Οι βαρώνοι στην γκιλοτίνα

Οριστικά στο περιθώριο του κόμματος βάζει ο Κ. Καραμανλής τους βαρώνους μετά την άρνησή τους να συγκαλέσουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ οι σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη μπαίνουν σε νέα κρίσιμη φάση.

Την ίδια ώρα ο Μ. Έβερτ ξεσπαθώνει κατά Μητσοτάκη και βαρώνων και δίνει χείρα βοηθείας στον πρόεδρο της Ν.Δ. για να προχωρήσει στην εκκαθάριση των λογαριασμών του με τους… ανεπιθύμητους. Παράλληλα, ζητεί την οριστική διαγραφή από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό, μετά την ανοιχτή διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ., ανέκρουσε πρύμναν. Δεν δέχθηκε τελικά χθες στο γραφείο του τον Γ. Καρατζαφέρη και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το ραντεβού θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Πάντως, κάθε μέρα που περνά, το κλίμα στη Ρηγίλλης γίνεται όλο και πιο βαρύ. Οι βουλευτές όλων των τάσεων εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του κόμματος. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η εκλογική επιτυχία του 43% έχει εξανεμιστεί και το κόμμα έχει επιστρέψει ολοταχώς στη παλιά του εσωστρέφεια, την γκρίνια και τις αντιπαραθέσεις.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος

Ο Κ. Καραμανλής αναζητεί τρόπους να αλλάξει το κλίμα, όμως δεν έχει ακόμη καταλήξει με ποια εντυπωσιακή κίνηση θα μπορούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Κάποιοι του εισηγούνται να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο όποιος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα “σάκος του μποξ” για βουλευτές και στελέχη. Αλλά και ο ίδιος Αρ. Σπηλιωτόπουλος είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του εκπροσώπου. Μάλιστα είχε πει στον πρόεδρο την επομένη των εκλογών να προχωρήσει στην αντικατάστασή του πριν ξεσπάσει η θύελλα. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όμως τον προέτρεψε να παραμείνει στη θέση του διότι δεν επιθυμεί να του υπαγορεύουν οι βουλευτές αλλά και οι εφημερίδες τις παράταξης τις αλλαγές στο επιτελείο του. Πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν και σταματήσουν οι βολές που δέχεται, θα επανέλθει στο αίτημά του για απαλλαγή από τα καθήκοντα του εκπροσώπου. Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί μετά το συνέδριο του Ιουνίου, οπότε, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, το θέμα Καρατζαφέρη θα έχει ξεχασθεί.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος ήδη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο περιορίζει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Στην χθεσινή πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση των νέων τομεαρχών, η οποία διεξήχθη μέσα σε πολύ καλό κλίμα, αποφασίστηκε ότι ο κάθε τομεραχης στο εξής θα αναλαμβάνει την παρουσίαση των θεμάτων του εντός και εκτός Βουλής.

Ζημιά στη Ν.Δ.

Πάντως, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Μ. Έβερτ την οποία στη Ρηγίλλης χαρακτηρίζουν καθοριστική για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, το πιθανότερο είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οριστική διαγραφή του Γ. Καρατζαφέρη από το κόμμα. Αυτό όμως πλέον πρέπει να το εισηγηθεί η οργάνωση της Καλλιθέας στην οποία ανήκει ο βουλευτής.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος ήταν ο μόνος από τα ιστορικά στελέχη που ζήτησε τη σύγκληση του Πειθαρχικού, χθες, τόνισε με έμφαση: “Οι δηλώσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη είναι απαράδεκτες, προκάλεσαν ζημιά στη Ν.Δ. και έθιξαν αυτή και τον κόσμο της. Μετά τις δηλώσεις αυτές, στις οποίες επιμένει, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μέλος της Ν.Δ. Η οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου περιεχομένου δηλώσεις θίγει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια όλων μας”. Με την επισήμανση αυτή ο Μ. Έβερτ ­ όπως χαρακτηριστικά λένε στη Ρηγίλλης ­ καλεί την κομματική οργάνωση του Γ. Καρατζαφέρη να πράξει τα δέοντα και αυτό μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Κατά βαρώνων

Ο Μ. Έβερτ συνεχίζει με αιχμές εναντίον των βαρώνων που αρνήθηκαν να συγκαλέσουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά και εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τις γνωστές δηλώσεις του ουσιαστικά τάχθηκε εναντίον της διαγραφής του βουλευτή: “Είναι αδιανόητο τα στελέχη και τα μέλη της Ν.Δ. να δέχονται την απαράδεκτη κατηγορία ότι είναι δυνατόν να υπήρξε συμπαιγνία εις βάρος του ελληνικού λαού για να μην κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Πώς θα δούμε στα μάτια δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους που με πίστη, αυταπάρνηση και κάθε κόστος στήριξαν και στηρίζουν τη Ν.Δ.” λέει χαρακτηριστικά ο Μ. Έβερτ και προσθέτει: “Είναι φανερό ότι οι δηλώσεις αυτές δεν θίγουν μόνο τη Ν.Δ., αλλά προσβάλλουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και θίγουν καίρια το κοινοβουλευτικό μας σύστημα”.

Ενόχληση Καραμανλή

Όσο για τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, δεν κρύβει την μεγάλη ενόχλησή του για τη στάση των βαρώνων. Στελέχη της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι φέρθηκε ” άψογα” σε όλα τα ιστορικά στελέχη του κόμματος σε αντίθεση με τον Κ. Σημίτη που οδήγησε εκτός Βουλής αντίστοιχα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Χαραλαμπόπουλος. “Εκείνοι όμως του ανταπέδωσαν τη χάρη τραβώντας του το χαλί σε μια κρίσιμη στιγμή, αμφισβητώντας έτσι ευθέως τον ηγετικό του ρόλο”.

Παλιοί βουλευτές, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη στάση των βαρώνων, υποστηρίζουν ότι οι λόγοι που τους οδήγησαν σ΄ αυτή την κίνηση είναι δύο: Ο πρώτος είναι ότι δεν ήθελαν να ανοίξουν μέτωπο με τον Γ. Καραταζαφέρη, ο οποίος διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό και μπορεί να εξαπολύσει τους “κεραυνούς” του εναντίον όποιου τον ενοχλεί. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελαν με αυτό το τρόπο να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στον Κ. Καραμανλή επειδή τους έχει παραγκωνίσει και δεν τους αναθέτει ρόλους σημαντικούς.

«Αυτοκαταργήθηκε»

Στη Ρηγίλλης κάποιοι συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις και επισημαίνουν: “Πέτυχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τώρα πια θα οδηγηθούν οριστικά στο περιθώριο. Στο νέο κόμμα που θα στήσει ο κ. Κ. Καραμανλής μετά το τακτικό συνέδριο στο τέλος του χρόνου θα διαπιστώσουν ότι δεν χωρούν και θα μείνουν στη γωνία”. Ενδεικτική είναι και δήλωση του τομεάρχη Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος μιλώντας στον Φλας είπε ότι “ουσιαστικά το Πειθαρχικό Συμβούλιο αυτοκαταργήθηκε”.

Ο Γ. Σουφλιάς

Στο θέμα παρενέβη και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει τον Κ. Καραμανλή για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί το κόμμα και ουσιαστικά επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι λόγοι που τον κρατούν μακριά από τη Ρηγίλλης. “Επιβεβαιώνεται η θέση μου ότι η ιδιοκτησιακή αντίληψη ήταν και είναι το μεγάλο πρόβλημα στη Ν.Δ. Αυτή εμποδίζει τη σύνθεση και την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής. Και αυτή είναι που προσωποποιεί τα θέματα”, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Προκαλεί προβλήματα που τελικά αντιμετωπίζονται με έλλειψη σεβασμού στους κανόνες που διέπουν ένα σύγχρονο κόμμα”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “