Οι σκληροί παίζουν με τη νοθεία

Προσπάθεια να συσπειρώσουν τους οπαδούς του κόμματος καταβάλλουν βουλευτές και στελέχη της σκληρής πτέρυγας της Ν.Δ. με τις διαρροές για δήθεν νοθεία στις εκλογές.

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Ν.Δ. αρνείται να βάλει φρένο σ’ αυτούς που διοχετεύουν τις πληροφορίες και να διαψεύσει δημοσιεύματα του Τύπου που στηρίζει το κόμμα, αδιαφορώντας αν με αυτή την τακτική καλλιεργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Οι εφημερίδες

Σχεδόν στο σύνολό τους οι εφημερίδες που πρόσκεινται στη Ν.Δ. χθες με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους μιλούσαν για νοθεία στις εκλογές και υποστήριζαν μάλιστα ότι η Ρηγίλλης διαθέτει φακέλους με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παραβιάστηκε η εντολή του ελληνικού λαού. Και ενώ οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως δημοσιότητας, ο κ. Κ. Καραμανλής αρνείται να πάρει θέση δηλώνοντας ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα και ότι δεν υπάρχει για τη Ν.Δ. ζήτημα νοθείας στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μόνο ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, έκανε μια χλιαρή διάψευση λέγοντας ότι το κόμμα δεν διαθέτει στοιχεία για νοθεία και ότι δεν πιστεύει πως το 2000 γίνονται τέτοια πράγματα.

Και «φάκελοι»

Περισσότερο κατηγορηματική στο θέμα της νοθείας είναι η εφημερίδα «Η Χώρα», η οποία στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει: «Ο φάκελος της νοθείας στα χέρια της Ρηγίλλης. Υπό προθεσμία τελεί η νέα κυβέρνηση Σημίτη. Πυκνώνουν τα στοιχεία και οι καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Άρχισε εξονυχιστική έρευνα η Ν.Δ. για ελληνοποιήσεις και ετεροδημότες».

Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα «Βραδυνή»: «Νοθεία! Η Ν.Δ. ερευνά τις φοβερές καταγγελίες. Χιλιάδες οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Ύποπτες μετακινήσεις έγιναν σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες».

Ο «Αδέσμευτος» του Δημήτρη Ρίζου στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του αναφέρει: «Υποψίες νοθείας. Επιστρατεύθηκαν Ρωσοπόντιοι και άλλοι… ελληνοποιηθέντες καθώς και μουσουλμάνοι στο “Χοντρό” παιχνίδι.

Αλλά και ο «Ελεύθερος Τύπος» ανέδειξε το θέμα, κρατώντας όμως χαμηλότερους τόνους: «Ποντιακά ανέκδοτα με Ρώσους ψηφοφόρους» είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας και το ρεπορτάζ αναφέρει: «Έρευνα αρχίζει στην Κύπρο για το θέμα των “Ποντίων” ψηφοφόρων που κατοικούν στη Μεγαλόνησο, δεν μιλάνε ελληνικά, ήρθαν στην Ελλάδα για να δώσουν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ και να προσδιορίσουν το μέλλον μας».

«Μυστικές έρευνες»

Στη Ρηγίλλης πάντως λένε ότι δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό. Δικαιολογούν εμμέσως τους βουλευτές και τα στελέχη που ευθύνονται για τις διαρροές λέγοντας ότι δέχονται καθημερινά καταγγελίες και έγγραφα για παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και φωτογραφίες με αεροσκάφη που ήρθαν από την Κύπρο. Παράλληλα περιμένουν να βγουν και άλλα στοιχεία στην επιφάνεια από τις μυστικές έρευνες που, όπως λένε, διεξάγονται από υπηρεσιακούς παράγοντες, στους οποίους έχει πρόσβαση για πληροφόρηση η Ν.Δ. Και στο ερώτημα «αν πράγματι διαπιστωθούν παράνομες ελληνοποιήσεις, τι θα συμβεί;» απαντούν: «Θέμα ακύρωσης δεν πρόκειται και δεν μπορεί να τεθεί, θα έχει όμως ένα ισχυρό όπλο η Ν.Δ. για να καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση και να αποδυναμώνει τον ρόλο της».

«Σοφό αποτέλεσμα»

Και ενώ η Ν.Δ. αφήνει να συντηρείται το θέμα τής δήθεν νοθείας, ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος μίλησε για σοφό εκλογικό αποτέλεσμα, με μια δήλωση που δέχεται πολλές ερμηνείες. «Απεδείχθη το πολιτικό μήνυμα της Ν.Δ., ένα μήνυμα συναίνεσης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Γι’ αυτό ακριβώς και έδωσε αυτή την ισοδυναμία στα μεγάλα κόμματα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει το μήνυμα αυτό. Και στα μείζονα και σημαντικά θέματα του τόπου θα επιδιώξει τη δική μας γόνιμη συνεργασία». Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι με τη δήλωσή του ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος επιχειρεί να διατηρήσει όσο μπορεί ανεβασμένο το ηθικό των οπαδών του κόμματος, ώσπου ο κ. Κ. Καραμανλής να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους».

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτιμούν πως αν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε έρθει στη Ν.Δ., το κόμμα θα είχε κερδίσει τις εκλογές. Ο δήμαρχος Αθηναίων, όταν ρωτήθηκε χθες, χαρακτήρισε «πρόχειρες και επιπόλαιες αυτές τις εκτιμήσεις».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “