Εξετάσεις για ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Δύο θερμοί πολιτικοί μήνες για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζουν σήμερα. Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα, θα ρίξει όλο το βάρος στο καυτό πρόβλημα της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί ο ίδιος βήμα προς βήμα τις κρίσιμες διαδικασίες της τελικής φάσης για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής θέτει και πάλι το κόμμα σε κατάσταση «αγωνιστικής ετοιμότητας» για το συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Ιουνίου. Ένα συνέδριο στο οποίο θα επαναβεβαιώσει την ισχύ του και ταυτόχρονα θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης του κόμματος.

Αποφασίζει

Ο κ. Κ. Σημίτης τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το τελευταίο διάστημα άκουσε όλα όσα ήθελε να ακούσει για το θέμα αυτό. «Άκουσε πολλές και αντιφατικές μεταξύ τους απόψεις» λένε οι συνεργάτες του, αλλά σε κανέναν, όπως συνήθως κάνει, δεν άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του. Ήδη τα έργα τα ανέλαβε ο κ. Κ. Λαλιώτης και έτσι καταργήθηκε εκ των πραγμάτων η Γενική Διεύθυνση Έργων που είχε συγκροτηθεί στον «Οργανισμό Αθήνα 2004».

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες αλλαγές θα γίνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του «2004» το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Άλλοι στην κυβέρνηση μιλούν για «συγκρούσεις προσωπικών φιλοδοξιών», άλλοι για « ανικανότητα» ορισμένων μελών, άλλοι «για δυσκολία συνεννόησης των προσώπων «. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ο Πρωθυπουργός έχει πεισθεί ότι απαιτούνται αλλαγές. Ποια είναι τα πρόσωπα που θα αλλάξουν; Ουδείς γνωρίζει αυτή την ώρα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τ. Θωμόπουλος είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Κ. Σημίτη. Είναι όμως παράλληλα υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, επομένως έχει δυσκολία να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε περίπτωση αντικατάστασής του ακούγεται το όνομα του Ι. Στουρνάρα. Σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ασχολείται αποκλειστικά με την ΟΝΕ. «Μετά τις 20 Ιουνίου όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλη θέση» επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κ. Μπακούρη. Πάντως οι συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη διαβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνουν αποσπασματικές κινήσεις αλλά οι αλλαγές θα είναι συνολικές.

Συνέδριο τον Ιούνιο

Στη Ν.Δ. από την άλλη πλευρά ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του τρέχουν και δεν φθάνουν για να κρατήσουν σε εγρήγορση τα τοπικά κομματικά στελέχη και τους οπαδούς. Ήδη οι κομματικές οργανώσεις παίρνουν τις πρώτες οδηγίες και κατευθύνσεις για το συνέδριο του Ιουνίου. Ένα συνέδριο στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει ο κ. Κ. Καραμανλής, καθώς θα επαναβεβαιώσει πανηγυρικά τη δύναμη και την ισχύ του. Σημαντικά γεγονότα δεν αναμένονται στο συνέδριο αυτό, καθώς ουδείς πρόκειται να αμφισβητήσει τον πρόεδρο ούτε καταστατικές αλλαγές μπορούν να γίνουν αφού το συνέδριο είναι έκτακτο.

Αλλαγές

Εκεί όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει να προετοιμάσει το έδαφος για τις αλλαγές που είναι έτοιμος να κάνει στο τακτικό συνέδριο στο τέλος του χρόνου. Ποιες αλλαγές; Την απάντηση τη δίνει ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Ουσιαστικά θα γίνει ένα νέο κόμμα με άλλη δομή, άλλη οργάνωση και άλλη δυναμική. Ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα του μεσαίου χώρου, στο οποίο οι ακραίοι αν δεν προσαρμοσθούν θα αισθάνονται άβολα». Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως το τελευταίο διάστημα που τα στελέχη της Ρηγίλλης απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση στους βουλευτές της σκληρής πτέρυγας. Μάλιστα στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι δεν θα διστάσει ο κ. Κ. Καραμανλής να διαγράψει όποιον βουλευτή επιχειρήσει να μην ακολουθήσει την πολιτική του μεσαίου χώρου ή προκαλέσει με δηλώσεις του.

Την ίδια ώρα όμως που η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μιλά για μεσαίο χώρο, σύνθεση και συνεννόηση, συντηρεί με τη στάση της τις φωνές των ακραίων στελεχών που εξακολουθούν να μιλούν για νοθεία. Ο λόγος; Είναι απλός. Με τον τρόπο αυτό η Ρηγίλλης συνεχίζει τα τονώνει το ηθικό της βάσης. Παράλληλα ορισμένα στελέχη αισιοδοξούν ότι μέσα από την έρευνα την οποία γίνεται ίσως βρεθούν κάποιες τρανταχτές υποθέσεις παράνομων ελληνοποιήσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολιτικά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “