Ολοταχώς για συνέδριο Ν.Δ. μέσα στο καλοκαίρι

Ολοταχώς για συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι βαδίζει η Ν.Δ. Ο κ. Κ. Καραμανλής, αφού άκουσε τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών για τον χρόνο διεξαγωγής του, κατέληξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στο θέμα αυτό και καλό είναι να γίνει τον Ιούνιο. Την απόφασή του ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα την ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες, καλώντας οπαδούς και στελέχη να μπουν ξανά σε θέση μάχης. Με την άποψη τού κ. Κ. Καραμανλή συμφωνούν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη. Αντίθετα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύει πως θα ήταν καλύτερα το συνέδριο να γίνει μετά το καλοκαίρι.

Τα πρόσωπα αιχμής

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Σιούφας και Άρης Σπηλιωτόπουλος, θα είναι τα πρόσωπα αιχμής του νέου οργανωτικού σχήματος της Ν.Δ. Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, θα είναι επί της ουσίας ­ υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης ­ το νούμερο δύο, χωρίς όμως να έχει κάποιο αξίωμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πιθανότατα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ακούγονταν τα ονόματα και των κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Β. Πολύδωρα για τις θέσεις των αναπληρωτών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα είναι εκτός απρόοπτου ο νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται απόλυτα ο κ. Κ. Καραμανλής και πιστεύει ότι έχει τις ικανότητες να διατηρήσει τις ισορροπίες που απαιτούνται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει να αναθέσει πολύ σημαντικά καθήκοντα. Μια από τις σκέψεις του κ. Κ. Καραμανλή είναι να του αναθέσει τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, μια θέση που μέχρι σήμερα κατέχει ο κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει τομεάρχης.

Πάντως, μέχρι τώρα, ο κ. Β. Μεϊμαράκης δεν έχει απαντήσει ακόμη αν συμφωνεί να αναλάβει αυτή τη θέση.

Αμετακίνητος ο Άρης

Αμετακίνητος παραμένει στη θέση του ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Εξακολουθεί να είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή και ο άνθρωπος τον οποίο συμβουλεύεται πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Καραμανλής ετοιμάζεται να διευρύνει το όργανο των τομεαρχών. Από 12 που είναι σήμερα να ξεπεράσουν τους 15 και θα αποτελούν ουσιαστικά τη σκιώδη κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι πιθανόν τα ονόματα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου να ανακοινωθούν σήμερα, πριν από την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή προς τους βουλευτές του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις εκλογές, θα τονίσει με έμφαση ότι το κόμμα συνεχίζει την ίδια πολιτική και στοχεύει σταθερά στον μεσαίο χώρο. Θα αφήσει μάλιστα σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει την επίσημη γραμμή, παρουσιάζοντας τις προσωπικές του απόψεις ως κομματικές θέσεις. Την ίδια ώρα, αιφνιδιασμό προκάλεσε στη Ρηγίλλης η δήλωση του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ζήτησε να γίνει επανακαταμέτρηση ψήφων σε όλη τη χώρα, για να αποδεχθεί αν έγινε νοθεία. Επισήμως το κόμμα δεν πήρε θέση, αρκετά στελέχη όμως έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί του.

Προβληματισμός για Μητσοτάκη

Προβληματισμό επίσης προκαλεί στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. η απόφαση του κ. Κ. Μητσοτάκη να μην προσέλθει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Και ο προβληματισμός γίνεται ανησυχία από το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πάντως, ο κ. Κ. Μητσοτάκης λέει ότι «χάσαμε τις εκλογές ενώ δεν έπρεπε, διότι μπορούσαμε τις κερδίσουμε» και διαπιστώνει ότι υπάρχει απαισιοδοξία στη βάση του κόμματος. Παράλληλα προβλέπει ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “