Ο ανήφορος του Κ. Καραμανλή

Μετά τις 7 το βράδυ της Κυριακής, ο προθάλαμος του γραφείου του κ. Κ. Καραμανλή είχε γεμίσει ασφυκτικά με υποψήφιους υπουργούς και κομματικά στελέχη τα οποία μοίραζαν τις διοικήσεις των τραπεζών, των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

 

Ήρεμος και ανέκφραστος δέχθηκε την ήττα ο Κώστας Καραμανλής

Ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής καθόταν στο γραφείο του. Δίπλα του, η σύζυγός του Νατάσα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και δύο παλιοί, καλοί φίλοι του. Ψύχραιμος και ανέκφραστος παρακολουθούσε τα αποτελέσματα των exit polls, τα οποία αναδείκνυαν το κόμμα νικητή των εκλογών.

Όλοι μαζί

Το ίδιο ανέκφραστο ύφος διατήρησε και όταν δύο ώρες αργότερα οι υποψήφιοι υπουργοί και διοικητές ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς έβλεπαν την εξουσία να απομακρύνεται από την πόρτα της Ρηγίλλης. Βγήκε στην πόρτα του γραφείου και με κίνηση του χεριού παρότρυνε τους συνεργάτες του να σταματήσουν τους πανηγυρισμούς και να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Ύστερα κάλεσε στο γραφείο του όλα τα στελέχη της νέας γενιάς. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήδη ήταν εκεί. Όταν ήρθαν και οι υπόλοιποι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τούς ζήτησε να εμφανισθούν όλοι μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων στο Ζάππειο. Μία κίνηση που στόχευε να πείσει τη βάση ότι το κόμμα του την επόμενη ημέρα θα πορευθεί ενωμένο.

Ήρεμος

Η Ν.Δ. μπορεί να έχασε για μία ακόμη φορά τις εκλογές. Όμως, ουδείς αμφιβάλλει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής νίκησε. Κατάφερε να ανεβάσει το κόμμα του στο 43% και να το οδηγήσει ακριβώς μπροστά στο κατώφλι της εξουσίας. Και το σπουδαιότερο, έδωσε ελπίδα στους ψηφοφόρους πως ύστερα από πολλά χρόνια η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να πάρει τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ. «Εγώ είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου. Κατάθεσα όλες τις δυνάμεις και την ψυχή μου σε αυτήν τη μάχη», είχε πει πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε στενό φίλο του. Αυτή του η πεποίθηση τον κάνει να αισθάνεται ήρεμος την επόμενη ημέρα της ήττας.

Οι διαγραφές

Πιστεύει ότι η πολιτική του δικαιώθηκε και παράλληλα ενισχύθηκε ο ηγετικός του ρόλος στο κόμμα. Οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν πως όταν ο κ. Κ. Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία, η Ν.Δ. ήταν στην ουσία ένα κόμμα ουσιαστικά διαλυμένο από τις εσωκομματικές συγκρούσεις. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο έκλεισε όλα τα εσωτερικά μέτωπα. «Οι διαγραφές ήταν σκληρό μέτρο, αλλά αναγκαίο. Διαφορετικά η Ν.Δ. θα αντιμετώπιζε διαρκώς τα ίδια προβλήματα. Θα παιζόταν το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές», λένε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανέβασε το ηθικό των οπαδών του κόμματος κερδίζοντας δύο σπουδαίες εκλογικές μάχες. Τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Τα λάθη

Αναγνωρίζουν ωστόσο οι φίλοι τού κ. Κ. Καραμανλή ότι από τον περασμένο Ιούνιο και μετά έγιναν πολλά λάθη, και άρχισε το κόμμα να παίρνει την κάτω βόλτα. Το μεγαλύτερο από όλα ήταν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια συγκροτημένη ομάδα που να κρατά το κόμμα σε εγρήγορση. Η νίκη των ευρωεκλογών ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή του. Πίστεψε πως μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. Μέσα του πίστευε ότι με την ίδια ευκολία θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές. Μόνος του θα έδινε όλες τις μάχες και θα έπειθε το κουρασμένο από το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη εκλογικό σώμα πως εκείνος είναι ο νέος χαρισματικός ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει τη ώρα σε νέα πορεία. Έτσι, από την επομένη των ευρωεκλογών ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαλάρωσε ­ και χαλάρωσε πολύ.

«Ανένδοτος»

Αποτέλεσμα; Εφόσον δεν δούλευε ο πρόεδρος, δεν δούλευε και κανείς άλλος. Το κόμμα κατέβασε ρολά. Όταν πλέον στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ήρθαν οι σεισμοί. Επένδυσε στις καταστρεπτικές συνέπειές τους η ηγεσία της Ν.Δ. και απεδείχθη λάθος. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε για πρώτη φορά καλά και η κυβέρνηση απέφυγε το πολιτικό κόστος. Μέσα στην αγωνία του να ανακτήσει την πρωτοβουλία, ο κ. Κ. Καραμανλής ανακάλυψε τον «ανένδοτο» αγώνα εναντίον της διαφθοράς. Σύντομα όμως τον εγκατέλειψε, καθώς διαπίστωσε ότι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αλλαγή κλίματος

Η καλή πορεία για τον κ. Κ. Καραμανλή και το κόμμα του άρχισε τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τότε πήρε την απόφαση να στηρίξει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κ. Στεφανόπουλος και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να αλλάζει το κλίμα. Στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες. Κατάφερε να φέρει πίσω στο κόμμα ψηφοφόρους που είχαν φύγει από τη Ν.Δ., αλλά και να κερδίσει νέους οπαδούς. Έτσι, ενώ ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας με τη βεβαιότητα όλων ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και με σημαντική διαφορά τις εκλογές, ο κ. Κ. Καραμανλής διέψευσε τις προβλέψεις. Έκλεισε την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων και άγγιξε το νήμα της νίκης.

Νέος αγώνας

Από χθες ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκινάει έναν νέο αγώνα. Δύσκολο και ανηφορικό. Πρέπει να διαχειρισθεί την οριακή του ήττα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μία λαθεμένη κίνηση είναι αρκετή να ανοίξει τους ασκούς της πολύχρονης πίκρας των οπαδών, που βλέπουν το κόμμα τους να κλείνει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μακριά από την εξουσία με μια μικρή παρένθεση την τριετία ’90-’93. Τώρα είναι η στιγμή ­ λένε οι φίλοι του ­ να εδραιώσει τον ρόλο του αδιαφιλονίκητου ηγέτη της παράταξης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “