Ν.Δ.: Και τώρα Ντόρα-συνέδριο

Με δύο κινήσεις ματ ο κ. Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κόμμα του. Η πρώτη είναι να προκηρύξει συνέδριο για τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη να χρίσει την Ντόρα Μπακογιάννη και επισήμως «νούμερο δύο» του κόμματος.

 

Καραμανλής, Σπηλιωτόπουλος, Μπακογιάννη στο Ζάππειο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κόμμα

.Χθες το πρωί ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Πλουτάρχου, τους κ.κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγ. Μεϊμαράκη και συζήτησαν ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Πριν από τις εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αποφασίσει το συνέδριο να γίνει τον Μάιο. Εάν κέρδιζε θα ήταν ένα πανηγυρικό συνέδριο, στο οποίο θα επέβαλε τους όρους του σε όλα τα επίπεδα. Εάν έχανε με διαφορά περίπου 2%, τότε θα ζητούσε την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Εισηγήσεις

Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που το συνέδριο αυτή την ώρα, όπως επισημαίνουν στη Ρηγίλλης, ίσως δεν είναι απαραίτητο. Έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται εισηγήσεις για τον Σεπτέμβριο, με στόχο να κινητοποιηθεί το κόμμα μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, διότι εκτιμά πως δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές ενέργειες που θα δώσουν την εντύπωση ότι η Ρηγίλλης βρίσκεται σε πανικό.

Η δεύτερη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή είναι να δώσει σημαντικό ρόλο στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η αρχική του σκέψη είναι να την ορίσει γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να προτείνει τον μέχρι σήμερα γραμματέα κ. Σ. Δήμα για αντιπρόεδρο της Βουλής. Κορυφαία στελέχη προτείνουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. να δημιουργήσει θέση γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και αυτή να δώσει στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ρόλος

Η πρώην υπουργός αποφεύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές και, προτού τοποθετηθεί, αναμένει την πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή. Βουλευτές φίλοι της κ. Μπακογιάννη τόνιζαν ότι η πρώην υπουργός δεν θα αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της, αρκεί να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, και προέβλεπαν ότι θα προτιμούσε να είναι γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως χθες κ. Μπακογιάννη μιλώντας στον Σκάι επέμεινε στην άποψή της ότι «ο ελληνικός λαός έστειλε στη Βουλή δύο κόμματα σχεδόν ισοδύναμα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι», τόνισε, «ότι μπορεί να χάσαμε τις εκλογές, αλλά καταγράψαμε ένα ποσοστό τέτοιο που είναι αδύνατο να επιτραπεί στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει όπως κυβερνούσε».

Με Μάνο

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επίσης, συναντήθηκε χθες με τον κ. Σ. Μάνο. Η συνάντηση, όπως λένε και οι δύο πλευρές, έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σ. Μάνος του γνωστοποίησε την απόφασή του να είναι ανεξάρτητος βουλευτής, τόσο ο ίδιος όσο και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Γ. Ψαχαρόπουλος. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δήλωσε πάντως ότι η συνεργασία με τη Ν.Δ. στις εκλογές πήγε καλά και αυτή η συνεργασία θα συνεχισθεί. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλου.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής μελετά εισηγήσεις που δέχεται για τοποθέτηση και νέων τομεαρχών, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων των υπαρχόντων μελών του οργάνου. Ένα από τα σενάρια «ανασχηματισμού» που ακούγονται στη Ρηγίλλης είναι να γίνει τομεάρχης ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Λιάπης και τα καθήκοντά του να αναλάβει ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Κ. Καραμανλής αναμένεται να προτείνει στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, εφόσον το επιθυμεί, να αναλάβει και πάλι καθήκοντα εκπροσώπου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “