Αυτοκριτική μετά τα πανηγύρια

Ένα μήνα κράτησαν στη Ρηγίλλης οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη άνοδο του κόμματος στις εκλογές. Άλλο τόσο κράτησαν οι ιαχές των σκληρών για τη νοθεία. Τώρα ήρθε ή ώρα της περισυλλογής και της αυτοκριτικής. Ήρθε η στιγμή δηλαδή να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια της ήττας.

 

Ε. Μεϊμαράκης, Κ. Σημαιοφορίδης, Ά. Ψαρούδα – Μπενάκη. Τρία από τα μέλη της επιτροπής που θα διερευνήσει τη στάση του εκλογικού σώματος

Ο πρόεδρος του κόμματος και οι επιτελείς του, ανεξαρτήτως τι λένε δημοσίως, γνωρίζουν καλά ότι για την ήττα τους δεν έφταιξε η «παντοδυναμία του καθεστώτος Σημίτη» ούτε καθόρισαν το αποτέλεσμα οι όποιες «παράνομες ελληνοποιήσεις» που ενδεχομένως έγιναν. Θέλουν λοιπόν να διαπιστώσουν γιατί ενώ έφτασαν κοντά στο νήμα δεν κατάφεραν να το κόψουν. Έτσι συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία θα μελετήσει λεπτομερώς τη στάση του εκλογικού σώματος. Πρόεδρος της επιτροπής, που συγκρότησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., θα είναι ο νέος γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος πλέον είναι ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή και μάλιστα αποφασίστηκε να είναι πρόεδρος και του νέου συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Ιουνίου. Τα άλλη μέλη είναι ο «βετεράνος», όπως τον αποκαλούν στη Ρηγίλλης, πρώην βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα κ. Κ. Σημαιοφορίδης, η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ά. Ψαρούδα – Μπενάκη, οι βουλευτές κ.κ. Θ. Κασσίμης και Ευρ. Στυλιανίδης και ο πολιτικός αναλυτής κ. Ν. Καραχάλιος.

Η επιτροπή ως το συνέδριο θα έχει καταλήξει στα συμπεράσματά της και θα παραδώσει το πόρισμα για τα αίτια της ήττας στον κ. Κ. Καραμανλή. Η πρώτη δουλειά της επιτροπής είναι να επεξεργαστεί το αποτέλεσμα σε κάθε νομό χωριστά, από τη Θράκη ως την Κρήτη. Έτσι θα πληροφορηθεί ο πρόεδρος γιατί πήγε ή δεν πήγε καλά σε κάθε περιοχή το κόμμα. Δηλαδή, για παράδειγμα, έφταιξαν οι υποψήφιοι; Δεν περιόδευσαν εκεί κεντρικά στελέχη; Δεν ήταν επαρκείς οι δεσμεύσεις της ηγεσίας στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων; κ.λπ. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της Β’ Περιφέρειας Αθηνών. Η Ν.Δ., όπως είναι γνωστό, ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους τής μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας που καθορίζει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η πρώτη εκτίμηση της ηγετικής ομάδας είναι ότι το ψηφοδέλτιο δεν είχε ηχηρά ονόματα και ήταν ανισοβαρές σε σχέση με εκείνο της Α’ Αθηνών, στο οποίο υπήρχαν πολλά επώνυμα στελέχη. Ήδη από τώρα στη Ρηγίλλης γίνονται συζητήσεις για νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν στις προσεχείς εκλογές να στελεχώσουν αυτό το ψηφοδέλτιο και το πιθανότερο είναι να πολιτευθεί εκεί και ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, θα γίνει ανάλυση των συνθημάτων και του περιεχομένου του πολιτικού λόγου που χρησιμοποίησε το κόμμα την προεκλογική περίοδο. Στόχος είναι πάντως η επιτροπή να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτική του μεσαίου χώρου ήταν στη σωστή κατεύθυνση και εκτίναξε το ποσοστό του κόμματος στο 43%. Παράλληλα, θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέμειναν ως την τελευταία στιγμή στη σκληρή γραμμή. Αυτό θα δώσει και τη δυνατότητα στον πρόεδρο να προχωρήσει στον «αποκεφαλισμό» όποιου ακραίου βουλευτή συνεχίσει να παραβιάζει την επίσημη κομματική γραμμή. Και βέβαια κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στο πόρισμα, το οποίο θα απευθύνεται και στη βάση του κόμματος, θα υπάρχουν αναφορές στις παράνομες ελληνοποιήσεις με τις οποίες παραβιάστηκε η λαϊκή εντολή…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “