Στραπάτσο Καραμανλή

Ανοιχτή αμφισβήτηση του ηγετικού ρόλου του κ. Κ. Καραμανλή αποτελεί η άρνηση των βαρώνων της παράταξης να συγκαλέσουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο και να διαγράψουν τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, μετά τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε εναντίον του προέδρου και του εκπροσώπου του κόμματος.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, στο θέμα παρενέβη ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός, έπειτα από μεγάλο διάστημα σιωπής, έστρεψε τα βέλη του εναντίον του προέδρου. Διαφώνησε ανοιχτά με τη διαγραφή, τοποθετώντας όμως το θέμα σε βάση ιδεολογική: «Αν η Ν.Δ. πάψει να είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο πολυσυλλεκτικό κόμμα, δεν έχει καμιά ελπίδα να ξαναδεί εξουσία». Μια θέση με την οποία συμφωνεί και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε πως για λόγους αρχής είναι εναντίον των διαγραφών.

Θα έχει συνέχεια

Η κρίση που ξέσπασε στη Ν.Δ., όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια, καθώς ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και θα τον δεχθεί σήμερα. Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την απόφαση του προέδρου και παραμένει βουλευτής της Ν.Δ. και θα δίνει τη μάχη με τους συναδέλφους του εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Στον κ. Κ. Μητσοτάκη, για τη θέση που εξέφρασε, απάντησε ο κ. Π. Παυλόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή «8 στον αέρα» του Mega τόνισε: «Η Ν.Δ. ήταν και παραμένει πολυσυλλεκτικό κόμμα. Φαντάζομαι ότι ο επίτιμος πρόεδρος μιλάει και με την προηγούμενη όχι ευχάριστη δική του εμπειρία, όταν επί ημερών του διεγράφησαν οι κ.κ. Μιχαλολιάκος και Παπαληγούρας, οι οποίοι βέβαια επανήλθαν στο κόμμα και είναι σήμερα επιφανή στελέχη».

Πάντως είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ν.Δ. αδυνατεί να συγκαλέσει το ανώτατο πειθαρχικό όργανο. Μέχρι σήμερα αυτό εθεωρείτο αυτονόητο. Ακόμη και όταν ο κ. Μ. Έβερτ αποφάσισε να διαγράψει τον κ. Μ. Παπακωσταντίνου, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, παρά την έντονη διαφωνία του, προσήλθε στη συνεδρίαση και προήδρευσε του οργάνου το όποιο αποφάσισε την αποπομπή τού πρώην υπουργού Εξωτερικών. Αλλά και όταν ο κ. Κ. Καραμανλής, ως νέος αρχηγός, ζήτησε την παραπομπή στο πειθαρχικό ιστορικών στελεχών όπως οι κ.κ. Σουφλιάς, Μάνος και Κοντογιαννόπουλος, μέσα σε λίγες ώρες συνεκλήθη το όργανο και τους διέγραψε.

Μόνον ο Έβερτ

Στην περίπτωση Καρατζαφέρη όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Όλοι σχεδόν οι «βαρώνοι», με εξαίρεση τον κ. Μ. Έβερτ, επέδειξαν απροθυμία να εκτελέσουν την εντολή του προέδρου. Περισσότερο απρόθυμος εμφανίστηκε ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο να τον εξαιρέσει από το όργανο για προσωπικούς λόγους. «Έχεις δίκιο πρόεδρε, όμως εγώ πολιτευόμουν για χρόνια μαζί του στην ίδια περιφέρεια και τώρα είναι βουλευτής εκεί ο γιος μου. Άρα υπάρχει πρόβλημα». Ο κ. Κ. Καραμανλής νωρίτερα είχε επισκεφθεί στο σπίτι του τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη και του ζήτησε να συγκαλέσει το όργανο. Εκείνος τον συμβούλεψε ότι καλύτερα θα ήταν να αποφευχθεί η διαδικασία και μόνος του να τον αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, επισημαίνοντας βέβαια ότι το παράπτωμα του βουλευτή είναι σοβαρό και πρέπει να τιμωρηθεί. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος. Αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιαννη, όταν τη ρώτησε ο κ. Κ. Καραμανλής, τού είπε ευθέως τη γνώμη της: «Έχεις δίκιο, αλλά αν τον διαγράψουν τώρα, όλοι θα λένε ότι το έκανες επειδή επετέθη στον Άρη». Αντίθετα, κ. Μ. Έβερτ ήταν έτοιμος να πάρει μέρος στη συνεδρίαση και μάλιστα είπε στον κ. Κ. Καραμανλή ότι ο βουλευτής υπερέβη τα όρια. Αλλά και ο κ. Αχ. Καραμανλής, μολονότι δεν ήταν ενθουσιασμένος με τη σύγκληση του Πειθαρχικού, αν αυτό συνεδρίαζε, θα συμμετείχε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως, δεν πτοήθηκε από τη στάση των «βαρώνων». Προσπέρασε τις εσωκομματικές διαδικασίες και έκανε χρήση του Κανονισμού της Βουλής. Έστειλε επιστολή στον κ. Απ. Κακλαμάνη και τον πληροφόρησε ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης «δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και κατά συνέπεια τίθεται εκτός των οργάνων του κόμματος στα οποία μετείχε με την ιδιότητα του βουλευτή της Ν.Δ.». Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν στη Ρηγίλλης, ότι δεν μπορεί να μετέχει ούτε στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία είχε εκλεγεί με την ιδιότητα του βουλευτή του κόμματος. Θα είναι μέλος όμως στην τοπική οργάνωση στην οποία ανήκει και εκείνη θα έχει αρμοδιότητα να τον τιμωρεί στο εξής για τα παραπτώματά του…

Αναστάτωση

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης εφόσον παραμείνει μέλος του κόμματος, έχει τη δυνατότητα πολλές φορές να φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία. «Αν επιχειρήσει να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τι θα κάνει τότε ο κ. Κ. Καραμανλής; Θα ζητήσει από τους αστυνομικούς να τον διώξουν; Και πολύ περισσότερο, τι θα συμβεί αν εμφανιστεί στο συνέδριο και κάποιοι μάλιστα οπαδοί του τον χειροκροτήσουν;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αναστάτωση και προβλέπουν ότι το κόμμα το περιμένουν δύσκολες μέρες.

«Παραμένω»

Τη διάθεσή του να μη διευκολύνει τον κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έκανε σαφή χθες, με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία επισημαίνει: «Πληροφορηθείς από τηλεοράσεως το σκεπτικό τού προέδρου της Ν.Δ., καθώς και το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλε, σας ενημερώνω τα εξής: Κατά καμία έννοια δεν έθεσα εαυτόν εκτός της παρατάξεώς μου. Παραμένω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εξελέγην και παρακαλώ να εφαρμοσθεί κατά γράμμα ο Κανονισμός της Βουλής. Επ΄ ευκαιρία, σάς δηλώνω ότι θα επιθυμούσα να παραμείνω στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης».

Βέβαια, ο κ. Απ. Κακλαμάνης λειτούργησε σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος λέει ότι ο πρόεδρος του κάθε κόμματος αποφασίζει ποιοι μετέχουν στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Έτσι από χθες ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

Στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης φιλοδοξεί να προχωρήσει στο μέλλον στη δημιουργία ακροδεξιάς κίνησης, αλλά όπως υποστηρίζουν «σε αυτόν τον δρόμο δεν θα τον ακολουθήσει κανείς».

Πάντως, παρά το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κόμμα, οι επιτελείς της Ν.Δ. εμφανίζονται αισιόδοξοι και επισημαίνουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Προειδοποιούν ότι θα έχει την τύχη του κ. Γ. Καρατζαφέρη όποιο άλλο στέλεχος συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Γάιδαρος και σαμάρι»

«Είναι αδιανόητο και γελοίο ένας βουλευτής να λέει ότι “ο πρόεδρος του κόμματος του 43% “πουλήθηκε” στα διαπλεκόμενα και έδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ”». Ως προς την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος με τον χαρακτηρισμό «Σαλώμη», στη Ρηγίλλης λένε ότι αυτό δεν ενόχλησε ούτε τον πρόεδρο ούτε τον εκπρόσωπο. «Είναι μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Οποίος δεν μπορεί να χτυπήσει τον γάιδαρο, χτυπά το σαμάρι. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος είναι ο εύκολος στόχος και δέχεται διαρκώς χτυπήματα κάτω από μέση» λένε στη Ρηγίλλης και προσθέτουν: «Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε να μη διαγραφεί ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, για να μη θεωρηθεί ότι το θέμα είναι προσωπικό».

Όσο για τη στάση των «βαρώνων», στη Ρηγίλλης ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία για να μην ανοίξουν αυτή την ώρα άλλο μέτωπο με τα ιστορικά στελέχη. Λένε λοιπόν ότι δεν υπήρξε αδυναμία σύγκλησης του οργάνου.

Όλοι πλην του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν, όμως ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής έκρινε ότι πρέπει μόνος να δώσει τη λύση για να πάρει την υπόθεση αποκλειστικά πάνω του.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η λύση που δόθηκε διατηρεί τον κ. Γ. Καρατζαφέρη εντός και εκτός και επί τα αυτά της Ν.Δ., με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “