ. Τα στελέχη της παλιάς φρουράς αισθάνονται παραγκωνισμένα. Ήλπιζαν ότι θα είναι για πάντα οι «Ηρακλείς του στέμματος», αφού εκείνοι στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή στην προεδρία του κόμματος. Ο κ. Κ. Καραμανλής όμως δεν είχε την ίδια γνώμη και σύντομα φρόντισε να απομακρυνθεί από τους επίδοξους κηδεμόνες του.

Τους έβλεπε μία φορά τον μήνα στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Πλουτάρχου, και οι συζητήσεις τους ήταν κυρίως «συναισθηματικού παρά πολιτικού περιεχόμενου», όπως λένε οι συνεργάτες του προέδρου. Δηλαδή εκείνοι έκαναν τα παράπονά τους και εκείνος τους έδινε όρκους πίστης και αφοσίωσης. Τους τελευταίους εξι μήνες, όμως, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα.

Οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας για «παραγκωνισμό των βαρώνων», ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όταν μετά τις εκλογές σε κανέναν δεν ανετέθησαν επιτελικά καθήκοντα. Η μόνη εξουσία που διέθεταν πια ήταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο είναι μέλη ως παλαιότεροι βουλευτές του κόμματος. Όταν λοιπόν ο κ. Κ. Καραμανλής βρέθηκε σε αδυναμία και έπεσε στην ανάγκη τους, έκαναν χρήση αυτής της εξουσίας αφήνοντάς τον έκθετο. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ν.Δ., ο πρόεδρος του κόμματος δεν μπόρεσε να συγκαλέσει το Πειθαρχικό και να διαγράψει έναν βουλευτή.

Λάθος δεύτερο…

Το δεύτερο λάθος του προέδρου της Ν.Δ. είναι πως δεν στάθμισε το γεγονός ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είναι «καναλάρχης», όπως αυτοαποκαλείται.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς τον παρορμητικό και εκρηκτικό του χαρακτήρα, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να διαπιστώσει ότι με μεγάλη δυσκολία τα περισσότερα στελέχη θα έβαζαν την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο της διαγραφής του. Έτσι, οι βαρώνοι επικαλέσθηκαν στον πρόεδρο επιχειρήματα του τύπου, «είναι στην ίδια περιφέρεια βουλευτής ο γιος μου» ή «εγώ μίλησα δημοσίως για το θέμα αυτό και τον κατήγγειλα, άρα δεν θα είμαι αντικειμενικός “δικαστής”» κ.λπ.

Λάθος τρίτο…

Το τρίτο λαθος είναι ότι δεν προέβλεψε τη στάση που θα τηρούσαν ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και την απήχηση των απόψεών του σε ένα μέρος της κομματικής βάσης. Η ανοικτή διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού και η ουδετερότητα της κ. Ντ. Μπακογιαννη άνοιξαν τον δρόμο για νέα εσωκομματική κρίση, καθώς αποκάλυψαν ότι η γέφυρα ενότητας που είχε στηθεί στην προεκλογική περίοδο είναι ετοιμόρροπη.

Λάθος τέταρτο…

Το τέταρτο, και ίσως το μεγαλύτερο, λάθος του κ. Κ. Καραμανλή είναι ότι δεν προστάτεψε, άθελά του, τον έμπιστο συνεργάτη και φίλο του Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά και μέσα από αυτόν τον εαυτό του. Τι σημαίνει αυτό; Δεν κατάλαβε ότι ύστερα από μία ήττα, ακόμη και αν αυτή ήταν οριακή, βουλευτές και στελέχη θα αναζητούσαν εξιλαστήριο θύμα. Ο αδύνατος κρίκος της αλυσίδας αναμφισβήτητα είναι ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ακόμη και αυτοί που μπροστά του τού κάνουν τεμενάδες, πίσω του τον λοιδορούν, διότι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την άνοδο στην ιεραρχία και την επιρροή του στον πρόεδρο. Ο Γ. Καρατζαφέρης γνώριζε πολύ καλά αυτό το κλίμα και χτύπησε φλέβα. Αποκάλεσε «Σαλώμη» τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, στρέφοντας σε αυτόν τον χαρακτηρισμό την προσοχή όλων.

Έτσι, σχεδόν ξεχάστηκαν όλα τα άλλα που είπε ο βουλευτής και ήταν ουσιαστικοί λόγοι για διαγραφή και εκείνο που έμεινε στην κοινή γνώμη είναι ότι «ο Καραμανλής έφαγε τον Καρατζαφέρη γιατί έβρισε τον Άρη». Πώς θα μπορούσε να έχει αποφύγει αυτό τον σκόπελο; Με ένα και μόνον τρόπο: αν είχε αλλάξει τον εκπρόσωπο του κόμματος, όταν έκανε το νέο οργανόγραμμα. Είχαν συμβουλεύσει αρκετοί φίλοι του τον κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, το είχε ζητήσει και ο ίδιος ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τους άκουσε. Τώρα αυτό θα συμβεί, ούτως ή άλλως, αλλά μόλις περάσει η θύελλα. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα γίνει μετά το συνέδριο του Ιουνίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “