Η Ντόρα χτυπάει... κέντρο

Η Ντόρα Μπακογιάννη το βράδυ των εκλογών παρακολούθησε τα έξιτ πολ μαζί με τον πατέρα της στο γραφείο του, στην οδό Αραβαντινού. Είναι μερικές παλιές συνήθειες της οικογένειας Μητσοτάκη που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως τα κυριακάτικα γεύματα όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι στις δύο ακριβώς. Στα προγνωστικά δεν έδωσαν και πολύ μεγάλη σημασία, στάθηκαν όμως στα πέντε πρώτα χωριά των οποίων έδωσε νωρίς τα επίσημα αποτελέσμα το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τη Ν.Δ., όπως πίστευαν οι οπαδοί του κόμματος οι οποίοι είχαν κατακλύσει τη Ρηγίλλης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκε αμέσως από τον καναπέ και ξεκίνησε για τα γραφεία του κόμματος. Φόρεσε το πλατύ χαμόγελο μπροστά στους οπαδούς της Ν.Δ., οι οποίοι την υποδέχθηκαν θερμά, αν και γνώριζε ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ. Η κίνησή της όμως είχε συμβολική σημασία. Ήθελε να καταδείξει στον πρόεδρο και τα στελέχη της Ν.Δ. ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα του και μετά την ήττα. Όχι μόνο δεν θα τον αμφισβητήσει, αλλά θα στηρίξει και τις επιλογές του με μία προϋπόθεση: να συνεχίσει την πολιτική του μεσαίου χώρου, την οποία ανακάλυψε με καθυστέρηση, δηλαδή μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

Μπαίνοντας κάποιος στο γραφείο τής κ. Ντόρας Μπακογιάννη, αυτές τις ημέρες θα δει ενα οργανωμένο επιτελείο που δουλεύει πυρετωδώς μπροστά στα κομπιούτερ. Αρχικά αιφνιδιάζεται ο επισκέπτης, διότι περιμένει οι ρυθμοί του γραφείου να είναι χαλαροί, αφού οι εκλογές τελείωσαν.

Ο σύμβουλός της, ο κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος βλέπει την έκπληξή μας, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει: «Για μας τώρα αρχίζει η δουλειά. Επεξεργαζόμαστε νομό προς νομό τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων προκειμένου να διαπιστώσουμε τι συνέβη ακριβώς. Πόσες ψήφοι της Ν.Δ. ήταν ψήφοι διαμαρτυρίας και πόσοι μάς προτίμησαν επειδή πίστεψαν ότι είμαστε το κόμμα του μεσαίου χώρου. Αυτές τις ψήφους πρέπει να τις διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Οι πάντες γνωρίζουν στη Ρηγίλλης ότι η Ντόρα Μπακογιάννη πρώτη μίλησε για την πολιτική τού μεσαίου χώρου. Για την ακρίβεια υλοποίησε τη βασική πολιτική αρχή τού κ. Κ. Μητσοτάκη, την οποία εξέφρασε στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά την εκλογή τού κ. Κ. Καραμανλή. «Η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία. Εκεί η Κεντροδεξιά είναι πλειοψηφία. Στη χώρα μας πλειοψηφία είναι η Κεντροαριστερά. Για να κυβερνήσει λοιπόν η Ν.Δ., χρειάζεται ανοίγματα και συμμαχίες προς όλες τις κατευθύνσεις». Και απεδείχθη προφητικός ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς αυτήν τη συνταγή για τρία ολόκληρα χρόνια την αγνόησε ο κ. Κ. Καραμανλής. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», λέει τώρα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με την τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τον Φεβρουάριο και μετά. «Η πολιτική τού μεσαίου χώρου όμως», λέει, «δεν πρέπει να μείνει ένα εκλογικό πυροτέχνημα που κάθε ημέρα που περνάει θα το ξεχνάμε όλο και περισσότερο. Τώρα πρέπει να δείξουμε στην πράξη ότι αυτά που είπαμε στους ψηφοφόρους τα εννοούμε. Διαφορετικά, το 43% σύντομα μπορεί να γίνει 38%, σιγά σιγά, το κόμμα να επιστρέψει στη γνωστή του μιζέρια».

Η πρώην υπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνηση Σημίτη σύντομα θα ανοίξει θέματα τα οποία καίνε, με πρώτο το ασφαλιστικό: «Εκεί η Ν.Δ. δεν πρέπει να λογαριάσει το πολιτικό κόστος και με ειλικρίνεια να πει στους ασφαλισμένους ότι το μαχαίρι πρέπει να φθάσει στο κόκαλο, ώστε να μπορέσουν να πάρουν κάποτε αξιοπρεπείς συντάξεις. Αν καταφύγουμε στον λαϊκισμό, τότε το χάσαμε το παιχνίδι», λέει χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της. Και προσθέτει: « Ένα μείζον θέμα πάλι είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε φορά που η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία προσέγγισης δεν μπορούν κάποιοι από εμάς να μιλούν για προδοτικές και ενδοτικές πράξεις κάποιων υπουργών».

Η πρώην υπουργός θέλει να πιστεύει πως ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα χάσει τον στόχο. Θα κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες που θα επιχειρήσουν να τον σπρώξουν σε ακραίες θέσεις. Και όταν λέει σειρήνες, εννοεί τους οπαδούς τής σκληρής γραμμής, κάποιοι από τους οποίους πριν ακόμη ορκιστεί η κυβέρνηση άρχισαν να μιλούν για νοθεία, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν ουσιαστικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι φίλοι της πρώην υπουργού λένε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η ηγεσία του κόμματος δεν έσπευσε να υιοθετήσει αυτές τις απόψεις. Παράλληλα, επιμένει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του κόμματος.

Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει πρακτικά η συνεργασία Καραμανλή – Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός λέει ότι δεν τη νοιάζουν τα αξιώματα. Δεν την ενδιαφέρει δηλαδή αν ο κ. Κ. Καραμανλής θα τη χρίσει ή όχι γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή της Κεντρικής Επιτροπής. Εκείνο το οποίο θέλει είναι να έχει ρόλο ουσίας και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που δεν επιθυμεί να είναι άλλες από εκείνες της προσέγγισης του μεσαίου χώρου. Δεν κρύβει την ικανοποίησή της κάθε φορά που στελέχη του ΠΑΣΟΚ τής λένε: «Ντόρα, προεκλογικά τα πήγες πολύ καλά στον μεσαίο χώρο». Πιστεύει λοιπόν ότι το δυνατό της σημείο είναι η προσέγγιση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθώς και όσων δεν ανήκουν στον στενό κομματικό πυρήνα του κόμματος.

Αυτή την ώρα, εξάλλου, υπάρχει αισιοδοξία στο επιτελείο τού κ. Κ. Καραμανλή ότι όλα θα πάνε καλά με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια πάντως τηρεί στάση αναμονής και σιωπά, περιμένοντας τις πρωτοβουλίες της Ρηγίλλης. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι, προς το παρόν, δεν πρέπει να αναμένουμε συγκρούσεις. Η πρώην υπουργός θα αλλάξει τακτική, αν συμβούν δύο πράγματα. Το πρώτο θα είναι η Ν.Δ. να κάνει πίσω, αλληθωρίζοντας προς τον λαϊκισμό και το δεύτερο να υπάρξει πλήρης αδράνεια του μηχανισμού, γεγονός που θα προκαλέσει νέα μεγάλη απογοήτευση στους ψηφοφόρους του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, πριν από τον Σεπτέμβριο όλοι στη Ν.Δ. θα συμπεριφέρονται σαν μια αγαπημένη οικογένεια και όπως είναι γνωστό «οι ευτυχισμένες οικογένειες μπορεί να μην έχουν προβλήματα, αλλά δεν γράφουν και ιστορία».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “