Σταύρωσε τον εξάδελφο...

Σταύρωσε» τον εξάδελφό του κ. Μ. Λιάπη ο κ. Κ. Καραμανλής. Τον απομάκρυνε από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και δεν τον συμπεριέλαβε στο νέο διευρυμένο όργανο των τομεαρχών. Η κρίση που υπήρχε στις σχέσεις των δύο εξαδέλφων τα τελευταία τρία χρόνια βγήκε χθες στην επιφάνεια και κανείς δεν αμφιβάλλει στη Ρηγίλλης ότι θα υπάρξει συνέχεια με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Οι δρόμοι των δύο εξαδέλφων δεν συναντήθηκαν ποτέ από την εφηβεία μέχρι και σήμερα. Τώρα ο πρόεδρος απομακρύνει τον Μ. Λιάπη και από το περιβάλλον του

Την ώρα που ανακοινώθηκε ο «ανασχηματισμός» τού κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Μ. Λιάπης ταξίδευε από το Παρίσι στην Αθήνα χωρίς να γνωρίζει τίποτε για το περιεχόμενό του. Χθες το βράδυ, μετά την επιστροφή του, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Δεν κρύβει όμως τη μεγάλη ενόχλησή του, καθώς πληροφορήθηκε εδώ και μία εβδομάδα από τις εφημερίδες ότι τη θέση του στον πολιτικό σχεδιασμό πρόκειται να αναλάβει κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Μέχρι και προχθές το βράδυ και ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό για την κοινοβουλευτική συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έλεγε, δεν είχε δεχθεί τηλεφώνημα του προέδρου με το οποίο να του γνωστοποιεί τις προθέσεις του. Από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. έγινε γνωστό ότι χθες το πρωί επικοινώνησε μαζί του ο κ. Κ. Καραμανλής και του πρότεινε να αναλάβει τον πρώτο τη τάξει τομέα, δηλαδή την παρακολούθηση των θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Εκείνος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως θεωρεί υποβάθμιση την απομάκρυνσή του από τον Πολιτικό Σχεδιασμό. Παράλληλα, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος διευκρίνιζε ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρούσε επιτυχημένο τον κ. Μ. Λιάπη στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού. Ήθελε όμως να τον μετακινήσει σε άλλο πόστο, που έκρινε ότι είναι καλύτερο». Οι φίλοι τού κ. Μ. Λιάπη, πάντως, του λένε πως «θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος του κόμματος να τον έχει καλέσει στο γραφείο πριν από ημέρες και να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούσε αυτή την ώρα να του αναθέσει άλλα καθήκοντα». Κατά τα άλλα, ο «ανασχηματισμός» του κ. Κ. Καραμανλή έκρυβε εκπλήξεις. Οι τομεάρχες από επτά έγιναν δεκατρείς, ενώ οκτώ νέα πρόσωπα τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ετέθη εκτός οργάνου, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Βουλγαράκης αναβαθμίστηκαν, ενώ την ευθύνη του πρώτου τη τάξει υπουργείου κατέλαβε ο κ. Β. Πολύδωρας. Μία θέση που κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος πλέον είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Τομεάρχης για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών τοποθετήθηκε ο κ. Α. Παπαληγούρας ο οποίος, όπως είναι γνωστόν, είχε διαγραφεί για έναν χρόνο από τη Ν.Δ. Επίσης, τομεάρχης για θέματα Υγείας ανέλαβε ο προερχόμενος από την «Άνοιξη» κ. Ν. Κακλαμάνης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχει πλέον κανένα κομματικό αξίωμα ο κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος όμως λέει ότι αυτό το ζήτησε ο ίδιος από τον πρόεδρο του κόμματος.

 

Οι νέοι τομεάρχες της Ν.Δ.

1. Τομέας Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: Βύρων Πολύδωρας.

2. Τομέας Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών: Ντόρα Μπακογιάννη.

3. Τομέας Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Γιώργος Αλογοσκούφης.

4. Τομέας Ανάπτυξης: Γιώργος Βουλγαράκης.

5. Τομέας ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.: Σάββας Τσιτουρίδης.

6. Τομέας Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: Γιώργος Καλός.

7. Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Θανάσης Νάκος.

8. Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Μαριέττα Γιαννάκου.

9. Τομέας Υγείας και Πρόνοιας: Νικήτας Κακλαμάνης.

10. Τομέας Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Θόδωρος Αναγνωστόπουλος.

11. Τομέας Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων: Μανώλης Κεφαλογιάννης.

12. Τομέας Ναυτιλίας και Τουρισμού: Γιάννης Παπαθανασίου.

13. Τομέας Μεταφορών και Επικοινωνιών: Αναστάσης Παπαληγούρας.

* Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος: Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “