Το ακροδεξιό φάντασμα σκιάζει το συνέδριο της Ν.Δ.

Τα ακροδεξιά φαντάσματα πλανώνται πάνω από το συνέδριο της Ν.Δ. Ηγεσία και κορυφαία στελέχη ανησυχούν μήπως οι «σκληροί» επιχειρήσουν να ακυρώσουν με την παρουσία τους την πολιτική του μεσαίου χώρου, την οποία προσπαθεί να επιβάλει πάση θυσία ο κ. Κ. Καραμανλής. Οι ακροδεξιοί δεν είναι όμως το μόνο «αγκάθι» για την ηγεσία. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τη στάση που θα κρατήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Λιάπης και δεκάδες αποτυχόντες βουλευτές.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο τον Ιούνιο για έναν και μόνο λόγο: να επαναβεβαιώσει τη δύναμη και την ισχύ του ο κ. Κ. Καραμανλής και παράλληλα μέσα σ’ αυτό το κλίμα να διατηρήσει την κινητικότητα και τη δυναμική που είχε αποκτήσει ο κομματικός μηχανισμός την προεκλογική περίοδο. Η αρχική σκέψη ήταν το νέο συνέδριο να είναι ουσιαστικά μια επανάληψη του προηγούμενου. Δηλαδή του συνεδρίου του Μαρτίου που έγινε παραμονές των εκλογών και όλοι έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό χάριν της ενότητας που απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Η ίδια συνταγή

Υπέθεσαν λοιπόν στην Ρηγίλλης πως αφού τον Μάρτιο όλα πήγαν καλά, γιατί να μην πάνε και τον Ιούνιο αν ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή η οποία περιλαμβάνει: πρόεδρο και πάλι τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής τους τομεάρχες και μόνο αυτούς για να αποφευχθούν οι γκρίνιες. Η οργάνωση και η «παραγωγή» της εκδήλωσης θα γίνει και πάλι από τους κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Πηλείδη. Ο δεύτερος είναι ο διαφημιστής φίλος του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος και αυτή τη φορά θα πλαισιώσει την εκδήλωση με μοντέρνα ηχητικά και φωτιστικά εφέ.

Μόνο ο Σπανουδάκης να παίζει ζωντανά με την ορχήστρα του δεν θα υπάρχει αυτήν τη φορά. Στην περίπτωση του μουσικοσυνθέτη δεν ισχύει φαίνεται το «επανάληψη μήτηρ μαθήσεως». Μέχρι εδώ πάντως καλά. Ο ίδιος ο πρόεδρος εξήγγειλε το συνέδριο στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όλα έδειχναν να παίρνουν ήρεμα τον δρόμο τους, μέχρι που έπεσαν στο τραπέζι οι δεύτερες σκέψεις που είναι ανησυχητικές για την ηγεσία.

Το πρώτο χτύπημα

«Αγκάθια» αποκαλούν τους φόβους τους στην Ρηγίλλης και μάλλον έχουν δίκιο. Η αφορμή δόθηκε από την ανοιχτή διαφωνία του κ. Απ. Ανδρεουλάκου στην επιλογή του κ. Κ. Καραμανλή να ορίσει γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Δ. Σιούφα χωρίς να στηθεί κάλπη. Η κίνηση του κ. Απ. Ανδρεουλάκου, όπως έδειξε το αποτέλεσμα, δεν έπεσε στο κενό. Αντίθετα ο κ. Κ. Καραμανλής δέχθηκε το πρώτο ηχηρό χτύπημα, αφού 29 βουλευτές με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα στον πρόεδρο ότι στο εξής δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του για όλα.

Τι φοβούνται στην Ρηγίλλης ότι μπορεί να συμβεί στο συνέδριο; Μα, το αυτονόητο. Να ανέβουν στο βήμα, για παράδειγμα, δύο εκπρόσωποι της ακροδεξιάς πτέρυγας και να αφήσουν αιχμές για την πολιτική του μεσαίου χώρου. Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή γνωρίζουν καλά πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα επικεντρωθεί εκεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και θα χαθεί η μάχη των εντυπώσεων. Γι΄ αυτό και προειδοποιούν ότι ο πρόεδρος ψάχνει την αφορμή να «πάρει το κεφάλι» όποιου τολμήσει να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόμματος. Και κάθε φορά που γίνεται αυτή η προειδοποίηση τα στελέχη της Ρηγίλλης φροντίζουν να φωτογραφίζουν συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος που βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Οι αποτυχόντες

Δεν είναι όμως μόνο οι ακροδεξιοί που προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία της Ν.Δ. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί αποτυχόντες βουλευτές διαμηνύουν στην Ρηγίλλης τη μεγάλη ενόχλησή τους διότι, όπως λένε, δεν βοηθήθηκαν όσο περίμεναν από το κόμμα, ενώ αντίθετα ο μηχανισμός ενίσχυσε άλλους συνυποψηφίους τους. Κάποιοι μάλιστα προειδοποιούν ότι θα τα πουν έξω από τα δόντια στο συνέδριο.

Επισήμως στη Ν.Δ. λένε ότι όλα αυτά δεν τους απασχολούν και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Το ερώτημά τους είναι ποια στάση θα τηρήσει η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρκετούς συνέδρους. Η πρώην υπουργός, όπως είναι γνωστό, είχε διαφωνήσει με τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου. Μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Κ. Καραμανλή τον προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν καταστατικές αλλαγές σ’ αυτό το συνέδριο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τακτικό συνέδριο στο τέλος του χρόνου. Πάντως, η πρώην υπουργός, όπως λένε οι φίλοι της βουλευτές, δεν σκοπεύει αυτήν τη φορά να είναι τόσο φιλική με τον κ. Κ. Καραμανλή. «Βεβαίως και δεν θα αμφισβητήσει την ηγεσία, θα κάνει όμως επισημάνσεις για την τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα το κόμμα, οι όποιες θα ενοχλήσουν πολλούς», λένε χαρακτηριστικά. Όσο για τον κ. Κ. Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει το συνέδριο με απόλυτη αδιαφορία και δυσκολεύεται να κατανοήσει τη χρησιμότητά του αυτή την περίοδο. Ακόμη πάντως δεν έχει αποφασίσει αν θα μιλήσει στο συνέδριο και τι θα πει.

Και ο Μ. Λιάπης

Ένα ακόμη «αγκάθι» για το συνέδριο είναι ο κ. Μ. Λιάπης. Ο εξάδελφος του προέδρου της Ν.Δ. αποφεύγει την τελευταία εβδομάδα ­ μετά την απομάκρυνσή του από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού ­ να έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε στέλεχος της Ρηγίλλης, επομένως κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί στο συνέδριο. Μάλιστα κάποιοι προβλέπουν ότι ίσως φροντίσει να απουσιάσει επιδεικτικά για να καταδείξει την ενόχλησή του.

Όλα δείχνουν πάντως ότι αυτό θα είναι ένα συνέδριο όχι και τόσο εύκολο για τον κ. Κ. Καραμανλή, όπως αρχικά το είχε σχεδιάσει. Και όπως χαρακτηριστικά λέει ένα παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ., «άλλο είναι να γίνεται συνέδριο προεκλογικά και άλλο μετεκλογικά και μάλιστα έπειτα από μια ήττα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “