Διάλεξε τους τρεις σωματοφύλακες

Οι τρεις «καμπαλέρος» του Κώστα Καραμανλή, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο πάντα αφοσιωμένος στον πρόεδρο Δημήτρης Σιούφας, πήγαν νωρίς νωρίς το πρωί της Τρίτης στη Ρηγίλλης. Κάθησαν γύρω από ένα τραπέζι, κλείδωσαν την πόρτα και άρχισαν να ερευνούν εξονυχιστικά μία μία τις καταγγελίες που κομίζουν στη Ρηγίλλης τα τοπικά στελέχη για παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ψάχνουν καραμπινάτη

Και οι τέσσερις γνωρίζουν καλά ότι ο θησαυρός είναι άνθρακες. Όσο και αν ψάξουν δεν θα αποδείξουν ότι υπήρξε νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Η μυστική αποστολή όμως που τους έχει ανατεθεί είναι να αναζητήσουν μια καραμπινάτη, όπως χαρακτηριστικά λένε, παράνομη ελληνοποίηση την οποία θα αξιοποιήσουν πολιτικά. Θα φέρουν δηλαδή το θέμα στη Βουλή για να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να ενισχύσουν στους οπαδούς τους το αίσθημα της αδικίας. Έτσι αποφάσισαν να αρχίσουν μπαράζ ερωτήσεων προς την κυβέρνηση, ζητώντας κατάθεση εγγράφων από τους αρμόδιους υπουργούς, για να εντοπίσουν την παρανομία.

Σε διαρκή επαφή

Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να έκανε ανασχηματισμό με στόχο να βάλει πολύν κόσμο στο παιχνίδι. Μπορεί επίσης να έδωσε τον πιο ισχυρό τομέα στην Ντ. Μπακογιάννη. Παράλληλα όμως επέλεξε τους πιο στενούς του συνεργάτες, τους εξ απορρήτων που λένε, με τους οποίους θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και θα λαμβάνουν από κοινού τις κρίσιμες αποφάσεις. Ο πρώτος είναι χωρίς συζήτηση ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο δεύτερος ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο τρίτος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο καθένας από τους τρεις ακολούθησε διαφορετική διαδρομή για να φτάσει δίπλα στον πρόεδρο, όμως τώρα και οι τρεις φιλοδοξούν να αποτελέσουν την ισχυρή ομάδα.

Ο πιο στενός του φίλος

Για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο τα πράγματα είναι λίγο – πολύ γνωστά. Σχεδόν έξι χρόνια είναι ο πιο στενός του φίλος και έμπιστος συνεργάτης. Αυτό θα πει κάποιος δεν είναι είδηση. Η είδηση όμως είναι ότι ο Κ. Καραμανλής είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την απόδοσή του και ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό της καμπάνιας των εκλογών. Άρα όσοι είχαν… επενδύσει σε ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από τη θέση του εκπροσώπου μετά την εκλογική ήττα της Ν. Δ καλό είναι να το ξεχάσουν.

Πάντως ο ίδιος ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αλλάζει τακτική. Δηλαδή δεν θα ξημεροβραδιάζεται στη Ρηγίλλης. Ετοιμάζεται να οργανώσει το δικό του πολιτικό γραφείο και επιθυμεί, όπως λέει, να ασχοληθεί αρκετά με τα βουλευτικά καθήκοντα. Άλλωστε στις επόμενες εκλογές θα πολιτευθεί με σταυρό και από τώρα πρέπει να διαλέξει την εκλογική του περιφέρεια. Και αυτή θα είναι η Α’ ή η Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Προς το παρόν έχει αποκλείσει την Αχαΐα. Όσο και αν αλλάξει πάντως τον τρόπο της καθημερινής του λειτουργίας, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσει να είναι ο άνθρωπος που θα πληροφορείται πρώτα από όλους τις αποφάσεις του προέδρου και η γνώμη του θα είναι σημαντική στη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αυτή την περίοδο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Η σχέση τους πέρασε πολλές διακυμάνσεις. Μεγάλο διάστημα υπήρχε ανάμεσά τους καχυποψία, καθώς ο καθηγητής στο συνέδριο του Μαρτίου του ’97 έμεινε πιστός ως το τέλος στον Μ. Έβερτ. Όλα αυτά όμως τα διέλυσε ο χρόνος, καθώς ο Π. Παυλόπουλος με τον τρόπο που κινήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια έδειξε στον Κ. Καραμανλή ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην τον εμπιστεύεται. Έτσι τα όποια σύννεφα υπήρχαν τα διέλυσε ο χρόνος. Οι δύο άνδρες διατηρούν και κοινωνική σχέση, τρώνε δηλαδή μετά των συζύγων τους στη Ραφήνα, και δεν περνά μέρα που να μη μιλήσουν στο τηλέφωνο. Άνθρωπο-ορχήστρα αποκαλούν στη Ρηγίλλης τον Πρ. Παυλόπουλο, αφού μπορεί να κάνει 10 δουλειές ταυτόχρονα και να τις διεκπεραιώνει όλες με την ίδια επιτυχία. Πάντα ο Κ. Καραμανλής του ανέθετε τις δύσκολες δουλειές. Εκείνος συνέτασσε τις προτάσεις νόμου, τις τροπολογίες και προεκλογικά σήκωσε μεγάλο βάρος περιοδειών και τηλεοπτικών εμφανίσεων.

Η συνεργασία

Τώρα ο Κ. Καραμανλής τον αναβάθμισε σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Και αυτή τη θέση την αναλαμβάνει σε μια Βουλή που θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα, άρα ανοίγεται για τον καθηγητή πεδίον δόξης λαμπρόν. Η πολύ στενή συνεργασία του Κ. Καραμανλή με τον Β. Μεϊμαράκη δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν καλά τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στη Ρηγίλλης. Ο Β. Μεϊμαράκης ήταν ο άνθρωπος που έστησε όλες τις γέφυρες του Κ. Καραμανλή με τον πρώην πρωθυπουργό και την Ντόρα Μπακογιάννη. Και όπως απεδείχθη, τα αποτέλεσμα ήταν καλά. «Για να στήνεις γέφυρες πρέπει να είσαι φερέγγυος συνομιλητής και των δύο πλευρών» λένε στη Ρηγίλλης και προσθέτουν:

«Ο Μεϊμαράκης απέδειξε ότι μπορεί να συνομιλεί έντιμα και με τις δύο πλευρές. Χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, του οποίου είναι πολιτικό παιδί, και την Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι στενή του φίλη, εργάστηκε με μεγάλη προθυμία στο πλευρό του Κ. Καραμανλή, αποδεικνύοντας ότι ο κομματικός του πατριωτισμός είναι πάνω από τις προτιμήσεις του στα πρόσωπα». Η μεγαλύτερη επιτυχία που χρεώνεται ο Β. Μεϊμαράκης είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου, στο οποίο ήταν πρόεδρος. Τώρα ανέλαβε τα καθήκοντα του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού. Μια θέση την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο Μ. Λιάπης ενώ στην περίοδο της ηγεσίας Έβερτ την κατείχε ο Κ. Καραμανλής. Θεωρείται η πιο σημαντική Γραμματεία του κόμματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “