«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»

Δύο κρίσιμους τομείς αναλαμβάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Κ. Καραμανλής, έπειτα από σκέψη αρκετών ημερών, κατέληξε στην απόφαση να της αναθέσει τα καθήκοντα τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Δύο θέματα τα οποία την προηγούμενη τριετία τα χειριζόταν μόνος του και γι’ αυτό δεν είχε τοποθετήσει αρμόδιο τομεάρχη. Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά προχωράει σε άνοιγμα προς την πρώην υπουργό, η οποία μέχρι σήμερα ήταν τομεάρχης για θέματα Ανάπτυξης. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία της με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η οποία οριστικοποιήθηκε σε συνάντηση που είχαν το Σάββατο και φρόντισαν και οι δύο να κρατηθεί μέχρι και χθες μυστική.

Η δεύτερη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή, τις προσεχείς ημέρες, θα είναι να τοποθετήσει την κ. Ντ. Μπακογιάννη στο πολιτικό συμβούλιο, το οποίο σχεδιάζει να συγκροτήσει. Ένα όργανο, το οποίο ουσιαστικά θα λαμβάνει όλες τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Κατά πάσα πιθανότητα, θα συμμετέχουν σε αυτό ακόμη οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Μ. Λιάπης, Ν. Μεϊμάρακης και Άρ. Σπηλιωτόπουλος.

Τη νύχτα των εκλογών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη πήγε δύο φορές στη Ρηγίλλης. Η πρώτη φορά ήταν νωρίς, όταν τα έξιτ πολ έδειχναν ότι η Ν. Δ κερδίζει τη μάχη. Τότε είπαν οι «άσπονδοι» φίλοι της ότι έσπευσε να πάρει μερίδιο από τη δόξα της βραδιάς. Μπέρδεψε όμως φίλους και εχθρούς όταν επέστρεψε αργά το βράδυ, μόλις η πλάστιγγα είχε γείρει οριστικά προς το ΠΑΣΟΚ. Κάθησε επί πολλή ώρα στο γραφείο του προέδρου και ύστερα τον συνόδεψε στο Ζάππειο. Ήταν μία κίνηση με την οποία ήθελε να καταστήσει σαφές ότι θα είναι στο πλευρό του και την επόμενη ημέρα των εκλογών και πως δεν προτίθεται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, να θέσει θέμα ηγεσίας. Σήμερα με τη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» εξηγεί τη στάση της εκείνη τη νύχτα και δίνει το στίγμα της για τη νέα περίοδο. «Η ήττα είναι ορφανή, ενώ η νίκη έχει πολλούς πατεράδες. Αυτό ήταν που ήθελα να υποδηλώσω με την παρουσία μου εκείνη τη νύχτα εκεί».

Η πρώην υπουργός εμφανίζεται λοιπόν έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την ηγεσία, θέτει όμως προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να επιμείνει η Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο και η δεύτερη ο κ. Κ. Καραμανλής να αποφασίσει να ανοίξει το παιχνίδι. «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», λέει. Όσο για τις δικές της φιλοδοξίες να ηγηθεί του κόμματος, μη φαντασθεί κανείς ότι τις πέταξε στο καλάθι. Κάθε άλλο. Απλώς, τις τοποθέτησε προς το παρόν στο ράφι, διότι ξέρει καλά να περιμένει.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν επιθυμεί να την ταυτίζουν σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητές της με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ή να τις χρεώνουν τις κινήσεις και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού. Και για να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα δηλώνει κατηγορηματικά: «Εγώ πατέρα, δόξα τω Θεώ, έχω. Κηδεμόνα στην πολιτική δεν έχω».

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Μπακογιάννη, και πάλι πρώτη στην Α’ Αθήνας. Σας ικανοποίησε το αποτέλεσμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε προσωπικό επίπεδο βεβαίως με ικανοποίησε και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλες και όλους, οι οποίοι μου έκαναν την τιμή να με φέρουν πρώτη σε μία πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια όπως είναι η περιφέρεια της Αθήνας. Στο ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, δεν σας κρύβω ότι περίμενα πως ο ελληνικός λαός θα αποφάσιζε να γυρίσει σελίδα. Ήλπιζα ότι θα αλλάζαμε εποχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καταφέρατε να αγγίξετε το νήμα, αλλά δεν το κόψατε. Τι έφταιξε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πρέπει να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Σαφώς υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες που στοίχισαν την κρίσιμη ώρα της τελικής ευθείας. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει μία πολύ σοβαρή και σε βάθος ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα: Πώς προέκυψαν οι εκατέρωθεν μεγάλες συσπειρώσεις; Ποιοι τελικά κατέληξαν ανεξάρτητα από αυτό που ψήφιζαν πριν, να έρθουν κοντά μας ­ απ’ όλους τους χώρους ­ και ήταν πολλοί; Ποιοι, αντίθετα, επιθυμούσαν να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ, πώς λειτούργησε το «αντιδεξιό σύνδρομο» και γιατί το 2000 επιζεί ακόμη, κατά τη γνώμη μου, εντελώς παράλογα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν πολλοί «σκληροί» στο κόμμα σας. Και στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα νομίζω πως είναι περισσότεροι, οι οποίοι σπρώχνουν το κόμμα σε ακραίες θέσεις. Θεωρείτε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να στραφεί η Ν.Δ. προς τον λαϊκισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω τι εννοείτε με τον όρο «σκληροί». Ο λαϊκισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε στην προεκλογική περίοδο την υπευθυνότητά και τη σοβαρότητά της. Διολίσθηση σε δημαγωγίες ή σε λαϊκισμούς μπορεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα να είναι πολιτικά επωφελείς, μακροχρόνια όμως θα είναι τεράστιο πλήγμα για το κόμμα, για ένα κόμμα τόσο μεγάλο όσο είναι η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να καταστεί κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν πρέπει να αρκεσθεί στην απλή συσπείρωση των διαμαρτυρομένων ή δυσαρεστημένων Ελλήνων από την πολιτική τής κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει σαφή πρόταση εξουσίας, και τους τελευταίους μήνες δουλέψαμε με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα πρώτα σημάδια, πάντως, θα έπρεπε να σας ανησυχούν. Βουλευτές του κόμματός σας αναφέρουν δημοσίως ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές και εμμέσως δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρνηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Είμαστε βεβαίως υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλες τις καταγγελίες. Και να το κάνουμε όχι για να αλλάξουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για να προφυλάξουμε τον ελληνικό λαό από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, εάν έχουν υπάρξει. Αυτό όμως για να βγει κανείς σοβαρά να το ισχυριστεί χρειάζεται μελέτη και αποδεικτικά στοιχεία.

«Η ήττα είναι ορφανή, η νίκη έχει πολλούς πατεράδες»

 

Το άνοιγμα. Η κίνηση του κ. Καραμανλή να τοποθετήσει την κυρία Μπακογιάννη τομεάρχη στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, καθώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, έφερε τα δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. πιο κοντά

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη διαδικασία που επέλεξε ο κ. Κ. Καραμανλής να εκλέξει γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Δ. Σιούφα διά βοής και χωρίς να στηθεί κάλπη. Η ίδια δεν αποκαλύπτει τι ψήφισε. Όσοι τη γνωρίζουν καλά, όμως, λένε πως μία από τις 6 λευκές ψήφους ήταν δικιά της. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα στον κ. Κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σε τόσο σημαντικά θέματα χωρίς πρώτα να έχει συζητήσει με τα άλλα κορυφαία στελέχη. Πάντως, όταν ερωτάται για τις 29 ψήφους διαμαρτυρίας που βρέθηκαν στην κάλπη, περιορίζεται να πει: «Είναι λογικό φαινόμενο η διαφορετική ψήφος και αποτελεί επιλογή σε μια δημοκρατική διαδικασία».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε σ’ αυτή τη Βουλή να προκύπτουν οριζόντιες συμμαχίες μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων για διάφορα καυτά θέματα, όπως π.χ. στο ασφαλιστικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν το αποκλείω. Έχω την αίσθηση ότι σε αυτήν τη Βουλή πολλές παγιωμένες αντιλήψεις θα ξεπεραστούν. Υπάρχουν πολλοί νέοι και καινούργιοι βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν γιατί οι ψηφοφόροι εκτίμησαν ότι μπορούν να εκφράσουν το αίτημα της αλλαγής, της ανανέωσης κάποιων πρακτικών και νοοτροπιών. Πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την απαίτηση και αυτό είναι ένα κρίσιμο στοίχημα όλων μας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η Βουλή έχει μια δυναμική και θα έχει μεγαλύτερη κινητικότητα από παλαιότερα Σώματα. Για μένα είναι μείζον θέμα η Βουλή να επιδιώξει μια ουσιαστική και σε βάθος αλλαγή του Κανονισμού. Ο Κανονισμός αυτός έχει οδηγήσει στην παντοκρατορία γραμμών και φίμωσης βουλευτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη Νέα Δημοκρατία λένε ότι επί της ουσίας είστε αυτήν την περίοδο το νούμερο δύο του κόμματος, ακόμη και αν δεν σας εδόθη κομματικό αξίωμα από το οποίο να προκύπτει αυτός ο ρόλος. Κομματικό αξίωμα, λοιπόν, δεν πήρατε, γιατί δεν θέλετε ή γιατί δεν σας πρότειναν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα πρώτα δεν υπάρχουν νούμερα δύο, τρία ή πέντε στη Νέα Δημοκρατία. Ούτε μου προτάθηκε ποτέ συγκεκριμένο αξίωμα ούτε επεδίωξα να αποκτήσω κάποιο. Όσες φορές το θέλησα, διεκδίκησα αιρετές θέσεις με την ψήφο της κομματικής μας βάσης. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη καταξίωση για έναν πολιτικό είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου γι’ αυτόν. Γι’ αυτό και νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ψηφοφόρους μου, αλλά και για όσους, απ’ όλους τους χώρους, αναγνωρίζουν και τιμούν την προσπάθεια και το έργο που κάνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τη νύχτα των εκλογών η παρουσία σας δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος ερμηνεύθηκε ως πράξη στήριξης του κ. Καραμανλή. Πράγματι αυτό σήμαινε η εμφάνισή σας αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι αρκετά παλιά στην πολιτική, έχω ζήσει πολλές ήττες και λίγες νίκες ­ για να είμαι ειλικρινής. Έχω μάθει λοιπόν ότι, συνήθως, «η ήττα είναι ορφανή, ενώ η νίκη έχει πολλούς πατεράδες». Αυτό το οποίο ήθελα να υποδηλώσω με την παρουσία μου εκείνη τη νύχτα είναι ότι και στην ήττα είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Τουλάχιστον εγώ ήμουν, εν πάση περιπτώσει, εκεί όπως ήταν εκεί και πολλά άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως με την κίνηση όμως αυτή ακυρώνετε για μεγάλο διάστημα τις δικές σας φιλοδοξίες, να ηγηθείτε κάποια στιγμή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω πει πολλές φορές ότι στόχος δικός μου δεν είναι απλώς μια προσωπική πορεία. Οι φιλοδοξίες μου περνάνε μέσα από την επιτυχία και όχι από την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κεντροδεξιός χώρος χρειάζεται δυναμική έκφραση. Παγίως υποστηρίζω ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Γι’ αυτό και άποψη μου είναι ­ και επιμένω σ’ αυτήν ­ ότι η δύναμη της Ν.Δ. είναι η δημοκρατική λειτουργία, η συλλογικότητα της δράσης, η σύνθεση των απόψεων, η οποία οδηγεί σε ενιαίο πολιτικό λόγο και σε αποτελεσματικότητα. Σ’ αυτόν τον τομέα θα δώσω λοιπόν το σύνολο των δυνάμεών μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι «άσπονδοι» φίλοι σας λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο για σας. Λένε ότι σας εξυπηρετούσε ή η νίκη της Ν.Δ., οπότε θα ήσασταν μια σημαντική υπουργός, ή η ήττα με διαφορά, για να θέσετε θέμα διαδοχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι «άσπονδοι» φίλοι μου ουδέποτε με έχουν καταλάβει. Φαντάζομαι ότι θα παραμείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη με ερωτηματικά.

Στην ουσία το κόμμα χρειάζεται επανίδρυση

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαφωνούσε με τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Ιούνιο. Και αυτήν τη διαφωνία της διατύπωσε εγκαίρως στον πρόεδρο της Ν.Δ. σε συνάντηση που είχαν πριν από δέκα ημέρες. Ο κ. Κ. Καραμανλής, παρά τη διαφωνία της, ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο για τις 3 και 4 Ιουνίου. Το Σάββατο όμως την κάλεσε και πάλι στο γραφείο του και ζήτησε τη συνεργασία της. Τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και στο έκτακτο συνέδριο δεν θα γίνουν καταστατικές αλλαγές. Όσο για την επανίδρυση της Ν.Δ., την οποία πολλές φορές έχει ζητήσει στο παρελθόν, εξηγεί ότι δεν είναι δογματική στους όρους. Και τονίζει: «Μπορούμε να το πούμε μετεξέλιξη, με ενδιαφέρει το διά ταύτα, με ενδιαφέρει η ουσία. Και στην ουσία η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται επανίδρυση. Σήμερα, πλέον, κανένας δεν το αρνείται. Παλαιότερα ένιωθα μεγάλη μοναξιά όταν το πρότεινα. Σήμερα και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες να προσεγγίσουν την κοινωνία. Αυτές είναι οι τελευταίες εκλογές που κάναμε με τις δομές οι οποίες ίσχυσαν στη Μεταπολίτευση. Νομίζω ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει το μήνυμα γι’ αυτό και αρχίζει να μιλάει για τις δικές του αλλαγές».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προβλέπετε ανακατατάξεις αυτήν την τετραετία; Μετακινήσεις στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων από το ένα προς το άλλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν το πιστεύω. Το πρόβλημα, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν είναι στενά κομματικό. Έγκειται στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα, έτσι όπως λειτούργησαν, βρέθηκαν στις παρυφές της κοινωνίας, άσχετα αν σήμερα κάποιοι πανηγυρίζουν για τη νίκη του δικομματισμού. Η νίκη του δικομματισμού υπήρξε γιατί το επέβαλε το εκλογικό σύστημα και γιατί ο τόπος χρειαζόταν σταθερή κυβέρνηση ­ και ο Έλληνας με το αισθητήριό του το αντελήφθη. Στήριξε λοιπόν τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να παραβλέψουν τις αδυναμίες τους, τα προβλήματά τους και να θεωρήσουν ότι θα προχωρήσουν με τις ίδιες δομές και με τις ίδιες αντιλήψεις που κυριάρχησαν στις αρχές της Μεταπολίτευσης.

«Πατέρα έχω, δόξα τω Θεώ, κηδεμόνα στην πολιτική δεν έχω»

 

Κόρη-πατέρας. Η κυρία Μπακογιάννη εξηγεί την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να σχολιάσει την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σιωπή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. Και ενώ δεν μιλάει για το αποτέλεσμα, τοποθετήθηκε για το υπουργείο Εξωτερικών. Πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι αυτή η δήλωση είναι τα προεόρτια μιας μελλοντικής σύγκρουσης της Ντόρας Μπακογιάννη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Έχει αλήθεια αυτή η διαπίστωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η σεναριολογία αυτή στερείται σοβαρότητας. Εγώ πατέρα, δόξα τω Θεώ, έχω. Κηδεμόνα στην πολιτική δεν έχω. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει αποδείξει διαχρονικά ­ και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ­ το ενδιαφέρον του για τα εθνικά θέματα. Κάνοντας την απλή σύγκριση μεταξύ της εποχής που ήταν οι Πάγκαλος, Γεώργιος Παπανδρέου και Κρανιδιώτης στο υπουργείο Εξωτερικών, με όσες αδυναμίες και αν υπήρχαν τότε, θεώρησε ότι έπρεπε να τοποθετηθεί. Να εκφράσει την αγωνία του για τη στελέχωση του υπουργείου Εξωτερικών. Και αυτό το έκανε σε μία εποχή πολύ κρίσιμη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “