Θέλει την Αθήνα Μητρόπολη

Δύο πολιτικά ολισθήματα μέσα σε ένα χρόνο για ένα κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής είναι πολλά. Να καταφέρνει όμως ο άνθρωπος που τα διέπραξε να διατηρεί σχεδόν στο ακέραιο τη δημοτικότητά του, με οριακές απώλειες, θα πρέπει να λέγεται Δημήτρης Αβραμόπουλος. Φίλοι και αντίπαλοι του δημάρχου της Αθήνας σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδέχονται πλέον ότι η «ανθεκτικότητά του» είναι μοναδική.

Η δημόσια εικόνα του είναι τόσο καλή, ώστε να ξεπερνά τους σκοπέλους και τις αναποδιές με μοναδική επιδεξιότητα. Κάθε φορά που πολιτικοί και δημοσιογράφοι σπεύδουν να προβλέψουν «ο Αβραμόπουλος τώρα είναι σε δεινή θέση», έρχονται οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώνουν το αντιθετο. Μετά τις παλινδρομήσεις του για νέο κόμμα πριν από ένα χρόνο, η δημοτικότητά του πήγε από το 68% στο 65%. Και τώρα, μετά τα όσα συνέβησαν με την άρνησή του να ενταχθεί στη Ν.Δ. πήγε από το 65% στο 63%. Δηλαδή, σαν να μη συνέβη τίποτα.

Και επειδή ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμή του στην κοινωνία, φαίνεται ότι βρήκε τη διέξοδο ύστερα από δύο μήνες σιωπής και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες. Θέτει νέους στόχους με τους οποίους, ανεξαρτήτως αν θα τους πετύχει ή όχι, σίγουρο είναι ότι και πάλι θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, λοιπόν, έχει δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας για τρίτη τετραετία. Το είπε και δεν θα το πάρει πίσω. «Εγώ τηρώ τις δεσμεύσεις μου. Θα εξαντλήσω την τετραετία, αλλά δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος». Επιδιώκει όμως τη δημιουργία μίας νέας θέσης που θα του πηγαίνει «γάντι» και μέσα από αυτή να παραμείνει για μία ακόμη τετραετία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιθυμεί λοιπόν να γίνει η Αθήνα μητροπολιτικός δήμος κατά το μοντέλο της Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων ανά τον πλανήτη. Τι σημαίνει αυτό; Η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας θα έχει έναν υπερδήμαρχο, συντονιστή του έργου των άλλων δημάρχων. Και αυτή είναι μία θέση εν όψει της Ολυμπιάδας, που, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν είναι μικρή. Αν μάλιστα την κατέχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι προφανές ότι ο… Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ θα ζηλέψει τη δόξα και την προβολή του.

Το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ταξιδέψει πολύ. Πήγε στην Αμερική, στην Ευρώπη, αντέγραψε τον τρόπο λειτουργίας των μητροπολιτικών δήμων και έχει έτοιμη την πρότασή του προς τα πολιτικά κόμματα.

Τα εμπόδια στα σχέδιά του

Το ερώτημα είναι ποιο λόγο έχουν αυτήν την ώρα οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του δημάρχου; Η πρώτη απάντηση είναι ότι και οι δύο δεν έχουν κανένα λόγο και του δώσουν πόντους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πολύ ενοχλημένος μαζί του, αφού δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να επιστρέψει στη Ρηγίλλης. Και ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε ο δήμαρχος να εγκαταλείψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενεργοποιήσει τα σχέδιά του για την ίδρυση νέου κόμματος, ώστε να έχει μια σταθερή απειλή ο κ. Κ. Καραμανλής. Έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα. Κανείς όμως δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σ’ ένα χρόνο. Τα δεδομένα στην πολιτική ζωή αλλάζουν και τα συμφέροντα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να είναι διαφορετικά.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν τελικά ο δήμαρχος δεν πετύχει αυτόν τον στόχο τι θα κάνει; «Έχει ο Θεός», λένε οι φίλοι του. Και προσθέτουν: «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το σίγουρο είναι ότι δεν θα απομακρυνθεί από την πολιτική όπως πολλοί ελπίζουν. Ένα πολιτικό στέλεχος με την εμβέλειά του θα βρει διεξόδους».

Όσο για τη φιλοδοξία του να ιδρύσει κόμμα, μπορεί προς το παρόν να την τοποθέτησε στο ράφι, όμως δεν την ξέχασε. Αν ο εκλογικός νόμος αλλάξει προς το αναλογικότερο, τότε ο κ. Κ. Καραμανλής θα χάσει τον ύπνο του για όλους τους γνωστούς λόγους και για έναν ακόμη: το ενδεχόμενο να ιδρυθεί νέο κεντροδεξιό κόμμα υπό τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Αυτή την ώρα όμως δεν γίνονται τέτοιες σκέψεις στην Πλατεία Κοτζιά, αφού το 43% που εξασφάλισε η Ν.Δ. δεν αφήνει περιθώρια για νέα πολιτικά σχήματα.

Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα

Πάντως, οι σχέσεις του δημάρχου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. αυτή την ώρα είναι ιδιαιτέρως ψυχρές. Όχι πως ήταν ποτέ θερμές. Οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν κατάφεραν ποτέ να μιλήσουν την ίδια γλώσσα. Άλλη είναι η φιλοσοφία του κάθε ενός για τη ζωή και άλλη η στάση τους απέναντι στην πολιτική. Όσοι ξέρουν καλά και τους δύο προβλέπουν ότι οι δρόμοι του δημάρχου και του προέδρου της Ν.Δ., αφού δεν συναντήθηκαν αυτήν τη φορά, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να συναντηθούν στο μέλλον.

Προς το παρόν, ο δήμαρχος Αθηναίων απολαμβάνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δημαρχία της Αθήνας. Ζει χωρίς το άγχος τού αν θα ιδρύσει ή δεν θα ιδρύσει κόμμα και αν θα επιστρέψει ή όχι στη Ν.Δ. Τα τηλέφωνα από τα πολιτικά στελέχη που τον πίεζαν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση λιγόστεψαν και το σημαντικότερο περιορίστηκαν οι καθημερινές πιέσεις των δημοσιογράφων για αποκαλυπτικές συνεντεύξεις στις οποίες θα… άνοιγε τα χαρτιά του ο δήμαρχος. Τώρα βρίσκει χρόνο να πεταχτεί και μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να στηρίξει το ηθικό των οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγώνα μπάσκετ με την Μακάμπι.

Και κάτι ακόμη, ο δήμαρχος τελευταίως ανακάλυψε τη χαρά που κρύβει η συχνή ενασχόληση με τα παιδιά του. Κάθε Σαββατοκύριακο παίρνει την οικογένεια και φεύγει από την πρωτεύουσα. «Οργώνει» τα βουνά της Αρκαδίας και καταλήγει στο πατρικό του σπίτι, στο Ελληνικό. Εκεί που, όπως λέει μεταξύ αστείου και σοβαρού, θα κλείσει την πολιτική του καριέρα κάποια ημέρα ως δήμαρχος της γενέτειράς του κατά το πρότυπο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “