29 δεν συνεμορφώθησαν...

Την πρώτη ηχηρή προειδοποιητική βολή δέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

 

Στιγμιότυπο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., κατά το οποίο ο Δ. Σιούφας χειροκροτεί τον Κ. Καραμανλή ενώ προσέρχεται στο βήμα

Είκοσι εννέα βουλευτές διαφώνησαν με την επιλογή τού κ. Κ. Καραμανλή να ορίσει γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Δ. Σιούφα χωρίς να στηθεί κάλπη και να τηρηθούν οι διαδικασίες εκλογής. Με την κίνηση αυτή, οι διαφωνούντες ήθελαν να καταστήσουν σαφές στον πρόεδρο ότι δεν θα του επιτρέψουν να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην τους και να τους φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων. «Μπορεί το κόμμα να έφθασε 43%, αλλά τις εκλογές τις χάσαμε. Ουδείς αμφισβητεί τις ικανότητες του προέδρου, αλλά το κόμμα δεν μπορεί πλέον να είναι ενός ανδρός αρχή», έλεγε με έμφαση στο περιστύλιο της Βουλής κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. μετά την ψηφοφορία.

Τίποτε δεν προμήνυε ότι η χθεσινή συνεδρίαση θα είχε αυτό τον επίλογο. Οι βουλευτές, ιδιαίτερα οι νέοι, έφθασαν νωρίς νωρίς, χαμογελαστοί, πήραν θέση στην αίθουσα και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο. Εκείνος εισήλθε θριαμβευτικά στην αίθουσα, μίλησε με ύφος νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, κατήγγειλε το «καθεστώς» του ΠΑΣΟΚ και έδωσε στο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του από εδώ και στο εξής, επαλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «η Ν. Δ είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου».

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι προτείνει τον κ. Δ. Σιούφα για γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους κ.κ. Γ. Καλατζή, Δ. Κωστόπουλο, Γ. Σαλαγούδη, Γ. Τρυφωνίδη και Ελ. Παπαγεωργίου για αναπληρωτές του. Και ενώ αρκετοί βουλευτές χειροκροτούσαν, ο κ. Απ. Ανδεουλάκος ζήτησε τον λόγο και είπε: «Είναι γνωστή η δημοκρατική μου ευαισθησία. Διαφωνώ όμως με τη διαδικασία αυτή και αυτοπροτείνομαι για γραμματέας. Παρακαλώ να στηθεί κάλπη». Πριν συνέλθει από τον αιφνιδιασμό αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ., αγανακτισμένη παρενέβη στη συζήτηση η κ. Φάνη Πετραλιά: «Μα είναι δυνατόν να έχουν εκλεγεί τόσες γυναίκες και να μην τοποθετείται ούτε μία στη θέση τού αναπληρωτή γραμματέα; Και οι πέντε ανδρες πρέπει να είναι; Προτείνω λοιπόν την κ. Παρθένα Φουντουκίδου».

Η κ. Π. Φουντουκίδου δεν ενθουσιάστηκε όμως με την πρόταση αυτή, πήρε τον λόγο και αφού ευχαρίστησε, είπε ότι δεν αποδέχεται διότι κάτι τέτοιο θα ήθελε να συμβεί μέσα από κάποια άλλη δημοκρατική διαδικασία. Έτσι στήθηκε η κάλπη, που έβγαλε το εξής αποτέλεσμα: 91 ψήφισαν τον κ. Δ. Σιούφα, 23 τον κ. Απ. Ανδρεουλάκο και 6 έριξαν λευκό. Μέχρι αργά χθες τη βράδυ όλοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους διαφωνούντες. Κανείς όμως δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει ποιος πήγε κόντρα στην επιλογή του προέδρου.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τηρούσε σιωπή ιχθύος. Φίλοι της βουλευτές έλεγαν, όμως, ότι το πιθανότερο είναι να ψήφισε λευκό, διαφωνώντας όχι με το πρόσωπο του κ. Δ. Σιούφα, αλλά με τη διαδικασία. Η Ρηγίλλης, πάντως, επισήμως έλεγε ότι δεν την ανησυχεί αυτό το αποτέλεσμα και το απέδιδε σε προσωπικές πικρίες και αντιθέσεις μεταξύ των βουλευτών.

Πάντως, η ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή ικανοποίησε τους περισσότερους βουλευτές, με πρώτη την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Η παράταξή μας, η παράταξη του μεσαίου χώρου, του φιλελευθερισμού και της αλληλεγγύης σημειώνει σήμερα νέα ηθική ανάταση.

Και αποκτά πολύ ευρύτερη πολιτική εμβέλεια. Και για όλα αυτά πρέπει, δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι. Η ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία μας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είμαστε μόλις ένα βήμα πίσω τους, είμαστε σκιά τους», είπε με έμφαση ο κ. Κ. Καραμανλής και προειδοποίησε τους «σκληρούς» βουλευτές να μην επιχειρήσουν να οδηγήσουν το κόμμα σε ακραίες θέσεις. «Δεν μας αφορούν οι δογματισμοί. Απορρίπτουμε τις ακρότητες και τους φανατισμούς. Ταυτόχρονα, όμως, ενεθάρρυνε όσους μιλούν για δήθεν νοθεία στις εκλογές, τονίζοντας: «Για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν και εξακολουθούν να αιωρούνται με κυβερνητική ευθύνη, για όλα όσα υπάρχουν καταγγελίες, θα ακολουθήσει υπεύθυνη έρευνα και εξονυχιστικός έλεγχος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στον εαυτό του με μια διάθεση αυτοκριτικής. «Πριν από τρία χρόνια με εκλέξατε πρόεδρο της Ν.Δ. Ήταν κάτι που ούτε ζήτησα ούτε επεδίωξα. Αποδέχθηκα τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε και τη μεγάλη ευθύνη που μου ανατέθηκε. Στα τρία χρόνια, μοναδική μου έγνοια ήταν να δώσω τα πάντα, ό,τι καλύτερο μπορούσα. Γνώμονάς μου ήταν και είναι η προσφορά μου στην παράταξη, την κοινωνία, την πατρίδα.

Μόνον έτσι, άλλωστε, μπορεί ­ αυτή είναι η δική μου πεποίθηση ­ να δικαιώνεται κανείς ως πολιτικός και ως άνθρωπος», τονισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Ούτε τέλειος είμαι ούτε αλάνθαστος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να στενοχώρησα κάποιους. Σε κάποιες άλλες, άθελά μου, μπορεί να αδίκησα και κάποιους. Πήρα οδυνηρές αποφάσεις με προσωπικό κόστος». Οι αναφορές αυτές του κ. Κ. Καραμανλή ικανοποίησαν το σύνολο σχεδόν των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Έκτακτο συνέδριο 3 και 4 Ιουνίου

Η χθεσινή συνεδρίαση έβγαλε μία ακόμη είδηση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακοίνωσε ­ όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» ­ ότι θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο στις 3 και 4 Ιουνίου, προκαλώντας έκπληξη στους βουλευτές αλλά και μεγάλο αιφνιδιασμό στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του είχε εισηγηθεί το αντίθετο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε όμως να κάνει έκτακτο συνέδριο διότι, όπως διευκρίνισε, «η πραγματοποίηση τακτικού συνεδρίου απαιτεί εξάμηνη προαναγγελία και οι ανάγκες δεν επιτρέπουν τούτη την ώρα απώλεια χρόνου». Στο συνέδριο του Ιουνίου, όπως εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδιάζει ουσιαστικά να προχωρήσει σε επανίδρυση του κόμματος. Ενός κόμματος το οποίο στο εξής θα φέρει αποκλειστικά τη δική του σφραγίδα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “